Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Аврамов: Трябва вече да мирише на избори

Твърдението, че партиите не са важни, важни са гражданите, е завършена глупост

Димитър Аврамов
Снимка: БНР

"Вече трябва да мирише на избори, защото в сериозните демокрации избори не се занимават с избори три месеца преди датата им", коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов. Той подчерта, че политическите партии се подготвят много по-рано за изборите.

Аврамов определи като чист пиар подписаното днес от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и неформалното обединение „Отровното трио“ официално споразумение за общо явяване на парламентарните избори:

"Не може адвокат (Николай Хаджигенов от "Отровното трио" - б.р.), човек, който претендира да променя системата, да каже, че партиите не са важни, важни са гражданите. Това е завършена глупост. В политическия процес няма такова нещо като граждани, има политически субекти, които се регистрират по Закона за политическите партии и реализират представителната демокрация".

Политологът беше категоричен: "Когато някой започне да говори за граждани в политиката, това намирисва на интелектуален фалит".

"Г-жа Мая Манолова може би трябва да направи опит за създаване на лява алтернатива, а не да замитат всичко в мъглявината на гражданствеността. Това не е политика", обясни Димитър Аврамов.

По думите му "Отровното трио" са трима души с биографии, достойни за уважение, участвали в протестите, изиграли позитивна рола и се превърнали в маркетингов продукт:

"Как трима души ще подписват споразумение за демонтиране на нещо си и за гарантиране на честни избори. Как ще стане? Има парламентарно представени партии, има квоти в ЦИК, има изборен закон. Ако някой започва така, ще завърши по-зле, отколкото започва. ... Ако някой иска да промени статуквото в страната и да свали сегашното управление, трябва да предложи много ясни и конкретни приоритети, които да бъдат припознати от хората".

Според него желаещите да спечелят предстоящите избори трябва да работят много добре, защото иначе има риск да се възпроизведе сегашното статукво и в това няма да има нищо учудващо, защото хората, които са на власт имат целия капацитет на държавата.

"В България няма реформи, защото няма истинска десница, а има голяма правителствена центристка партия, която мимикрира като дясна. Трябва да се появи истинска десница, но затова трябва лидерство и концепция. Моето уважение към "Демократична България", защото там има ценни хора, които трябва да се подкрепят, но това не е дясна коалиция, а е полудясна. България има нужда от нова качествена дясна партия, структурирана за десетилетия напред, а не, за да обезпечи политическите кариери на един, двама или трима души", обясни политологът.

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Аврамов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод така наречения казус "Нотариуса", от което Гешев твърди, че се е почувствал оклеветен...

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна църква, цитирана от Ройтерс. В съобщението, което е поместено вчера на епархийската..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели, пачки, специално ДПС няма да работи с тях.  Всичко, което видяхме, е чудовищно", посочи той...

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му, Законът за личния фалит, правилата за работата на Комисията за противодействие на корупцията,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай нюз, че това увеличение на средствата за отбрана е напълно обосновано в един свят с Китай, който е във..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на държавната политика за общностите ни в..

публикувано на 24.04.24 в 10:44