Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Училищен тормоз над второкласник в Хасково от учители и родители

РУО- Хасково: Трудно е да проумееш, че един учител може да откаже на едно дете да се учи

Снимката е илюстративна
Снимка: fonio.bg

8-годишно дете от Хасково не е прието от своя клас и преподавателка в масовото училище, защото има здравословен проблем. Детето е с кохлеарен имплант.

Според класната ръководителка и родителите на останалите деца то пречи на работата, не спазва правилата и не може да извършва нормална комуникация. Затова настояват второкласникът да бъде преместен в друго училище.

Инспекторът по образование търси варианти за обучението, майката на момчето настоява да остане в масова паралелка, за да се социализира, а майки и бащи готвят гражданско неподчинение, ако след приключването на онлайн обучението детето все още е в това училище.

Каква е историята: Никола е роден с глухота и родителите са разбрали това, когато е 2 годишен. Има кохлеарен имплант. Посещавал е масова детска градина и е започнал да се справя по-добре и с обучението и с общуването с други деца. Но идва време за училище.

Записан е първокласник в едно училище, там не се справял, твърдят педагозите и се наложило да бъде преместен в друго училище. Тази учебна година започнала с напрежение и неразбиране между родителите на детето и учителка, между ръководството на училището и родителите на децата в класа.

Свикана е родителска среща малко преди учениците да преминат в онлайн обучение. Казусът - Никола не е желан в класа, защото пречи на останалите деца.

БГНЕС

Родителската среща се превръща в съд за майката Десислава Делчева:

„Потресена съм, защото мислех, че всичко тече нормално, а се оказа, че зад гърба ми родителите и класната предприемат действия с цел преместване на моето дете в друго училище. Без да се потърси нито едни контакт се мен. Никой не ме е попитал, нито извикал за разговор.“ Това каза в „Хоризонт до обед“ майката.

На тази родителска среща класната ръководителка Аделина Гергинова прелага точка единствена – да се разгледа поведението на Никола и дава характеристика: Никола не е в състояние да седи на чина си 10 минути, не зачита авторитети, отказва да спазва правила, неприемливото му поведение води до опити за подражание от други съученици. Рисувал на дъската, крие се под бюрото. Драска по тетрадките .Тича на междучасията по коридорите Импулсивен. Адаптацията и социализацията не се реализирали. Активен речник липсва, беден пасивен речник.

Снимка: ThinkStock/Getty Images

Родителите на Никола информират Регионалното управление по образованието в Хасково:

„Проведохме разговори с директора на училището, с класния, с родителите на детето и със специалисти от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование“, коментира в „Хоризонт до обед“ старши експертът Павлина Попова. Тя добави, че сега с детето работи ресурсен учител и логопед макар и онлайн.

Трудно ми е да разбера как един учител може да откаже достъп на едно дете до образование?“ пита се Павлина Попова.

Тя добави, че непрекъснато се правят обучения за справяне с подобни ситуации.

"Ще подкрепим родителите как да се процедира, ако детето бъде изключено. Но това дете се нуждае от обич и разбиране. Неприемането на различине в обществотно е голям проблем за нашето общество. Всички имат право на образование."

И въпреки разговорите детето започва индивидуално обучение в училище и веднъж седмично да му се полага ресурсен учител.

Учителката Аделина Гергинова е категорична, че не може да остане в клас.

Ще добавим, че с кохлеареният имплант звуковото възприятие е различно от това, на което са свикнали нормално чуващите. Тези, които някога са имали слух и след загубата му ползват имплант, описват човешкия глас като глас на робот.

Според специалистите в масовите детски градини и училища самото дете полага усилия да бъде разбрано и това е част от обучението и рехабилитацията. Но не и в хасковското училище, от където Никола отново ще бъде изолиран.

Още по темата в репортажа на Дора Атанасова.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Тезата за ваксинационните паспорти е теза за продължаване на ограниченията

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация.  Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично..

публикувано на 26.02.21 в 08:50

Михаил Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

" Гледам с все по-нарастващо безпокойство и объркване на това да се пътува, ако имаш документ, че си ваксиниран , още повече, че България се проваля във ваксинационната си кампания и план", каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обсъждане на международни ваксинационни сертификати . "Европа няма в своята история подобно..

обновено на 25.02.21 в 11:46
Опашка от желаещи да се ваксинират в Пловдив

Имунолог: И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

"Тъй като вече има три ваксини, които са одобрени в нашата страна, с доказана ефективност и безопасност,  хората имат право да избират, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато,  затова пък хората се объркват и в информацията", коментира в предаването "Преди всички" д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността..

публикувано на 25.02.21 в 09:18
село Калайджии свлачище

Спирането на укрепване на свлачище заплашва да откъсне достъпа до златаришко село

Несвършена навреме работа по укрепване на огромно свлачище заплашва да откъсне достъпа до половината къщи в село Калайджии в Златаришкия Балкан . За решаване на проблема държавата отпусна преди повече от година 320 хиляди лева. Обявена е обществена поръчка от Община Златарица, която с най-ниска цена през миналото лято печели строителна..

публикувано на 24.02.21 в 10:00
Проф. Кристиан Хесе от Университета в Щутгарт

Омъжената жена в града - с най-добри шансове за дълъг живот у нас

Животът има начало и край и те се характеризират със своята еднаквост – микромортите при първия и последния дъх . Всъщност твърдението е валидно, ако Смъртта ни посети на 100-годишна възраст, казва в интервю за „Изотопия” професорът по математика и статистика Кристиан Хесе. Той преподава в Университета в Щутгарт, а една от любопитните скали,..

публикувано на 23.02.21 в 16:00

Ще остане ли образованието закотвено за фактите или ще развива ключови умения

„ Дебатът трябва да е не за премахване за външното оценяване в 4 и 10 клас, а дали това оценяване показва на учениците, училищата и образователната система имаме ли качествено образование или не .“ Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Златка  Димитрова, експерт по образователни политики в Сдружение “Образование България 2020-2030”...

публикувано на 23.02.21 в 12:09

Какво се постига с промените в Закона за устройството на територията

„ Проблемът е, че се върви не към едно опростяване, а към опростачаване на Закона за устройството на територията . Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Огнян Атанасов. Той коментира промените в ЗУТ след отхвърленото вето на президента...

публикувано на 22.02.21 в 11:31