Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът поздрави БНР за годишнината на "Хоризонт" и "Христо Ботев"

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

За днешния си 50-годишен юбилей програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР получиха поздравление от президента Румен Радев.

"С усърдната си работа и критична гражданска мисъл, екипът на "Хоризонт" доказва как смелата журналистика трябва да е независима от "силните на деня", пише президентът.

"За 50 години програма "Христо Ботев" допринесе за съхранението и развитието на националните културни достижения“, се казва още в поздравлението.

Държавният глава заявява, че благодарение на двете знакови програми Българското национално радио се е утвърдило като достоверен източник на информация, отстояващ високи професионални стандарти в динамична среда.

На 4 януари 1971 г. тогавашната първа програма на Българското радио придобива нов облик като "Хоризонт", а втората програма продължава под името "Христо Ботев".

Пълният текст на обръщението, изпратено от президента до генералния директор Андон Балтаков и екипа на БНР:

"Уважаеми господин Балтаков,

В деня на 50-годишния юбилей на двете знакови програми на Българското национално радио - "Хоризонт" и "Христо Ботев", най-искрено поздравявам всички отдадени на тях Ваши колеги, както и всички професионалисти, допринесли през годините за изграждане на облика и авторитета на тези две програми.

Повод днес за празник имат хората на Радиото, за които то не е само професия, а мисия, посветена на аудиторията, както и всички слушатели, които разчитат и подкрепят тези усилия.

За последните 50 години, благодарение на репортерите, редакторите и водещите на "Хоризонт" и "Христо Ботев", БНР се утвърди като достоверен източник на информация, отстояващ в динамична среда високи професионални стандарти.

Програма "Хоризонт" неслучайно е сред най-слушаните в радио ефира у нас - с усърдната си работа и критична гражданска мисъл екипът доказва, че смелата журналистика трябва да е независима от "силните" на деня, а отговорността към аудиторията трябва да е единствената вдъхновяваща сила.

През тези 50 години програма "Христо Ботев" пък допринесе за съхраняване и развиване на националните културни достижения, които са нашата опора и идентичност в глобализиращия се свят.

Признание заслужават музикалните редактори, които с интелигентния избор на музика правят ефира на БНР разпознаваем и харесван от ценители, а благодарение на труда на звукорежисьори, техници и инженери, чудото на радиото достига до българските слушатели.

Във време на фалшиви новини и фалшиви герои ролята на медиите е да отсеят истината и да разобличат онези, които се крият зад лъжата. Един от девизите на новинарските емисии на БНР гласеше: "Няма да научим истината, ако сами не я кажем!"

Колкото и тежка да е тази отговорност, вярвам, че през последния половин век слушателите на "Хоризонт" и "Христо Ботев" разчитат именно на БНР, за да чуят обективна информация и многобройни гледни точки.

Желая на всички служители на двете програми здраве, лично щастие, както и да съхраните куража да търсите и казвате истината и в бъдеще". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова ще оглавява СЕМ в следващите 6 месеца

Габриела Наплатанова ще бъде временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии за 6 месеца - от идния понеделник до 27 октомври.  След нея временен председател за половин година ще бъде Симона Велева.  Това реши СЕМ днес, след като не можа да избере титуляр на поста.

публикувано на 25.04.24 в 21:07

25 години Областна администрация - Кюстендил

25 години от създаването и функциите на Областната администрация отбелязаха в Кюстендил. Това, заедно с още 28 такива администрации в страната, става с указа на тогавашния президент Петър Стоянов от януари 1990 год. Тържествената среща на екипа на Областна администрация, с участието на бивши областни и заместник-областни управители,..

публикувано на 25.04.24 в 20:52

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със смесени техники. Картините са рисувани в последните няколко години и са почти абстрактни, но..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на среща със симпатизанти в София: Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15