Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция е „световен шампион“ по нежелаещи да се ваксинират срещу Covid-19

Ваксинация в дом за възрастни в Дижон, 27 декември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само четирима от всеки 10 французи желаят да се ваксинират срещу Covid-19, сочи публикувано днес социологическо проучване, което отрежда на Франция позицията на „световен шампион“ сред страните, чиито граждани не желаят да си поставят ваксина, изпреварвайки Русия и Южна Африка, предаде АФП.

Във Франция, където кампанията за ваксинация съвсем наскоро започна, 40 процента от анкетираните биха се съгласили да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, според проучването на „Ипсос Глобъл Адвайзър“ в партньорство със Световния икономически форум. Това е голям спад в сравнение с предишното им допитване, публикувано през октомври (54 процента бяха склонни да бъдат ваксинирани) и дори още по-голям спад в сравнение с август (59 процента склонни да си поставят ваксина), посочва БТА.

Франция не е единствената страна, където желаещите да се ваксинират са относително малко. Според същата анкета само 43 процента от руснаците са готови да си поставят ваксина, спрямо 53 процента от южноафриканците.

Сред страните с най-малко желаещи да се ваксинират следват Япония (60 процента), Италия и Испания (62 процента) и Германия (65 процента).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработните младежи до 29-годишна възраст са 18 500 души

Безработните младежи до 29-годишна възраст са 18 500 души от всички 153 000 регистрирани в бюрата по труда без препитание - това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта. Повече от половината, или над 8000 от младежите, са със средно образование. За сравнение, през същия период на миналата година регистрираните в бюрата по труда млади..

публикувано на 01.09.24 в 09:36

Започва 20-ият оперен "Фестивал на Афродита" в Кипър

В Кипър днес завесата вдига 20-ият оперен "Фестивал на Афродита“ – едно от най-забележителните културни събития в Кипър. Той се завръща в град Пафос след тригодишна пауза след пандемията.  Музикалната сцена на „Фестивала на Афродита“ се открива с операта „Севилският бръснар“ от Росини. Спектакълът е продукция на оперен театър от Италия с..

публикувано на 01.09.24 в 09:22

Продължават консултациите за състава на районните избирателни комисии

Областният управител на Стара Загора Методи Марков свиква публични консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия в 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора, се съобщава в официалния сайт на Областната администрация. Консултациите ще се състоят от 10 часа утре. Покана е изпратена до ръководствата на всички парламентарно..

публикувано на 01.09.24 в 09:11

Последен оглед на пожара в Рила

Очаква се днес дежурни екипи пожарникари и горски работници да направят последен оглед на терена при пожара в Рила за евентуално възобновени огнища и доугасяване. Той възникна преди 10 дни на 2 300 м надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица и обхвана над 60 декара площ.   Също днес кризисният щаб ще реши дали да бъде отменено..

публикувано на 01.09.24 в 08:54

Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник

На 1 септември се отбелязва началото на Новата църковна година, наричана още „малък Господски празник“ и се свързва с паметта на свети Симеон Стълпник. В своето обръщение за празника българският патриарх Даниил пише, че като всяко ново начало, и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. На 1..

публикувано на 01.09.24 в 08:38

Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Миграционната политика и отношението към войната в Украйна са основните теми за избирателите в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония, които днес гласуват за регионален парламент. Увеличаващата се подкрепа за крайнодесните и крайнолевите популисти притеснява тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц само година преди парламентарния..

публикувано на 01.09.24 в 08:25
Руският външен министър Сергей Лавров.

Москва няма да преговаря за завзетите от Украйна територии в Курска област

Редица области на Русия бяха подложени на атаки с украински дронове. По информация на властите безпилотните летателни апарати са били свалени успешно. Москва няма да преговаря за замяна на окупираните украински земи с териториите, които загуби в Курска област, заяви в интервю за руска телевизия външният министър на Русия Сергей Лавров.  Руската..

публикувано на 01.09.24 в 08:16