Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа в Уганда

Снимка: личен архив

В няколко страни в Африка, сред които Уганда и Гана, българинът Даниел Делибашев помага на нуждаещи се деца чрез учредената от него фондация „Усмивка за Африка”. Той посрещна Коледа в столицата на Уганда - Кампала.

"Тук ежедневието на хората е толкова угрижено, че повечето от тях, доколкото имам впечатления, се настройват на коледна вълна едва през последните няколко дни преди Коледа. Тъй като тук животът като цяло се върти около това да оцелеят днес и утре. Нямат нагласата като нас да мислят за след седмица, месец, година. В последните дни донякъде се усещаше Коледа, но по-скоро в движението на хора. Основната част от хората, тъй като са много вярващи, прекараха част от коледната вечер или цялата в църква. Те ходят там и през седмицата, сутрин, по обяд, следобед, вечер, тъй като хората тук са много религиозни. Тяхната вяра обаче не се състои в това да искат от Господ, от живота или хората, а по-скоро да благодарят за всичко онова, което имат, макар че нещата, с които разполагат са съвсем малко и основно се свеждат до това да имат покрив, храна, вода. Лично на мен ми е трудно да свикна с мисълта, че е Коледа, защото за първи път по това време на годината съм в регион, където температурите са около 30 градуса по Целзий, няма сняг и студ."

Какви проекти осъществявате в момента с вашата фондация „Усмивка за Африка”?

"Инициативите и проектите, с които продължаваме както тук в Уганда, така и в Гана, са основно подпомагане на организации, които се грижат за сираци и ги подсигуряват с храна в тези тежки времена, както и при извънредни случаи - при болни деца или друга спешна нужда. През последната година-две, откакто подпомагаме тези организации, почти не сме имали случаи, в които деца да не са яли в продължение на два-три дни, което преди това често се случваше. Основният ни проект, който стартира преди няколко седмици, е да отворим училище и детска градина тук. С надежда и увереност смятам, че когато бъдат свалени мерките и учениците се върнат по класните стаи, което се очаква да стане в средата на януари, ще имаме готовност да отворим врати и ние. "


На Коледа винаги се говори за благотворителност, увеличават ли се даренията през този празничен период и достатъчни ли са, за да се постигнат значими резултати? 

"Покрай Коледа и останалите религиозни празници даренията се увеличават. Дали са значими - това е относително. Всеки човек има различен критерий за значимост. За мен да нахраним дори едно гладно дете и да видим усмивката му е нещо, което си струва усилията, даренията, времето, нервите и проблемите, пред които се изправяме. Бил съм свидетел как нещо, което днес ни се струва малко и несъществено, за други хора, по друго време, в бъдеще преобръща живота на децата. Нещо, което смея да твърдя, че ние правим почти всеки ден тук. Разбира се, че ми се иска да има повече дарения, но съм благодарен на хората, които отделят било то лев, два, пет, десет, 50, 100 - всеки отделя това, което има като възможност. За мен е важен жестът, а не толкова сумата. Защото колкото повече хора даряват, толкова повече аз вярвам, че този свят отива в позитивна посока."


Споделете някои вдъхновяващи истории, при които благодарение на добрината на хората се е променил нечии живот към по-добро:

"Макар че имаме такива случаи, при които подпомагаме индивидуално деца, за мен по-вдъхновяващото е това, което правим със стотиците деца, които усещат не само нашата материална помощ, но и любовта и вниманието. Благодарността, усмивките и щастието, които виждам у децата са нещо, което няма как да не вдъхнови всеки един, който ги е изпитал лично. Подпомагаме със съвсем простички неща, които може би не биха зарадвали нашите деца - бонбон, сладолед, хавлия, с каквито не само децата, но и възрастните не разполагат. Или ако разполагат тя е втора или трета употреба, защото малко хора могат да си позволят чисто нова хавлия от магазина, дори тя да струва 10 или 20 лева. Понякога дори с малко внимание и време за игра с децата помагаме за тяхното психическо развитие, за да изпитат щастие, каквото е трудно тук, в Африка, да се изпита. На малки неща се радват изключително много и ги докосват отвътре."

Какво е вашето коледно послание?

"Моето послание към хората съм споделял много пъти. То е да се опитат да оценят и благодарят за всичко, което имат и едва след това да искат още. Щастието е в малките неща, в удовлетворението от самите нас, в това да бъдем по-добри. Пожелавам хората да са с добри сърца."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15