Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият щам на коронавируса се разпространява по-бързо

Снимка: БГНЕС

Новият щам на коронавируса, идентифициран в Обединеното кралство, може да се разпространява по-бързо. Властите правят спешни изследвания, за да потвърдят, че той не е по-смъртоносен, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Както беше обявено в понеделник, Обединеното кралство идентифицира нов вариант на Covid-19 чрез геномното наблюдение на Службата по общественото здраве на Англия", каза Уити. "В резултат на бързото разпространение на новия вариант, предварителните данни от моделирането и бързо нарастващите нива на заболеваемост в Югоизтока, Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) смята, че новият щам може да се разпространява по-бързо“.

Днес британският премиер Борис Джонсън ще има видеоконферентен разговор с министри, за да обсъдят безпокойството от новия щам, съобщи негов говорител. След това Джонсън ще даде пресконференция заедно с главните правителствени здравни експерти, на фона на твърденията, че ще обяви нови мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Вчера Великобритания съобщи за 28 507 новозаразени и 489 починали за едно денонощие. Репродуктивното число на вируса е 1,1-1,2, което означава, че броят на новите случаи на коронавирус бързо нараства.

Общият брой на регистрираните във Великобритания заразени е над 1 милион и 977 хиляди. Страната е на седмо място в света по този показател.

С повече от 66 500 починали, Великобритания е на второ място в мрачната статистика в Европа след Италия, с близо 67 900.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синдикатът на българските нефтохимици с дарителска акция за библиотеки

Синдикатът на българските нефтохимици започва поредната си благотворителна инициатива за дарения на книги попълване на читалищни и училищни библиотеки с нови издания. До 22 септември в различни градове в страната ще работят по график събирателни пунктове, които ще приемат книжни дарения от граждани на детска, юношеска, художествена и..

публикувано на 30.08.24 в 08:45

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, продължи 8 дни. Обхвана над 60..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Ресорите в ЕК са абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия. Правителството избира номинациите на България за еврокомисар Президентът призова..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят в централната част на палестинската територия от 6,00 ч сутринта до 3 следобед. През следващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното денонощие руснаците са активизирали действията си в района на Купянск в Харковска област и Курахово в..

публикувано на 30.08.24 в 07:53
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за имотите на Доган: Генезисът е в репликите за обръчите от фирми

Частни отношения, които някой се опитва да върне в публичното пространство и да ги представи като атака срещу политическа личност. Подобни опити има, когато възникне напрежение около скрити икономически връзки . Този коментар направи в интервю за БНР Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията, във връзка със..

публикувано на 30.08.24 в 07:49
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна. Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел съюзниците на Украйна да отменят ограниченията за поразяване на цели в Русия с..

публикувано на 30.08.24 в 07:44