Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново по-малко новородени в Русе и през 2020 г.

Снимка: pixabay.com

Запазва се тенденцията в Русе да се раждат по-малко деца и това се доказа и през 2020 година.

С 51 по-малко са децата, родени в Русе през отминалата вече 2020 година, сочат данните от Акушеро-гинекологичния комплекс на болница „Канев“. Така от 1 януари до 31 декември на бял свят са дошли 1133 бебета, като последното бебе за миналата година е момиченце на непълнолетна - 16-годишна майка, съобщи д-р Ивалина Граматикова, акушер-гинеколог в университетската болница.

Първите деца, с които започна 2021 година са момченце с тегло 3950 г и веднага след него здраво момиченце с тегло 3350 г.

Тъй като отминалата година премина под знака на Covid-19, бе обособен и специален сектор за раждащи жени с коронавирусна инфекция.

„На този етап в АГ-то няма такива пациентки от няколко дни, има и една цялостна тенденция и към намаляване на общата бройка и на така поизчистване на доста отделения с тенденция и желание за възвръщане към малко по-нормална работа откъм съответните специалности“, каза д-р Граматикова и пожела през тази година да се разделим с маските и тежките прояви на вирусната инфекция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23

Откриха над 200 кг канабис край Сандански

Около 426 тревисти растения, реагиращи положително на канабис, с общо тегло над 211 килограма, са открити  в землищата на  селата  Долени и Яново, община Сандански.  Двете ниви са били установени при специализирана полицейска операция, реагиращи положително на канабис са открити в хода на проведена специализирана полицейска операция по линия..

публикувано на 15.07.24 в 13:22
Кая Калас

Кая Калас подаде оставка като премиер на Естония, за да оглави дипломацията на ЕС

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АФП. Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис, но ще продължи да изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 13:15
Александър Димитров

Александър Димитров: Партиите не са готови за нови избори, но и не правят нищо, за да ги избегнат

"Повечето опасения не са свързани с това, че скоро ще отидем на нови предсрочни избори, а по възможност кампанията да не е през август. Това показва, че едновременно нашите партии не са готови да отидат на избори, но също така не правят нищо, за да ги избегнат. Изправени сме пред липсата на други възможности и алтернативи - просто си отиваме на нови..

публикувано на 15.07.24 в 13:14

Русия и Китай започнаха съвместно военноморско учение

Русия и Китай съобщиха, че са започнали съвместни военни маневри. Ученията "Морско взаимодействие 2024" се провеждат в Южнокитайско море и се очаква да продължат три дни. Маневрите, в които участва военно-морската авиация на Китай, включват разузнаване и издирване на кораби и подводни лодки на вероятен противник, както и нанасяне на..

публикувано на 15.07.24 в 12:47