Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се върнаха в клас, отвориха и детските градини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес училищата отварят врати за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Възстановява се присъственият процес и в детските градини и яслите. Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат дистанционно поне до 12 януари.    

Решението на властите за частично възобновяване на присъствените занятия в учебните заведения се възприема положително в семейството на Мария Ангелова - майка на ученици в 1-ви, 3-ти и 5-и клас в столичното 56-о средно училище в квартал "Люлин":

"Решението е изцяло в полза на децата, тъй като особено на първокласниците им е изключително трудно да свикнат с електронното обучение. Много трудно се съчетава първокласникът с работата от вкъщи. Много малко хора могат да си позволят да стоят вкъщи месеци наред и донякъде ми се струва оправдано отварянето на училищата за най-малките ученици. По-големите се справят добре и сами, вкъщи имам предвид". 

Явор, в 1-ви, и Снежана, в 3-ти клас, вече нямат търпение да видят съучениците и учителите си:

"Предпочитам да ходя на училище, защото там ми е по-интересно и мога повече да се забавлявам". 

"И аз предпочитам да ходя на училище, защото там учим повече и се забавлявахме малко повече". 

Петокласникът Калин обаче остава да се учи от вкъщи дистанционно поне още една седмица:

"Не ми е трудно, обаче ми е скучно". 

Заради притеснения, свързани с коронавируса обаче, не всички родители ще пратят децата си на училище, детска градина или ясла.

Николай Хамов, баща на ученици във 2-ри и 7-и клас и на дете в предучилищна възраст:

"До 4-ти януари не е възможно да спадне достатъчно разпространението на епидемията в обществото дотолкова, че да стане безопасно да се ходи на училище". 

От своя страна директори на училища коментираха пред "Хоризонт", че осигуряването на безопасна присъствена учебна среда в момента е улеснено заради факта, че в клас днес се връща само една трета от учениците.

В Смолян всички детски учебни заведения са готови да посрещнат децата, уточни за БНР Мария Семерджиева, директор на Регионалното управление по образование в Смолян:

"Дезинфекцирани са училищата, сградите вече се стоплят, работят парните инсталации, за да ги посрещнем на топло децата, така че имаме готовност да проведем нормален учебен ден". 

И в София детските градини и яслите в София отвориха при взети всички мерки за дезинфекция. Столичната 99-а детска градина "Брезичка"  посрещна децата след мерене на температурата и преглед на гърлото В детското заведение се върнаха 60 процента от децата, съобщи директорът Ваня Харбалиева:

„Тествали сме досега три пъти персонала. За сегашното отваряне не сме предвидили тестване. Ще бъде обсъдено на заседание на педагогическия съвет дали е необходимо това. Дали има притеснение? Разбира се, че има притеснение във всеки един от нас, включително и в учителите. Персоналът е достатъчно отговорен и съблюдава мерките, които са за всички в цялата ни страна.

"Спазваме организация, която сме видели, че работи - за всяка група има отделен вход, не се допускат родители в детската градина... Имахме около десетина деца, чиито родители не искат да посещават градината. Целият персонал е налице, с изключение на една сестра, която е под карантина, защото е контактна на съпруга си", посочи Харбалиева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Учителка от Варна: Училищата са пряк виновник за разрастването на епидемията

„За съжаление нямаме достатъчно информация за ваксините. Всичко, което може да се прочете в интернет, трябва да бъде поднесено от компетентните органи“.  Това каза пред БНР преподавателката от Варна Лилия Стоянова, която е решила да се ваксинира..

публикувано на 04.01.21 в 07:42

Мира Кожухарова: Тази година ще имаме само Covid епидемия, няма да се намеси грипният вирус

Имаме обосновани причини да очакваме, че няма едновременно да се сблъскаме с две епидемии. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Към момента няма доказана циркулация на грипни вируси у нас, а противоепидемичните мерки са ефективни..

публикувано на 04.01.21 в 08:07

Над 3 хиляди ученици в Силистренско се връщат в класните стаи

Над 3 хиляди са учениците от 1-ви до 4-ти клас в Силистренско, които от днес се връщат в класните стаи.  Редовни занимания ще имат и 92 деца в подготвителните класове към училищата. Училищната общност е за присъственото обучение, коментира директорът на..

публикувано на 04.01.21 в 11:25

В област Плевен има условия за нормален учебен процес на началния курс

В област Плевен са създадени всички условия за нормално протичане на учебния процес на децата от начален курс, които от днес се връщат в клас. Регионалното управление на образованието ще продължи проверките за спазване на противоепидемичните мерки...

публикувано на 04.01.21 в 10:31
Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова

При необходимост ще се редуват дистанционно и присъствено обучение в училищата

При необходимост ще се редуват дистанционна с присъствена форма на обучение в училищата, каза пред bTV заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.  Децата до 11 години не разпространяват толкова активно коронавируса , а рискът в училище..

публикувано на 04.01.21 в 10:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11