Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ролята на жените на владетелите в Средновековна България

Корицата на книгата „Първите дами на Средновековна България"
Снимка: ciela.com

Проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, предизвика фурор с книга, която без съмнение можем да наречем бестселър. „Първите дами на Средновековна България“ се радва на такъв интерес, че се наложи допечатване, тъй като първоначалният тираж бързо се изчерпа.

„Това е една тенденция в съвременната историография, това е не само самоцелна насока за търсене на еманципация и да не говорим за по-съвременни донякъде необясними за мен интерпретации на темата, които с основание будят подозрение, известно даже изумление у нас, но с оглед на това да се разкрие пълноценно човешкото общество", каза проф. Павлов.

В книгата се описват не само цариците, но и други знатни дами:

Не всички наши владетелки са непременно чужденки, както си мислим, но наистина византийките са много, сръбкините са много, но най-много са българките“.

Имаме податки единствено за Тервел, че е приел християнството и византийската принцеса Анастасия за съпруга. Когато това става държавна религия и се появява писмеността, идват и първите данни. Те също не са много. На съпругата на Борис Михаил, знаем само името - Мария. Мария и Борис са имали и две дъщери. Цар Симеон Велики е имал две съпруги.

И стигаме до страстите и женските образи в Самуиловия двор:

„Второто българско царство започва с Петър и Асен. Предполага се, че Петър е бил или вдовец, или не се е женил. Но Асен е имал две съпруги, втората - Елена, е майка на сина му Иван Асен Втори. В увлекателния свят на българското средновековие има още страст, мъст и фатални жени. Като куманката, съпруга на Калоян, но и на Борил, обезсмъртена в романа на Фани Попова-Мутафова и наречена там Целгуба. С Борил е свързан факта, че сме имали французойка за царица - Елизабет дьо Куртене, позната у нас като Елисавета. Когато говорим за жени, няма как да не споменем брачната дипломация на Иван Асен Втори. И е била нещо като модна икона в съседна по-малка Сърбия“. 

В личната класация на проф. Павлов челно място заема Мария Кантакузина Палеологина - отново съпруга на двама царе Константин Асен и Ивайло:

„Първата жена без синя кръв, която става царица, е Ефросина, съпругата на Теодор Светослав. Без синя кръв, но далеч не Пепеляшка е и Сара-Теодора, втората съпруга на Иван Александър. Сестрата на Иван Шишман - Кера Тамара е останало в народното съзнание през предания и песни. Тя е олицетворени на трагизма на българската жена и на българската държава във времето на османското завоевание, не случайно в Бориловия съновник е отделено специално място, че тя не е  променила вярата си“. 

Досега са ни известни имената на 31 български владетелки, 12 от тях са българки, девет - византийки. По пет пъти българка е сядала на престола във Византия и Сърбия. Първата българка - византийска императрица, е Екатерина. Два пъти са били господарки на Босна, по веднъж - на Киевска Рус, Латинската империя, Полша, ордата на хан Ногай и Османската държава. Тези бракове илюстрират политическата тежест на страната ни в международните отношения, като са един от каналите за проникване на българското културно влияние в средновековния свят.

„Българката се е ползвала с името у нас и в чужбина като силна, независима, умна, благородна и красива“, изтъкна проф. Пламен Павлов.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Анелия Симеонова - невролог и специалист по съня.

Д-р Анелия Симеонова: При безсъние се повишават апетитът и артериалното налягане

През последната година се отчита ръст на хората, които се оплакват от проблеми със съня. Вече се появява понятие за разстройство на съня, свързано с коронавируса. Това каза за БНР д-р Анелия Симеонова, специалист по медицина на съня, невролог в болница "Токуда". " Наблюдаваме през последната година пациенти с нарушена структура на съня , с..

публикувано на 06.03.21 в 19:30

Първият български прототип на мобилен телефон е създаден през 1964

От дебелите кабели и пуканията в слушалката до безжичното предаване и дори излъчването на живо. Това е историята на телефона, който навършва 145 години от създаването си. Създадено малко преди Освобождението, новото (или старото) изобретение идва в България през 1877 г. по време на Руско-турската война и обсадата на Плевен. Прототип на..

публикувано на 06.03.21 в 11:56

Конфликт между частни погребални агенции и Община Ловеч

Частните траурни агенции в Ловеч са изправени пред невъзможност да работят нормално след приетите през януари промени в общинската наредба за местните такси и цени на услугите, с които бяха увеличени драстично погребалните услуги, а според агенциите от Общината са ограничили и дейността им. За днес беше насрочена среща между представители на..

публикувано на 05.03.21 в 14:36

Физическият факултет е с най-добрата програма в СУ според глобална класация

"Това е едно от най-добрите представяния в света на българско висше учебно заведение и ние не сме изненадани", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийския университет за това, че  факултетът се оказа с най-добрата програма според класацията QS World University Rankings по предмет,..

публикувано на 05.03.21 в 12:43
Снимката е илюстративна

Децата със специални потребности в Смолян вече имат нова сензорна зала

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Смолян вече има и модерна сензорна зала.  Новата зала ще бъде на разположение на всички всички деца със специални образователни потребности, които посещават центъра.  Помещенията, в които са разположени многобройните уреди за рехабилитация, терапевтични игри и..

публикувано на 05.03.21 в 12:16

Д-р Крайселска: На места има объркване с партидни номера на ваксините

Лични лекари правят ваксини, които не се водят на тяхната практика. За това съобщи пред БНР общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска. На места има проблеми с обработката на партидни номера на ваксините, които не са били описани коректно от РЗИ , посочи тя  в предаването „Преди всички“. „Масово се оказва, че на тяхното име, на..

обновено на 05.03.21 в 11:05

„Българските следи по света " - младежко биенале в Италия

През март започна Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света - с палитра, камера и слово“, организирано от Културна Асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия. "Това биенале се роди по естествен начин, защото в нашето училище -  „Асен и Илия Пейкови“ отдавна се занимаване с..

публикувано на 04.03.21 в 12:29