Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ на власт се връща старата клика на Обама и Клинтън

Борислав Цеков: Тръмп може да влезе в ролята на президент в сянка и да оглави опозицията

Байдън е слаба фигура, за да състави собствен екип, смята той

Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС

"Хората, които се посочват, че ще попълнят екипа на Джо Байдън, показват, че на власт се връща старата клика на Барак Обама и Хилъри Клинтън". Това каза пред БНР Борислав Цеков и уточни, че Байдън е слаба фигура, за да състави собствен екип и да има собствена визия.

Цеков подчерта, че кабинетът на Джо Байдън ще управлява в условията на незапомнена политическа и морална криза:

"Когато 75 млн. души, които са гласували за Тръмп, в огромната си част - над 90% смятат, че изборите са нечестни, че са откраднати, че е имало изборни измами, то управлението ще е много трудно, ще трябва да се търси консенсус. Ние не можем да очакваме от тези кръгове търсене на консенсус, те са прекалено радикални и агресивни, смятат се за властелините на света, смятат, че няма друга гледна точка, а имат монопол върху истината".

По думите му другата половина от Америка, която е върната на политическата арена от администрацията на президента Тръмп и неговата политика, няма да е примирена, а ще оказва ожесточена политическа съпротива:

"Ако Тръмп излезе на 20 януари от Белия дом, той няма да изчезне от политическата сцена", добави той. 

Според Цеков най-малко вероятният вариант за бъдещето на Тръмп е да се оттегли и да се отдаде на благотворителност и на публични лекции по света и в САЩ:

"Изключително вероятно е Тръмп да заиграе ролята на президент в сянка и да оглави политическата опозиция на Байдън и неговата администрация. Да овладее ключовите фактори в Републиканската партия - с оглед на кандидатирането му за изборите през 2024 година".

Борислав Цеков посочи и трета версия, която определи също като вероятна - Тръмп да състави партия. Според него това не е добра посока.

От управлението на Байдън анализаторът заяви, че очаква реставрация на глобализма.

Интервюто на Петър Волгин с Борислав Цеков в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън

Избирателната колегия в САЩ потвърди избора на Джо Байдън за президент

Избирателната колегия на Съединените щати потвърди избора на Джо Байдън за президент на страната.  Той получава 306 гласа на т.нар. електори срещу 232 за опонента му Доналд Тръмп. За да затвърди победата си, Байдън се нуждаеше от поне 270 гласа...

обновено на 15.12.20 в 03:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция по повод на 75-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България, 10 септември 2024 г.

Българо-китайски инвестиционен форум ще се проведе в София

Българо-китайски инвестиционен форум с участие на световни компании ще се проведе в София, съобщи Захари Захариев, председател на Българска национална асоциация "Един пояс, един път": "Част от които са, между другото, в списъка с 50-те най-големи..

публикувано на 10.09.24 в 13:48
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: В ДПС текат процеси, нямащи нищо общо с политическото

В ДПС текат процеси, нямащи нищо общо с политическото. Това мнение изрази пред БНР Любомир Стефанов, преподавател по политически науки в НБУ, и уточни: "Случващото се в ДПС е дисонанс между заявеното декларативно начало, че това е партия с..

публикувано на 10.09.24 в 13:47
Борислав Сарафов

Сарафов издаде заповед за по-ефективна организация на работата на прокуратурата

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед за създаване на по-ефективна организация на работата по т.нар. дела от значителен обществен интерес, за корупционни престъпления, организирана престъпност, причиняване на смърт на пътя,..

публикувано на 10.09.24 в 13:34
Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург, 28 февруари 2024 г.

Отлага се оповестяването на проектосъстава на новата ЕК

Срещата на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен с конференцията на председателите на Европейския парламент се отлага за вторник и ще се проведе по време на пленарната му сесия в Страсбург, съобщиха от Еврокомисията. Тя бе предвидена за..

публикувано на 10.09.24 в 13:27

Новинарски уебсайтове и социални мрежи вече са по-популярни от телевизиите на Острова

Основният начин, по който хората в Обединеното кралство получават своите новини, се е променил, според ново проучване на медийния регулатор Ofcom. За първи път от 60-те години на миналия век онлайн сайтовете и приложенията са по-популярни от..

публикувано на 10.09.24 в 13:13
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Никой не е велик. Ахмед Доган - също!

Стабилността на политическата система в момента е съдбоносна.  Това заяви пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", което е част от новата лява коалиция "БСП – Обединена левица". "Лявото беше достатъчно фрагментирано, както и дясното,..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Гърция, България и Румъния ще си сътрудничат по регулиране на цените на електроенергията

Гърция, България и Румъния ще си сътрудничат по регулиране на цените на електроенергията, съобщи гръцкият енергиен министър Теодорос Скилакакис. Гръцкият министър на енергетиката Теодорос Скилакакис съобщи пред медиите за сътрудничество с..

публикувано на 10.09.24 в 12:54