Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Правим голяма стъпка към дълговата криза

Ако ще „затваряме“ втория стълб на пенсионното осигуряване, нека парите отидат в сметките на хората, не в НОИ, апелира икономистът

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

През 2020 г. лошите тенденции от предишни години бяха засилени – паричните политики на централните банки и натрупването на дълг в световен мащаб. Това, което ще се случва през 2021-а е политическият отзвук на кризата, който най-вероятно ще засегне тези системи, на които най-много сме обръщали внимание по време на кризата. Очаквам там голям дебат и големи идеи за реформа.“ Това мнение изрази пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Снимка: РойтерсПрехвърлянето онлайн ще има положителен ефект върху продуктивността на икономиката, защото ще спести пари на фирмите и ще даде повече време на работниците, които няма да пътуват, за да отидат на работа.

При пандемия ударът върху икономиката е неизбежен – въпросът е колко ще бъде голям и с какъв хаос ще бъде съпроводен, смята Панчев. Той отчита като голяма грешка непрекъснатото трупане на дългове в световната икономика през последните 4 години. Натрупванията от тази година са върху „проблем, който върви от 20-30 години“, допълни той и прогнозира, че това „рано или късно ще доведе до сериозна икономическа криза“.

„В някаква степен правителствата не можеха да направят нещо по-различно. В същото време, тъй като са натрупани грешки няколко десетилетия, в момента това взимане на дълг вече става твърде голямо и правим тази голяма стъпка към дълговата криза“, коментира Панчев в предаването „Преди всички“.

Готовността за подобни кризи като настоящата, свързана с коронавируса, икономистът вижда в поддържането на по-нисък дълг преди това.

Да не си развързал кесията, да не си харчил за неща, които са по-скоро ненужни, за да може в този момент, в който трябва да се вземе дълг, да се подпомогнат тези, които се жертват за останалата част от обществото, ти да имаш фискално пространство, да вземеш тези дългове и да можеш да подпомогнеш тези хора. Ако през времето преди това си трупал дългове, си раздавал пари, в един момент, когато дойде реална нужда от взимане на дълг, ти нямаш това пространство. Това за мен е ключовото.“

Относно намаляването на ДДС за някои сектори Панчев отбеляза, че е „за“ това мярката да остане, но при ясна идея защо ще я оставяме, „защо конкретно ресторантьорският или някой друг сектор“. 2020 година отвори вратичката за дебати за диференцираните ДДС ставки, смята Стоян Панчев.

„Чисто политически е отворена тази вратичка и ще има такъв дебат. Най-вероятно секторите, които са получили това облекчение, те ще опитат да го задържат и след приключването на пандемията. Ще има и дебат за цялата данъчна система, защото много от елементите, които я държаха в сегашната й форма, вече не са съвсем на място, включително това намаляване на ДДС.“

Дебатът за данъчната система може да тръгне в грешна посока и да има увеличаване на данъците, предупреди Панчев. Според него „основният начин на мислене трябва да бъде за това как да се намалят данъците и определени разходи ще трябва да бъдат спестени от държавата“.

Ако политиците толкова искат да „затварят“ втория стълб на пенсионното осигуряване, много по-добра опция е не парите да се влеят в НОИ, а „да се дадат директно на разположение на хората, които са ги спестили“, подчерта Стоян Панчев. „Ако ще се премахва вторият стълб, ако вървим в тази посока, да се намалят осигуровките с тези 5%, които в момента отиват във втория стълб. Вместо да отиват в първия, да качим заплатите на работещите с едни 5%.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Тезата за ваксинационните паспорти е теза за продължаване на ограниченията

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация.  Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично..

публикувано на 26.02.21 в 08:50

Михаил Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

" Гледам с все по-нарастващо безпокойство и объркване на това да се пътува, ако имаш документ, че си ваксиниран , още повече, че България се проваля във ваксинационната си кампания и план", каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обсъждане на международни ваксинационни сертификати . "Европа няма в своята история подобно..

обновено на 25.02.21 в 11:46
Опашка от желаещи да се ваксинират в Пловдив

Имунолог: И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

"Тъй като вече има три ваксини, които са одобрени в нашата страна, с доказана ефективност и безопасност,  хората имат право да избират, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато,  затова пък хората се объркват и в информацията", коментира в предаването "Преди всички" д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността..

публикувано на 25.02.21 в 09:18
село Калайджии свлачище

Спирането на укрепване на свлачище заплашва да откъсне достъпа до златаришко село

Несвършена навреме работа по укрепване на огромно свлачище заплашва да откъсне достъпа до половината къщи в село Калайджии в Златаришкия Балкан . За решаване на проблема държавата отпусна преди повече от година 320 хиляди лева. Обявена е обществена поръчка от Община Златарица, която с най-ниска цена през миналото лято печели строителна..

публикувано на 24.02.21 в 10:00
Проф. Кристиан Хесе от Университета в Щутгарт

Омъжената жена в града - с най-добри шансове за дълъг живот у нас

Животът има начало и край и те се характеризират със своята еднаквост – микромортите при първия и последния дъх . Всъщност твърдението е валидно, ако Смъртта ни посети на 100-годишна възраст, казва в интервю за „Изотопия” професорът по математика и статистика Кристиан Хесе. Той преподава в Университета в Щутгарт, а една от любопитните скали,..

публикувано на 23.02.21 в 16:00

Ще остане ли образованието закотвено за фактите или ще развива ключови умения

„ Дебатът трябва да е не за премахване за външното оценяване в 4 и 10 клас, а дали това оценяване показва на учениците, училищата и образователната система имаме ли качествено образование или не .“ Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Златка  Димитрова, експерт по образователни политики в Сдружение “Образование България 2020-2030”...

публикувано на 23.02.21 в 12:09

Какво се постига с промените в Закона за устройството на територията

„ Проблемът е, че се върви не към едно опростяване, а към опростачаване на Закона за устройството на територията . Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Огнян Атанасов. Той коментира промените в ЗУТ след отхвърленото вето на президента...

публикувано на 22.02.21 в 11:31