Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мароко отхвърли искане на ЕС да приема обратно мигранти от трети страни

Снимка: БГНЕС

Мароко отхвърли искане на Европейския съюз да приема обратно мигранти от трети страни, които са стигнали до Европа от северонафриканската монархия, съобщи мароканското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.

Еврокомисарят по въпросите на миграцията Илва Йохансон посети столицата на Мароко - Рабат - по-рано този месец, за да поиска споразумение за реадмисия между Мароко и ЕС, на фона на нарастващия приток на мигранти към Канарските острови. Искането беше отхвърлено. Властите в Мароко изтъкват, че всяка страна трябва да поема отговорност за своите граждани.

Мароко всяка година приема обратно около 15 000 марокански граждани, върнати от ЕС. Освен това Рабат се съгласи през 1992 г. да приема граждани на трети страни от испанските анклави Сеута и Мелиля, върнати в рамките на 24 часа.

Тази година Мароко попречи на около 32 000 души да избягат в Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  С приетите промени в Закона за енергетика КЕВР ще продължи да..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето беше прегазено на пешеходна пътека от миналото лято. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите да се предифинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва.  Имам..

публикувано на 25.04.24 в 14:52