Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушването на български министри в ЕП се отлага за януари

Снимка: БГНЕС

Изслушването на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова от мониторинговата група в Европейския парламент се отлага за януари, научи „Хоризонт“.

Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона отправи покана към тях за утре.

От Европарламента обаче не са успели да намерят преводачи с български език. Причината не е в тяхната липса, а поради новите, по-строги разписания, свързани с пандемията от Covid-19.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Десислава Ахладова са поканени на повторно изслушване от мониторинговата група, тъй като евродепутатите не са доволни от изслушването им на 28 август.

След него до България са изпратени допълнителни въпроси, но и отговорите са били незадоволителни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Асен Меджидиев и д-р Николай Брънзалов са двамата кандидати да застанат начело на БЛС

Избират нов председател на Българския лекарски съюз

В рамките на 77-мия отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, който ще се проведе в Пловдив, ще се състои избор за председател на съюза. Вторият мандат на сегашния председател на Съюза д-р Иван Маджаров изтича и по устав той няма право да участва в надпреварата отново.  До момента са ясни две кандидатури  - тази на бившия здравен..

публикувано на 28.09.24 в 07:56
Кампания

"Движи се и победи" - една кампания за здраво тяло и здрав дух на великотърновци

Девизът "Здрав дух в здраво тяло" обединява вече 23 години във Велико Търново деца и възрастни с Общината, Регионалната здравна инспекция, туристическото дружество "Трапезица – 1902", Младежкия дом в града и общинския комитет "Васил Левски".  Пролет и есен в околностите на старата столица се провеждат общоградски походи и спортни празници в..

публикувано на 28.09.24 в 07:50

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко..

публикувано на 28.09.24 в 07:44
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

"Ройтерс", "Скай нюз" и "Таймс": Западът има сигурни доказателства, че Китай доставя военни дронове на Русия

"Ройтерс":, "Скай нюз" и вестник "Таймс" съобщават, че Западът има сигурни доказателства, че китайски компании доставят военни атакуващи дронове на Русия за войната в Украйна. "Таймс" съобщи, че нов доклад сочи, че китайска компания е изпратила набор от специално създадени военни дронове в Русия за тестване, като крайната дестинация е Украйна...

публикувано на 28.09.24 в 07:10

Израел нанася нови удари в Ливан

Няколко командири на „Хизбула“ са били убити при израелски въздушни удари в южната част на Ливан, съобщиха от израелската армия По-рано военните обявиха, че атакуват цели на движението край южния ливански град Тир.  Удари имаше и по няколко сгради в столицата Бейрут, чиято евакуация  беше предварително наредена и под които от армията твърдят, че..

публикувано на 28.09.24 в 02:40
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски граждани, за да напуснат Ливан. Свързваме се с тези, които са се регистрирали при нас", написа той в..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове на охранителните камери и полицията има личните му данни. При стрелбата в бара пострадаха трима..

публикувано на 27.09.24 в 22:19