Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Срокът на мярката 60 на 40 се удължава до 31 март 2021 година

| обновено на 29.12.20 в 13:56

Срокът за изплащане на средствата по мярката за запазване на заетостта 60 на 40 се удължава до 31-ви март 2021-ва година. 

Това решиха социалните партньори на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Стана ясно още, че компенсацията по мярката „Запази ме“ вече няма да е 24 лева на ден, а 75 процента от осигурителния доход за месец октомври 2020-а година. 

До 15 2021 работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 01.10. до 31.12. 2020. г. по мярката 60/40.

Размерът на подкрепата от държавата остава 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г.

Разширява се кръгът на работниците, за които работодателите ще могат да кандидатстват за изплащане на средствата за запазване на заетостта. 

Финансовите средства, необходими за реализация на мярката ще бъдат за сметка на бюджета на Националния осигурителен институт и ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Националния осигурителен институт.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира: 

"Асоциацията на индустриалния капитал в България, както и повечето социални партньори подкрепиха проекта за постановление за запазване на заетостта и доходите на работещите хора. Предвид на това, че няма в момента възможност да се направи по-добро от това, което всъщност бяхме предложили АИКБ и КНСБ и, което очакваме от 1 април да бъде факт и чрез съответните промени и в законодателството".

Предложението е да се регламентира в Кодекса на труда понятието "принудителен престой" и да се предвиждат компенсации от държавата в размер на 75 на сто от дохода.

Мярката "Запази ме" също се удължава до 31 март догодина и ще бъде 75 процента от осигурителния доход за месец октомври 2020-а година. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

Компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск във връзка с наложените заради Covid-19 ограничения за осъществяване на съответната дейност.

Финансовите средства, необходими по мярката са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ чрез финансовия механизъм REACT-EU. Запазват се условията и редът за кандидатстване и получаване на финансовата подкрепа.

От КТ "Подкрепа" настояха за различен дизайн и размер на компенсациите за работещи, които нямат възможност да се трудят поради извънредната ситуация, а именно 100% за заплатите до 800 лв, 80% за тези до 1500 лв. и 60 на сто за по-високите до 2600 лв.".


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-ниски сметки за ток в Гърция през февруари заради увеличените помощи от държавата

Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас съобщи, че през февруари сметките за тока ще са по-ниски заради увеличените компенсации към домакинствата и бизнеса. Министър Скрекас съобщи, че през февруари се очакват сметките за ток да са с около 65% по-ниски заради високите помощи от държавата. Сумата за помощите е различна в..

публикувано на 31.01.23 в 11:24

Подем в изучаването на испански език сред младежите в България

Общо единадесет испански университета участваха на 27 и 28 януари в изложението "Висше образование в Испания", организирано от отдела "Образование" към посолството на Испания. Целта бе българските ученици да се запознаят с образователните възможности в Испания. Това е първото образователно изложение от този вид в България и е резултат от интереса на..

публикувано на 31.01.23 в 11:16
Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново

Утвърден е рекорден план-прием на курсанти в Националния военен университет

Рекорден план-прием от 384 курсанти утвърди служебният министър на отбраната Димитър Стоянов за новата учебна година за Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Военното висше училище  започна предварителна кампания за прием на курсанти. Планира се да бъдат приети със 110 курсанти повече от утвърдената квота за..

публикувано на 31.01.23 в 11:03

България отново е на дъното в ЕС в Индекса за 2022 г. за корупция на "Трансперънси интернешънъл"

България отново е на дъното в Европейския съюз в Индекса за 2022 година за корупция на международната организация за борба срещу корупцията "Трансперънси интернешънъл". Страната ни е поставена на 72 място с индекс от 43 пункта. На последното място сред страните от Европейския съюз е Унгария с индекс от 42 пункта. Според изпълнителния..

публикувано на 31.01.23 в 10:48
Радомир Чолаков, правна парламентарна комисия

Правната парламентарна комисия обедини двата проекта за промени в ЗСВ и четирите проекта за изменения в НПК

Депутатите от правната парламентарна комисия формалното обединиха двата проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и   четирите проекта за изменения в Наказателно - процесуалния кодекс (НПК), приети в четвъртък и петък на първо четене, в които се съдържат и двата алтернативни механизми за разследване на главния прокурор.  Общите..

публикувано на 31.01.23 в 10:41

Задържаният за нападението в Алхесирас е излязъл да "атакува враговете на Аллах" заради видение

Задържаният за убийството с мачете на един човек и раняването на други четирима в испанския град Алхесирас, е имал видение и затова е излязъл да "атакува враговете на Аллах". Това заяви самият той пред съдията по делото му Хоакин Гадеа, който постанови постоянно задържане под стража без право на гаранция . Въоръжен с мачете уби клисар и..

публикувано на 31.01.23 в 10:27

Защо казусът с разменените в "Шейново" бебета не се разреши извън съда?

Разменените бебета от болница „Шейново“ вече са при биологичните си родители. Остана висящ спора за обезщетението, което те очакват. Двете семейства поискаха болничното заведение да им изплати по 300 хиляди лева за нанесени материални щети. Болницата, чийто принципал е Столична община, реши ,че не може да даде тези суми. Казусът отива в съда...

публикувано на 31.01.23 в 10:12