Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместни действия за честни избори предприемат организаторите на протестите

| обновено на 23.12.20 в 16:51
Снимка: архив

Съвместни действия за честни избори ще предприемат организаторите на антиправителствените протести от т.нар. "Отровно трио", Съюз "Демократична България", партия "Има такъв народ" и движение "Изправи се.БГ".

"Взаимно сътрудничество за контрол над изборния процес е нашето оръжие за предстоящата битка на гражданите за промяна“, се заявява в декларация, изпратена до медиите от "Отровното трио".

Пред БНР Арман Бабикян заяви, че не става дума за предизборна коалиция: 

"Става въпрос за общо съгласие за контрол над изборите, толерантно провеждане на кампанията помежду ни и възможност за работа по общи стратегически цели на страната, след това в парламента".

Според Тошко Йорданов от партия "Има такъв народ" постигната е принципна договореност: 

"Просто всеки - където има наблюдатели или застъпници, да следи за честността на изборите".

Днес изтича ултиматумът, който Велислав Минеков даде за постигане на съгласие, за да не прекрати участието си в т.нар. "Отровното трио".

"Демократична България" има принципна готовност за сътрудничество с всички протестни формации по приоритетите съдебна реформа и честността на вота.

Така съпредседателят на Съюз "Демократична България" Христо Иванов коментира пред "Хоризонт"  декларацията на "Отровното трио".

На този етап няма подписано споразумение и не може да се говори за предизборна коалиция, посочи Иванов:

"Принципно, ние сме изразили съгласие - не е имало някакви преговори, за да можем да говорим, че се е постигнала договореност. Не е имало някакъв процес на обсъждания. Ние сме отворени, готови и даваме конкретни стъпки в това отношение. Искам да кажа следното много ясно - ние изначално сме готови да участваме във всякакви такива инициативи и предлагаме конкретни свои действия в това отношение. Не мога да говоря в момента и няма в момента някакво споразумение или някакви други общи знаменатели. Има, така да се каже, добронамереност от всички страни за тази необходима цел".







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС...

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 11:35