Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Таня Михайлова: Близо половината от резервните преподаватели са студенти

Банката кадри за заместващи учители не е създадена сега, но в момента се разгръща, каза заместник-министърът

Таня Михайлова
Снимка: БГНЕС

„2724 са преподавателите, регистрирани в банката с резервни преподаватели, които могат да заместват отсъстващи учители. Малко по-малко от половината от този брой са студенти. Има и учители, които в момента работят в друга сфера, както и пенсионери, вече напуснали системата. Безработни учители също са се регистрирали“. Това обясни пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Това е за цяла България. Тази цифра е разпределена по съответните региони“. 

Най-много регистрирани има в големите градове. 

Тази банка кадри не е създадена сега, но в момента се е разгърнала като възможности“, посочи Таня Михайлова. 

„За първи път се включиха и студенти от различни университети“. В списъците присъстват специалисти по всички предмети от задължителната подготовка, уточни Михайлова. Според нея е много важно това, че са се записали млади хора, които тепърва ще навлизат в професията.

Това е възможност и за самите директори, когато имат свободни позиции, да потърсят отново човека, който вече се е включвал по заместване през банката кадри, коментира заместник-министърът, в предаването „Преди всички“.

Администратор на тази дейност са РУО. Училищата заявяват там необходимостта от заместващ учител, а регионалните управления по образованието препоръчват подходящите кандидати. Още преди преминаването към обучение в електронна среда вече е имало назначени по този механизъм, стана ясно от думите на Таня Михайлова.

Все още се събират бройките на желаещите да се ваксинират преподаватели.

Интервюто с Таня Михайлова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проверката е разпоредена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Проверяват дали е укривана информация за замърсяване на Варненското езеро

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди проверка за това дали е имало укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с аварията на тръбопровода във Варненското езеро . Проверката е възложена на екоинспекцията във Варна и на Басейнова дирекция „Черноморски район“. Тя трябва да установи кои..

публикувано на 26.01.21 в 11:07

Действащ прокурор е обвинен за престъпление по служба

Действащ прокурор е обвинен за престъпление по служба. От специализираната прокуратура не съобщават името му, а само че в момента работи в Районната прокуратура в Ямбол. Той ще бъде разследван, че на 29 май 2018 година, когато е оглавявал прокуратурата в Елхово, е разрешил връщането на автомобил, обявен за издирване в Шенгенската информационна система..

публикувано на 26.01.21 в 11:06
Предложенията за промени в наредбата са на социалното министерство.

Предлагат промени в наредбата за еднодневните трудови договори

Промени в наредба №6 за предоставяне, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори предлагат от социалното министерство. Ще се даде възможност и тютюнопроизводителите да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с работници за обработка на насаждения и ръчно прибиране на реколта от тютюн. Промените са свързани..

публикувано на 26.01.21 в 10:49

Фондът на фондовете подписа договор с финансовия посредник за изпълнението на Фонд мецанин/растеж

Фондът на фондовете подписа договор с избрания финансов посредник за изпълнението на Фонд мецанин/растеж. Средствата за него са осигурени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Фондът ще подкрепя малки и средни предприятия с инвестиции в размер между 4,9 млн. до 13,7 млн. лв...

публикувано на 26.01.21 в 10:10

Тестват 965 учители в Пазарджик за коронавирус

Общо 965 учители от Пазарджик ще бъдат тествани за коронавирус в рамките на пет дни. Повече от половината от преподавателите в града са отказали да бъдат тествани, съобщи областният координатор на Синдиката на българските учители Гина Кръстанова: "Това тестване не трябва да бъде за наличие на вируса, а е по-добре да се тестват за антитела. Факта, че..

публикувано на 26.01.21 в 10:00

Три положителни проби за Covid-19 в училища в област Хасковско

Двама учители и един член на непедагогическия персонал са дали положителна проба за коронавирус в Хасковско. Това е станало по време на започналото вчера тестване по училищата в областта. И тримата заразени са поставени под карантина, както и 8 деца от 3-ти клас, на които е преподавал единият учител. Другият е гимназиален учител, обучавал онлайн. А..

публикувано на 26.01.21 в 09:46
Арести на протеста в Сидни

Арести в Австралия за нарушени Covid мерки на националния празник

В Австралия няколко души бяха арестувани за нарушаване на противоепидемичните мерки на протест срещу отбелязвания днес национален празник, предаде Би Би Си. В Сидни на митинг се събраха около 2000 души, въпреки правилата, ограничаващи сбирките до 500. По време на протестите демонстрантите скандираха "никога не сме се отказвали от суверенитета"..

публикувано на 26.01.21 в 09:37