Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният център „Търновград“ - подкрепа и подслон за жертви на насилие

| обновено на 31.12.20 в 16:40
Снимка: Здравка Маслянкова

Месеците на социална изолация доведоха да нарастване на случаите на домашно насилие. Не са малко и възрастните хора, изпаднали в риск, тормозени от децата си за пари и за имоти. 

Какви са трудните съдби на жертвите на тормоз и на трафик и каква е подкрепата, която получават в кризисния център във Велико Търново?   

Жени, малтретирани от мъжете си, мъже, жертва на трудова експлоатация, възрастни хора, оставени на улицата от децата си. Това е съдбата на хората, намерили подслон и грижа в кризисния център във Велико Търново. 

От пет месеца кризисният център „Търновград“ е спасението на 53-годишната Рени

„От Чехия дойдох. 6 години бях там. Имах брак. Обаче се разболях и започнах да му тежа и си намери друга. Дълго време, две години някъде, поддържаше връзка, а пък неговата майка много лошо направи с мене. Прибрах се, защото не можех повече да понасям. Да ви кажа – нищо не искам. Искам да оздравея“. 

Рени е с няколко инсулта, претърпяла е мозъчна операция, сега се лекува от онкологично заболяване. За няколко дена около Коледа Рени напуснала кризисния център, отишла при мъж, в когото се влюбила от контакти в социалните мрежи. Били няколко вълшебни дни, но той я оставил на улицата. Близките ѝ не я приютили, дъщеря ѝ от Франция потърсила подкрепа в кризисния център, където отново приели Рени. 

Доверие, подкрепа, подслон, социална и медицинска грижа предоставя кризисният център „Търновград“ на жертвите на насилие и на хората в риск, разказва управителят на центъра Наталия Петкова: 

„Една жертва на насилие или на трафик много трудно потърсва помощ. Първо причината е от страх, трудно споделя, трудно изгражда доверителни отношения с човека отсреща. Най-важното в нашата роля е първо да овладеем кризисната ситуация, да стабилизираме емоционалното състояние и чак тогава да започнем да работим, да им бъдем полезни и да им помогнем“. 

62-годишният Митко е първият обитател на кризисния център във Велико Търново, където е от близо половин година. На негово име се водят десетки фирми с луксозни автомобили и с милиони задължения към държавата. Сериозно е затънал финансово и дължи хиляди за актове на скъпите коли, които притежава на хартия. Станал и жертва на трудова експлоатация в чужбина. Работил много като общ работник в пицария и дискотека, живял като скот в мазе без санитарен възел, работодателят му го оставил без документи, пребивал го. Спасили го властите, потърсени от съсед на бившия му работодател. А от кризисния център във Велико Търново помогнали на Митко с издаването на нова лична карта. 

„В Белгия отидох, само и само да оправя очите, защото бях закъсал с очите, но станаха така нещата, че не случих на работодател и ме прибраха емиграционните там. Бях близо една година в кризисен център в Антверпен и оттам чрез емиграционните в София и от София тук. Бях подложен на физическо насилие от самия работодател от време на време, българин беше, не е заключвал, биеше хората. Направих си две операции на очите с помощта на хората от кризисния център в Антверпен“, разказва Митко. 

40 жертви на насилие, сред които и две деца, жертви на трафик, и хора в риск са намерили подкрепа от август до сега в кризисния център „Търновград“. Насилието се увеличава в месеците на изолация, но много от хората, подложени на физическо или вербално насилие, се връщат при насилника си, после пак идват при нас, коментира Наталия Петкова: 

„Това е много типично за жертвите – зависимост от финансови възможности, ако има и деца, няма как да се справят, защото ние сме временна услуга, осигуряваме подкрепа, подслон, но трябва бързо да се стегне, да си стабилизира емоционалното състояние и да търси как да продължи живота си напред. При нас в момента са настанени 13 човека – мъже и жени, имаме и майка с две деца, тя преди коледните празници си тръгна, защото се върна бащата на децата ѝ и ще полага грижи за тях. Хората, които са жертва на насилие, са имено от най-близките си – роднини или членове от семейството“. 

Силвия Боянова е социален работник от три десетилетия. Сега работи в кризисния център и споделя, че най-голямата ѝ болка е насилието, упражнявано върху възрастните хора

„Все още ме потриса и мисля, че и занапред ще продължи, мъката на хората от насилието, което е упражнено върху тях от най-близките им същества – техните деца. Възрастни хора с по две, с по три деца, с внуци, за които са полагали неимоверни грижи, възпитали са, изучили са ги и в един момент тези хора буквално са изхвърлени на улицата. Моята собствена кръв да се обърне срещу мен, да ме бият, психически да ме тормозят и накрая да ме изхвърлят на улицата от собственото ми жилище и никой да не иска да ме погледне“. 

С такава съдба са няколко от възрастните жени в риск, намерили подслон и спасение в кризисния център във Велико Търново. Сред тях са 74-годишната Костадинка и 66-годишната Краси, която е с ампутиран крак: 

„От 22-ри октомври съм, понеже оставих къщата, преписах я на децата си и те я превзеха и ми стана много обидно, нито съм разговаряла с тях и се принудих и си казах, че е по-добре да дойда в дом, отколкото… Аз в дом съм израсла, в дом за сираци и тук съм много доволна и си викам – така си определих съдбата, че ще си изкарам в дом старините. Тук, ако може, да си стоим, много доволно ще бъде, ама както чуваме отзивите, няма да стане“, разказва Костадинка. 

„Тук намерих всичко, което ми липсваше три години и половина – социална среда, хора, с които да общувам, добро отношение. Просто не искам да притеснявам дъщеря ми и това е най-доброто. И една усмивка от сутринта като видиш на вратата като дойдат от персонала, просто ти сгрява сърцето“, споделя Краси. 

26-годишната трудотерапевтка Мартина Бакърова е едно от момичетата от персонала на кризисния център във Велико Търново, което повдига духа на хората с трудна съдба

„Работя на първо място като техен приятел. Приятел, който влиза в тяхното положение и опитвайки се да ги разбера максимално, за да мога след това да върша своята работа. Моята работа е трудотерапия от чисто занимателна дейност с цел да запълват свободното си време с нещо полезно, развлекателна дейност, изобщо дейност, която да ги накара малко или много да се усмихнат и по някакъв начин за определено време да забравят нещата, които ги тревожат и мъчат“. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46