Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има пострадал при стрелбата в залата на Конгреса на САЩ

| обновено на 07.01.21 в 00:18
Снимка: БГНЕС

Един човек е бил прострелян, съобщи Ен Би Си, след като повече от 100 привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ и принудиха законодателите да спрат заседанието, на което трябваше да бъде утвърдена победата на Джо Байдън в президентските избори.

Жена е в критично състояние, след като е била простреляна в гърдите, съобщава Си Ен Ен. Съобщава се и за ранени служители на реда, но няма конкретна информация.

Части на Националната гвардия са били изпратени към Капитолия в подкрепа на полицията, за да възстановят реда, съобщи преди минути говорителка на Белия дом.

Множество полицаи, охраняващи Конгреса, са пострадали в сблъсъците и поне един е бил откаран в болница, съобщава Си Ен Ен.

Открито и обезвредено е взривно устройство в Националната централа на Републиканската партия. Евакуирана е и централата на демократите, съобщава Ню Йорк Таймс.


По-рано стотици хора, които поддържат тезата на Тръмп, че победата му е била открадната на изборите на 3 ноември, щурмуваха загражденията и се събраха пред самия Капитолий, блокирайки изходите.

Съобщава се, че полицията е използвала сълзотворен газ. Полицаи са извадили оръжие, за да озаптят нарушителите и да защитят конгресмените.

По-рано президентът Тръмп говори пред хиляди, които се бяха събрали по негов призив в центъра на Вашингтон, и обяви, че никога няма да признае изборните резултати, потвърдени вече от десетки съдилища.

Едва час след като полицейският кордон бе пробит, президентът написа в Туитър на привържениците си да протестират мирно и да подкрепят силите на реда. Но редица конгресмени вече го обвиниха в подстрекаване на "вътрешен тероризъм", "анархия" и "опит за преврат".

Самият Тръмп малко преди сблъсъците пред Капитолия се обърна към протестиращите и ги призова да се включат в шествие към сградата, малко по-късно обаче във видеообръщение ги помоли да се приберат по домовете.

Преди това пък, също във видеообръщение, Джо Байдън помоли Тръмп да се обърне към нацията.

Повечето демонстранти вече са се разотишли от района на Капитолия, а спецчастите изтласкват тези, които са в близост до сградата.


Вече има и първи реакции от чужбина - Хайко Маас, министърът на външните работи на Германия, заяви, че само враговете на демокрацията ще са доволни да гледат непоносимите кадри от Вашингтон.

Тръмп и неговите поддръжници трябва най-накрая да приемат решението на американския народ, каза още Маас.

"Американският конгрес е храм на демокрацията. Гледката на сцените там тази вечер предизвиква шок. Ние вярваме, че Съединените щати ще гарантират мирното предаване на властта на Джо Байдън", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС.  При 63% преброяване на гласовете резултатите са:  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево Пендаровски - 105.593 или 18,84%. Трети..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08