Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителен жестомимичен превод във вечерна емисия новини на БНТ, БТВ и Нова

Народното събрание окончателно прие промените в Закона за радиото и телевизията.
Снимка: БГНЕС

Жестомимичният превод на поне една от вечерните новинарски емисии на националните ефирни телевизии БНТ, Би Ти Ви и „Нова телевизия“ става задължителен. Това реши окончателно Народното събрание с промените в Закона за радиото и телевизията.

С измененията депутатите засилиха контрола върху вредното съдържание в защита на потребителите и децата.

Промените в закона са предизвикани от тревогите на хората с увреден слух, че след приключването на епидемиологичната обстановка преводът на жестомимичен език ще се преустанови.

Затова със закона се гарантира, че тази част от обществото няма да бъде засегната от липса на достъп до актуалните събития, подчерта депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Над 100 хиляди души, които да имат достъп до тази информация и които най-после да бъдат включени в онази широка публика, която гледа новините на трите национални телевизии“, каза той, визирайки разширяването на аудиторията.

Депутатите окончателно записаха, че доставчиците на медийни услуги с национален обхват и наземно цифрово радиоразпръскване на телевизионни програми с политематичен или информационен програмен профил и среднодневен аудиторен дял над 20% и телевизионните програми на БНТ задължително трябва да осигурят поне една от своите емисии новини в диапазона 19,00-23,30 ч. превод на жестомимичен език.

Освен БНТ с над 20% аудиторен дял са Би Ти Ви и „Нова телевизия“.

С промените в Закона за радиото и телевизията се предвижда и задължение за въвеждане на системи за проверка на възрастта на потребителите на платформи за споделяне на видеоклипове по отношение на съдържанието, както и задължение за въвеждане на системи за родителски контрол.

Кодексът на поведение ще се приема от Съвета за електронни медии (СЕМ и ще бъде задължителен за всички доставчици на медийни услуги.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и представителите на Кипър в Еврокомисията, Европарламента и други европейски институции. Кипър..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

БАН представя онлайн платформата БЕРОН за български езикови ресурси

БАН представя платформата за български езикови ресурси онлайн – БЕРОН. Платформата има четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми. Като например за произнасяне на думите, което ще става с помощта на изкуствен интелект. Има и информация за омоними и дублети,..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Има ли интересес към имунизиране на бременните срещу коклюш?

Две бременни пациентки на личния лекар и педиатър от София д-р Евгени Крайселски са били ваксинирани срещу коклюш. Той одобрява практиката да има кабинети на РЗИ, в които ще се ваксинират бременни, заради наличността на ваксината. Навсякъде в страната има деца с отложени и непроведени ваксинации . Причините са най-различни, обясни д-р..

публикувано на 10.05.24 в 08:03