Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият действащ у нас храм с името на св. Василий е в град Лясковец

протойерей Никола Чочев
Снимка: Здравка Маслянкова

В първия ден на януари православната църква почита паметта на Свети Василий Велики - покровител на милосърдието и добротворството, един от най-големите християнски мислители, философи и писатели. Единственият у нас действащ православен храм, носещ името на свети Василий, е в град Лясковец

„Свети Василий, когато правя молитва към него, казвам така: „Свети Василий, моля и прося, моли нашия Бог господ, аз знам, че не мога да стана като вас, обаче искам да вървя по твоите стъпки. Това е един истински християнин, отдал се изцяло на православната вяра“. Тези думи са на протойерей Никола Чочев в Лясковец. Храмът, носещ името на свети Василий, е съграден през 19-и век върху земята и с парите на банкерската фамилия Бурови четири години след създаването на банкерско-търговската им къща. Никой не знае, а и в църковните кондики не е записано защо храмът носи името на свети Василий, разказва отец Никола: 

„Построена е 1866 година. Мястото, където е построена църквата, е било на един богат по тогавашното време човек Буров. Дал е пари да се направи църквата, след това тя е осветена от еленския митрополит, който е бил тогава. През 1913 година е имало земетресение, разрушена е и отново е построена. Когато аз дойдох тук, църквата беше много съборена. Една жена искала да си кръсти детето, обаче заради съборената църква не дойде. Тогава взех още един човек и обходихме цяла Горна Оряховица и на онези, големите, пари събрахме 1,4 милиона лева. От Лясковец събраха около 200 000-300 000 лева и измазахме църквата за първи път. Това беше преди 25 години“. 

В църковния двор е гробът на дарителите Анастас и Донка Бурови. Днес храмът „Свети Василий“ е един от петте православни църкви в града. Изящният дървен иконостас е реставриран от благодарен заможен местен жител, за чието болно дете било намерено изцеление. Реставрирани са и старите икони на свети Василий и на свети Мина, оформен е специален кът за Божията майка и направените от нея чудеса.  

Не е едно чудо, те са много. Аз не ги записвам. В Библията пише да не се хвалим, Бог да ни хвали. Когато започне великденският пост, имаме акатист към майка Богородица. Там, пред нея, слагаме ябълки. Жена, която не може да забременее, яде от тази ябълка и после е имала деца. Срещат ме в болница, срещат ме някъде и ме дърпат. Казват: „Отче, имаме детенце, имаме детенце“. Имам един мъж, срещам го и плаче: „Моята жена трети път вече губи дете“. Заведох го пред иконата и му казах: „Върви вкъщи при жена си, попитай я какво ти се свиди най-много да дадеш на майка Богородица? Роди едно дете, второ дете, сега са големи. Това не е един път, идват много хора тук“.  


За да привлече миряните в храма, след всяка служба протойерей Никола Чочев им изнася беседи, говори си с хората на всякакви теми, включително и за коронавируса: 

„Последните беседи говорим какъв трябва да бъде човекът – смирен. Смирението прави всичко. Какво ще бъдеш награден, ако идваш на църква, правиш сто поклона, ако не обичаш хората? Най-важното на този свят е да обичаш хората. За мен няма лоши хора, в човека е заложено и хубавото, и лошото. Ще ти кажа за вируса – Бог го е допуснал. В Библията пише - това, което стана, което ще стане, е от Бога. Обаче защо го е допуснал Бог? Наказание, Бог ни наказва. Слушай, Бог е любов, само че ние се наказваме с нашите деяния. Щом ние вършим лошо, лошо ще намериш. Ако ти направиш лошо, рано или късно лошото ще влезе във вашата къща“. 

Отец Никола Чочев е на 80 години. Свещеник е в храма „Свети Василий“ от четвърт век, а преди това е бил ръководен кадър в телферния завод във Велико Търново. Когато започва да разказва за миналото си, църковните ключове в ръката му задрънчават тревожно. 

„Преди да дойда тук, бях 25 години в завода за телфери и електродвигатели ръководител. Направих страшно много за завода. Аз просто обичам България, обичам нашия народ. Аз не работя за други. Когато видях как се разграбва заводът, какво правят, много мъка изживях. Правех всичко възможно да остане заводът. Бяхме около 1700 човека, а сега работят към 300. На ден правех 400 двигателя. Такъв завод имаше само в Германската Федерална република и в България. Нещо просто ме теглеше към православната вяра, аз ще стана свещеник и ще трябва да ме освободят. Станах такси, за да мога да храня семейството си. Започнах да уча за свещеник. След като завърших, станах свещеник в църквата „Свети Василий Велики“. Желая на хората да се обичат и пак да се обичат. Любовта никой път не остарява. Тя не търси своето. Любовта винаги прощава. Любов, любов“, казва протойерей Никола Чочев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21