Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общонационален протест на таксиметровите шофьори

Георги Димитров: Със 70 до 90 на сто са паднали оборотите на такситата

По-малоброен от очакваното беше протестът пред Столичната община
Снимка: БГНЕС

Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи в България провежда общонационален протест пред сградата на Столичната община. Протестът започна с шествие от три лъча. Участваха около 20 автомобила. Организаторите обясниха това с противоепидемичните мерки. Някои шофьори, дошли на протеста, останаха разочаровани и се разотидоха. 

Автомобилите на протестиращите трябваше да се съберат пред Общината в 11:30 часа, но минути след 12:00 часа дошлите не бяха многобройни, предаде репортер на БНР. Полицията беше оградила отрано мястото за протеста, като тук има достатъчно представители на органите на реда, които да го осигуряват.

Мястото на протестната акция – пред Столичната община, е избрано заради искането за вдигане на тарифата за превоз, което може да разреши именно общината. 

След като проведоха събрание на открито, протестиращите влязоха в сградата на общината, за да проверят какво се е случило с внесените от тях искания.

Началната такса да стане 2,10 лева, а дневната тарифа да бъде 1,30 лева на километър - това е основното искане на превозвачите. Заедно с това те настояват за адекватни условия на труд, премахване на патентния данък за настоящата година, да се приравни тази услуга към обществения градски транспорт, както и да се забранят приложенията за споделено пътуване, техническият преглед на автомобилите да важи за една година и колите са оборудвани с паник бутон.

Исканията бяха внесени на 26 ноември в Министерския съвет, но няма отговор до момента, така че таксиметровите превозвачи смятат, че са неглижирани от властта.

Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи заяви:

"Условията, които бяхме поставили тогава на властимащите, към настоящия момент нямаме нито вест, нито кост. Таксиметровите услуги са в плачевно състояние. Загубата на оборот при нас е между 70 и 80% през деня и 90% почти през нощта. Ние сме изправени на ръба. Голяма част от нас може да загубят не само работата си, а да загубят и собствеността, която в 60% от случаите е собственост на лизинговите компании."

Трябва обаче да се отбележи, че Таксиметровият синдикат подлага под съмнение националната представителност на днешния протест и оттам твърдят, че не всички превозвачи стоят зад него.

Те изчакват приемането на Наредба 34 за таксиметровия превоз, което се  очаква до края на годината. От Таксиметровия синдикат подчертават, че са в постоянна връзка с държавните институции за тях протестите ще бъдат крайна мярка.

В Плевен таксиметрови шофьори се събраха на протест пред Общината. Заради намаления обем на работа с над 60 процента в условията на пандемията те настояват и за отлагане на патентния данък.

Настояваме за адекватни условия на труд, каза Мария Попова, заместник-председател на синдикална организация на таксиметровите шофьори в града:

Искаме тарифите да бъдат актуализирани, дейността ни да бъде наистина приравнена с тази, която е на обществения градски транспорт, защото страдаме от разделението на двата вида превоз.

Ние също сме обществен транспорт, работим с клиенти, както автобусните и тролейбусните линии.

Приет е в момента един закон – от 1 януари 2021 година, ние нямаме право да спираме на спирките, да взимаме и да оставяме клиенти, застрашени сме от санкцията 6 месеца без книжка, спряна кола от движение и 1600 лева финансова санкция. Имаме нужда от помощ от държавата, имаме нужда от диалог с държавата – да бъдем чути и нещата да се променят.“

340 са таксиметровите коли в Сливен с разрешително за работа. Минималната дневна тарифа е 0,78 лв. на км, а максималната 1 лв. Нощната тарифа започва от 0,89 ст. и достига 1,10 лв., а с решение на общината патентния данък е намален със 100 лв. и е 300 лв. за 2021 година.

"По радиото чухме за такъв протест, не знаем за какво се протестира", казаха пред БНР таксиметрови шофьори от Сливен:

"Но патентният данък трябва да отпадне, колко месеци сме в пандемия..., но цените са приемливи, това не е проблем, въпросът е да има клиенти...", посочиха те.

"Сега е най-важно да се обясни на хората, че ние не сме мародерите, които искаме да приберем парите им, а сме поставени в ситуация на оцеляване - със 70 на сто са паднали оборотите за дневните работещи и с 90 на сто за нощните - от началото на пандемията." Това посочи още в "Преди всички" каза  Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

"Цените на таксиметровите услуги не са повишавани от девет години. Ние предлагаме да има единна цена, която да удовлетворява всички...", каза Димитров без да даде за пример конкретни суми.

Георги Димитров посочи, че ако исканият им не бъдат изпълнени, може да се очакват още по- мащабни протести.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08