Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е на крачка от нов локдаун

| обновено на 08.01.21 в 10:31
Спирка на градския транспорт в Никозия, 7 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър e на крачка от нов локдаун от неделя, 10 януари, до 31 януари, заради високите нива на новозаразени с коронавирус и увеличения прием в болниците. Правителството решава днес налагането на най-строгата мярка срещу пандемията, както и мерки за финансова подкрепа на бизнеса и хората.

Кипър преминава през най-тежката фаза в пандемията от нейното начало и поставянето на страната под нова национална карантина е неизбежно, е общата оценка след маратона консултации тази седмица между президента, министри, медицинския консултативен комитет.

Целта на новото затягане на мерките е да се намалят контактите между хората, за да се ограничи разпространението на коронавируса, и да се отслаби натискът върху здравната система, който в момента изключително много тревожи правителството и експертите.

Болниците са пълни и на границите на възможностите си. В четвъртък вечерта бяха обявени 196 хоспитализирани - при капацитет от 200 легла, запазен за пациенти с Covid-19. Следващата седмица ще бъдат разкрити още две болнични отделения за коронавирус.

Вчера бяха обявени и нови 427 на заразени при извършени над 11 500 теста. От началото на пандемията в Кипър са направени над 852 000 теста, почти колкото е цялото население на страната.

Според предварителните информации с влизащото в сила в неделя национално блокиране по-голямата част от социално-икономическия живот в Кипър ще бъде замразена до края на месеца. Остават само основни услуги от първа необходимост, спират работа магазини (с изключение на тези за хранителни стоки и аптеки), както и много компании.

Движението на гражданите ще бъде ограничено, както и миналата година - излизане от вкъщи ще е разрешено само два пъти на ден с изпращане на смс-и.

Остават в сила вечерният час, забраните за събирания по домовете, на публични места, в църкви.

Министрите на финансите и на труда ще представят нови планове за подкрепа на бизнеса и домакинствата.

Днес в Кипър започва втората фаза от имунизационната кампания срещу Covid-19, в която ще бъдат обхванати хората над 80-годишна възраст. Досега в страната са ваксинирани почти 4000 души. Кипър иска допълнително количество ваксини от Израел, за да ускори процеса.

За по-малко от 6 часа след старта на електронния портал за ваксинациите във вторник заявките от възрастните хора надминаха 3000 и бяха изчерпани всички налични възможности за записване на час за поставяне на ваксината.

В понеделник се очаква нова доставка на ваксина и ще бъдат обявени още 3000 възможности за регистрация, съобщи здравното министерство.

Около 33 000 души влизат във възрастовата група над 80 години в Кипър. Още толкова са и хората над 75-годишна възраст, които са следващата определена приоритетна група за ваксинация.

Предвижда се Кипър да получава по 6800 дози ваксини всяка седмица, с които може да обхване по 3400 граждани.

Почти 4000 души са ваксинирани в страната до сряда, в първата фаза на имунизационната програма. Това са медици от първа линия, работещи и живеещи в домове за възрастни хора.

Президентът Никос Анастасиадис се е обърнал към премиера на Израел Бенямин Нетаняху с молба Кипър да бъде снабден с допълнителни количества ваксини от съседа си, за да ускори имунизационния процес. Отговор се очаква до дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15 годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи, бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08