Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината на бързи обороти: Светът през 2020-а

Краят на годината е условен срок, когато един етап завършва и започва друг. Поглеждаме назад, припомняме си какво ни се е случило и отправяме поглед напред с надеждата доброто пак да ни споходи, а лошото да не ни повтори.

Тази година е различна. И много хора искат бързо да я забравят. Но тази година е вододелна. Със сигурност ще определя съдбините ни още дълго време. Поглеждаме назад към събитията в света, които ще оставят траен отпечатък.

В Европа - безпрецедентен по размера си фонд за възстановяване от пандемията. В Лондон и Брюксел - в очакване на това, кой ще трепне пръв в търговските преговори. В Америка - лъч надежда за целия свят след изборната загуба на Доналд Тръмп. В Русия - президент, послал си десетилетие напред оставането във властта. В Близкия изток - безкрайна игра на нерви в регион, който е като гърне, което къкри прекалено дълго. На Балканите - неясна европейска перспектива. В целия свят - вълна от разнородни протести. Изпращаме една година под знака на пандемията, която преобърна живота ни. Защото пандемията Covid-19 е най-големият бич за човечеството от Втората световна война насам.

Коронавирусът обедини страданието в Европа, но вместо дружеска прегръдка, израз на състрадание, страните членки се поздравиха с хладна усмивка. И причините се коренят много по-дълбоко от физическата дистанция, наложена заради пандемията. За кой ли път в последния момент се стигна до консенсус, или по-скоро жизненоважен компромис, благодарение на който бе одобрен седемгодишният бюджет на Общността, а с него - и на фонда за постпандемичното възстановяване. Между редовете обаче потънаха много неизяснени въпроси с потенциала на "бомба със закъснител". Ранена от Брекзит и вътрешните си противоречия, Обединена Европа се изправя пред една изключително трудна 2021 година, а част от подводните камъни бяха заложени през отминаващата 2020-та. Кои бяха разделителните линии между държавите членки - чуйте в обобщението на Марта Младенова:


Евроинтеграцията на Западните Балкани не помръдна реално и на йота през 2020 година. Промените в методологията на водене на преговорите, за които настояваше френският президент Еманюел Макрон, бяха по време на хърватското председателство на Европейския съюз. Но страните от региона не получиха обещание за членство, а само за европейска перспектива. Перспектива, все пак по-ясна от тази на Турция, която влезе в открити конфликти със съюза.

Разочаровани от Европа останаха сърбите - заради забавената помощ при избухването на пандемията, косоварите - заради мълчанието при нарочно предизвиканата политическа криза насред здравната. И, разбира се, хората в Република Северна Македония, за което вината се хвърля върху България. Обзорът за събитията в нашия регион през отминаващата година е на Деян Йотов:


ЕС влезе в годината за първи път в историята си с една страна членка по-малко. На 31 януари Обединеното кралство напусна Общността. Да се прави обзор за Брекзит е не само трудно, но и рисковано. Защото Брезит не е просто събитие. Брекзит е процес.

Така нареченото Споразумение за излизане на Великобритания от ЕС, или "сделката по развода", бе гласувано в новия парламент в Лондон, в който торите на премиера Борис Джонсън имат смазващо мнозинство. Но след това освен, че брекзитиърите ликуваха, а привържениците на ЕС тъгуваха, нищо особено не се случи. Защото започна "преходният период", в който всичко си остана по старому, а Лондон и Брюксел се захванаха да договарят бъдещите си търговски отношения. Тогава, в началото на годината, британският премиер Борис Джонсън беше изключително самоуверен:

"Въпросът е дали ще се договорим за търговски отношения, подобни на тези с Канада или по-скоро с Австралия. И аз не се съмнявам, че в който и да е случай Обединеното кралство ще просперира извънредно много".

Превозвачите очевидно не вярват много на премиера си, ако съдим по гледката от британската страна на Ламанша през последните дни - километрични задръствания и хиляди камиони, които бързат да доставят стоките до континента, преди да настъпи неясният период след "преходния период". Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов с поглед назад и напред:


Американските избори се превърнаха в урок за политическия ефект на Covid-19 и последствията от пандемията върху социалния живот. Урок, който би трябвало да послужи през 2021-ва за други политически лидери, които ще се изправят лице в лице с волята на гласоподавателя.

Доналд Тръмп остана непоклатим през 2020-та, отказа да промени убежденията си пред лицето на невидимия, както той го нарича китайски вирус. И вирусът отвърна на удара. Вместо Тръмп да повали "ковид", "ковид" повали Тръмп и му отне шанса за втори мандат. Броени дни остават до края на мандата му и встъпването в длъжност на Джо Байдън - новият 46-ти американски президент. Той поема руля в твърде неспокойни води - 2020-та беляза Америка със социални размирици и бунтове срещу полицейското насилие, които отвориха старите рани на расизма.

