Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В трудни времена традициите сплотяват жителите на Първомайци

В Първомайци вярват, че е важно да пазят традициите.
Снимка: Здравка Маслянкова

Вторият ден на Коледа е празник на Богородица и Ден на бащата. Традициите ни спасяват в трудните времена, сплотяват семействата и повдигат българския дух, вярват в село Първомайци в община Горна Оряховица. 

„За мен това е важно, защото коледните традиции са на много години и щом нашите роднини и близки хора са успели да ги запазят във войни и мъки, и ние ще можем. Коледните традиции ни учат да сме близки един с друг, с чужди хора и с нашето семейство“.  

В това е убеден 13-годишният Александър Денев, когото наричат славейчето на село Първомайци. Момчето е носител на десетки отличия от фолклорни фестивали и конкурси. В днешните трудни икономически и пандемични времена запазването на българския корен е от особена важност, казва майката на Александър - Детелина Ненова. Тя смята, че традициите обединяват и сплотяват семейството.

„Извисяват духа на българина. Ако не следваме тези традиции, аз поне не виждам бъдещето на България. Колкото са по-трудни времената в момента, толкова по-ползотворно за нас се оказва спазването на традициите и обичаите. Повечето хора във времето, в което живеем в момента – карантини, затваряне, изолация, се чувстват много потиснати, започват да се депресират, докато при нас това го няма. В момента, в който се почувстваме малко по-потиснати, Александър запява и всичко преминава“. 

Важно е децата на България да не загърбват българската народна музика, защото тя е носител на традициите, споделя и вокалният педагог Вяра Петрова.

„Аз лично съм закърмена с българската народна музика, може би защото съм израснала в такова семейство на музиканти, и за мен е важно децата от малки да почувстват тази музика и да израснат с нея, да я научат, но в същото време, някак си да я пречупят през себе си. В тези времена губим малко себе си, губим истинските неща, душевното богатство губим. Всеки говори за болести, за материални неща, за недостиг на хора, никой обаче не говори за душата на човека, как един човек се чувства“. 

Театралната трупа на самодейците към читалището в село Първамайци е събрала съмишленици - хора, които са се намерили един в друг и са препрели душите си. Част от това голямо семейство е Пенка Конакчиева. Тази година вторият ден от Коледа ще бъде без гости, но със споделени трапези в социалните мрежи. 

„На втория ден ставаме по-късно, почиваме си, разглеждаме си подаръците, не готвим, включваме се вече на видеовръзка да се видим с близките приятели, започваме да си чатим, да показваме софрите от предния ден, кой какво е наготвил, на кой какво е останало. На нашата трапеза обикновено са останали нещата от Бъдни вечер, които са служили за гарнитура на Коледа. Баница се яде, питка се яде, пържоли много, всичко“. 

На втория ден на Коледа се събират коледарите, отделят от събраните дарове за благоденствието на селото - за читалището или църквата. С даровете на коледарите за читалище „Иван Вазов“ в село Първомайци са направени много ремонти, купени са декори, музикални уредби за театралите, за самодейните състави и за детските групи, разказва читалищният секретар Теодора Миновска. 

„Аз съм свидетел през последните 20 години всички коледарски групи, които сме организирали, са дарявали всичко, което са изкарали и действително това е една много голяма помощ за нас. Страшно много млади хора са преминали през тези коледарски групи и аз мисля, че те са запазили един прекрасен спомен от начина, по който населението ги посреща. Три-четири песни подготвяме и те са изпети, аз съм правила една сметка, близо 300 до 400 пъти вечерта, усещането е уникално“. 

Вторият ден на Коледа е празник на Богородица и Ден на бащата. Съвременният баща трябва да има време да разговаря и изслушва децата си, отбелязва Ивайло Райнов от театралния състав на Първомайци и отправя бащиния си завет към своя 18-годишен син Мирко: 

„Да обича родината си, да спазва българските традиции, да ги познава, да ги цени. Важно е да се пазят, защото България е с хилядолетна история. Да познаваме историята си, да познаваме традициите си, които трябва да се предадат и на по-младото поколение в днешно време“.  Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габровският карнавал ще се проведе на 22 май

Габровският карнавал наближава, по-малко от седмица остава до най-веселото събитие в града на шегаджиите, което тази година ще се проведе на 22 май. Миналата година балканджиите се смяха от балконите, заради тежките ограничителни мерки. Сега отново празникът няма да е като друг път, и вместо колоните от маскирани да преминат в шествие през..

публикувано на 16.05.21 в 19:15
Отец Йордан Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев за скритите пластове в душата на лишените от свобода

Ако се върнем в историята, ще видим, че най-масовото бягство от затвор в страната е било в Старозагорския затвор през пролетта на 1972 година. Още тогава българската православна църква се опитва да влезе сред лишените от свобода, защото Бог не бяга от своите чеда. Тогава се е разчитало на друго превъзпитание и не се е допускало в затвора да..

публикувано на 16.05.21 в 16:13
Център по приложен поведенчески анализ в София

Сдружение „Аутизъм днес“ и УНИЦЕФ започват програма за детегледачи за деца с аутизъм

През 2014 година Владислава Цолова напуска известна банка и създава Сдружение "Аутизъм днес" в помощ на деца с аутизъм. Разкрива първия център за деца с това заболяване в София и след това втория в родния си град Плевен. В процес на подготовка са още три центъра - в Бургас, Враца и втори в София. Личната съдба на Владислава Цолова се..

публикувано на 16.05.21 в 15:15
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27