Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия на СЗО заминава за Ухан

Медицински екип вкарва пациент в болницата „Цзининтан“ в китайския град Ухан, където са настанени заразени с новия вирус, 19 януари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международен екип от учени, сформиран от Световната здравна организация (СЗО), за да установи произхода на новия коронавирус, ще посети Китай другия месец, предаде АФП.

Говорител на СЗО потвърди пред АФП новината, която бе разпространена от експерти.

Засега няма подробности за мисията. Няколко високопоставени представители на СЗО обаче казаха, че искат тя да посети района на централния китайски град Ухан, където се смята, че се е появил коронавирусът, преди да проверят дали други следи водят другаде, посочва БТА.

Мисията включва 10 учени от Дания, Великобритания, Нидерландия, Австралия, Русия, Виетнам, Германия, САЩ, Катар и Япония. Те ще трябва да установят произхода на вируса и как той се e предал на хората.

За първи път учените от мисията разговаряли с китайски колеги през октомври. Това е станало във виртуален формат.

Учените като цяло мислят, че първоначалният гостоприемник на вируса е бил прилеп, но не се знае кое е междинното животно, позволило той да се предаде на човека.

Международната експертна общност и СЗО се надяват да открият този елемент от пъзела, което би дало възможност да се разбере по-добре какво точно е станало, за да бъдат взети мерки за предотвратяване на нова пандемия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споразумение за правителство на националното помирение подписаха в Пекин 14 палестински фракции

В китайската столица Пекин 14 палестински фракции подписаха споразумение за формиране на "временно правителство на националното помирение" след войната в Ивицата Газа.  В Декларацията от Пекин се казва, че правителството на националното обединение ще управлява делата на палестинците, ще се грижи за възстановяването на Ивицата Газа след края на конфликта..

публикувано на 23.07.24 в 19:03
Николай Денков отговаря на журналистически въпроси - 23 юли 2024 г.

Денков отрече да е предлагал Ненчев за посланик на страната ни в Украйна

Бившият министър-председател Николай Денков отрече да е предлагал бившия министър на отбраната Николай Ненчев за посланик на страната ни в Украйна. Президентът Румен Радев заяви по-рано в своя позиция оп казуса "Ненчев", че по време на правителството "Денков - Габриел" настойчиво му е било предлагано да назначи бившия военен министър за дипломат..

публикувано на 23.07.24 в 19:01
Божидар Божанов

Божанов: Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото НС няма

Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ия парламент няма, смята зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов. Според него разговорите за третия мандат имат смисъл само, ако послужат за основа за формиране на кабинет в следващото Народно събрание: ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на..

публикувано на 23.07.24 в 18:39
Вятърен парк в Кипър, архив.

В Кипър бе поставен рекорд по потребление на електроенергия

В Кипър бе поставен абсолютният рекорд по потребление на електроенергия . От енергокомпанията призоваха домакинствата да намалят високата консумация на ток, дължаща се най-вече чрез масовото използване на климатици и вентилатори заради продължаващите екстремни горещини . Максималното търсене за всички времена в електроенергийната система на Кипър,..

публикувано на 23.07.24 в 18:31
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис с държавния глава Джо Байдън

Камала Харис напът да спечели с лекота номинацията за президентските избори

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си е осигурила подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия за предстоящите президентски избори.  До понеделник вечерта тя успя да си осигури подкрепата на много повече от необходимите 1976 делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия още при първото..

публикувано на 23.07.24 в 18:25
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка

Директорът на американската служба по сигурността Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка десет дни след покушението срещу кандидата на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп. Чийтъл бе подложена на остри критики заради пропуските в охраната на митинга в град Бътлър, където 20-годишен жител на Пенсилвания, въоръжен с..

публикувано на 23.07.24 в 18:19

Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция

Дъжд загаси пожарите в Северна Гърция. Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна Туристите да не влизат в морето до преминаване на бурите, съветват властите в южната ни съседка.  Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит В Северна Гърция заваля дъжд, като естествено..

публикувано на 23.07.24 в 18:17