Ключовата за Съединените щати 2020-а година през погледа на Тоня Димитрова:


Устойчивата тенденция към влошаване на отношенията между Русия и западните държави се затвърди и тази година. На този фон Владимир Путин продължи да укрепва властта си, като си гарантира дългосрочно пребиваване на президентския пост чрез промени в конституцията. Президентът Путин вижда в лицето на Запада високомерен и арогантен съперник, който отказва да разговаря с Русия на равна нога и застрашава нейния суверенитет. В очите на западните си колеги руският лидер е агресивен, обиден заради загубата в Студената война и реваншистки настроен автократ. Резултатът са непрекъснати взаимни обвинения и задълбочаващо се недоверие.

Ключовите за Русия вътрешно- и външнополитически събития през годината през погледа на някои от водещите руски анализатори. С тях разговаря кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров:


Войните в покрайнините на Европа не само не отслабнаха през 2020-а, но дори се умножиха с най-новия епизод от нагорнокарабахския конфликт. В Карабах се биха арменци срещу азери, в Либия - либийци срещу либийци (а също сирийци и руснаци), в Сирия - сирийци срещу сирийци. Но и в трите страни основна движеща сила зад въоръжения конфликт бе противоборството между Русия и Турция. Анализ на Добрин Йотов:


Каквото и да говорят за Доналд Тръмп, в месеците преди изборното поражение от Джо Байдън неговата администрация постигна исторически успехи в едни от най-нестабилните региони в света - Близкия изток и Централна Азия - нормализацията на отношенията между Израел и четири арабски държави и договорът на Съединените щати с талибаните. По-стабилни ли са обаче тези региони в края на 2020-та? По-скоро не, както ще чуете в обзора на Добрин Йотов:


Коронавирусът помете законите на пазарната икономика като торнадо, правителствата нарушават догми, диктували живота ни десетилетия наред. И започнаха щедро да раздават помощи на затворените по домовете си и останали без работа хора.

2020-а ни донесе рестрикциите заради коронавируса, но и те не можаха да ограничат демонстрациите на обществено недоволство. Нещо повече, предизвикаха нови видове протести. Някои от излезлите по улиците вярват в конспиративни теории, поставящи Бил Гейтс начело на заговор за смазване и поставяне под контрол на обикновения човек. Далеч по-голям дял от недоволството е провокиран от унищожителния икономически ефект на затварянията и масовата невъзможност държавните бюджети да гарантират спокойствие по време на локдаун.    

Включително в България Covid не успя да спре и познати вече видове демонстрации - тези, които ни показват дълбоките икономически, политически и личностни разделителни линии в съвременните общества. За протеста 2020 - Константин Мравов:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделските министри на ЕС обсъждат търговията със селскостопански стоки

Унгарското председателство ще представи публично своята работна програма и ще очертае основните си приоритети в областта на селското стопанство на насрочения за днес Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще бъде представена на света от земеделския министър Георги Тахов. Въз основа на информация от Европейската комисия..

публикувано на 15.07.24 в 07:49

ПВО на Русия е отблъснала атаки с дронове над Брянск

Противовъздушната отбрана на Русия съобщи, че е отблъснала украински атаки с дронове над Брянск. Не се съобщава за жертви или за нанесени щети. Няма ранени и при друго нападение с дрон, южно от Москва, при което машината се е разбила в района на електрическа подстанция. Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове Съобщава се и..

публикувано на 15.07.24 в 07:42
Авиобаза Граф Игнатиево

Откриват нова писта на авиобаза "Граф Игнатиево"

С церемония военната авиобаза до Граф Игнатиево ще открие новата писта. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев.   На новата писта освен изтребителите Ф-16, вече ще може да кацат и едни от..

публикувано на 15.07.24 в 07:30

Байдън призова американците да охладят страстите след опита за покушение на Тръмп

В обръщение от Овалния кабинет американският президент Джо Байдън осъди опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп, който днес се очаква официално да бъде обявен официално за кандидат на републиканците за президентската надпревара наесен. В продължилото 6 минути изявление Джо Байдън призова американците да "намалят температурата" на..

публикувано на 15.07.24 в 07:26

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места. За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за овладяване пожари. Оранжев е индексът единствено в по-високите части на планините...

публикувано на 15.07.24 в 07:18

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 07:13
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59