Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предстои дигитализиране на строителния процес

Снимка: БГНЕС

„За първи път няколко сходни организации в строителството създадохме координационен съвет, чрез който да решаваме проблеми в сектора“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ новият заместник-председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Огнян Атанасов: 

„В декларация до вицепремиера Томислав Дончев сме се обявили против проект, финансиран с европейски средства, с който се прави проверка на всички регулирани професии. Там се дават два варианта как да бъдат трансформирани Камарите - да бъдат превърнати в обикновени неправителствени организации без задължителен характер на участници в тях към строителния процес. Вторият вариант – за отнемане на зависимостта на професионалните организации, които са коректив на всяко едно управление при законодателни промени, като същите да бъдат на пряко управление на държавната администрация“.

Инж. Атанасов обяви, че ще бъде сезирана и европейската асоциация. 

Ние сега се създаваме със закон от държавата, за да защитаваме обществения интерес, а също така да упълномощаваме проектантите“

Експертът поясни, че готвят и промени в Закона за устройство на територията, според които при обществените поръчки да отпадне формата за инженеринг, която според Камарата е грешна, защото проектантът се съобразява с възможностите на изпълнителя.

„В момента от Камарата изготвяме и писмо до Министерски съвет, и до други министерства във връзка с липсата на подготовка за реакция по време и след земетресение. Ние трябва да имаме строителни инженери, които да участват при земетресения, да са екипирани и оборудвани. В момента и в УАСГ няма такава програма как се действа от строителните инженери, как да реагират в такива ситуации“. 

Скоро предстои и дигитализиране на строителния процес: 

„Ще се изготви единна електронна система за устройствено планиране на инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. Това ще се изготви към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Вече има създадена междуведомствена група за целта“. 

Интервюто с инж. Огнян Атанасов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверка на МВР: Част от лицата с достъп до склада с машини за гласуване са с криминални прояви

Проверка на МВР е установила, че част от лицата с достъп до склада за съхранение на машините за гласуване са с криминални прояви. Те са били посочени за достъп от фирмата "Сиела Норма".   ЦИК поиска от изпълнителя на обществената поръчка тези хора да бъдат отстранени от работа в склада. Ако фирмата реши, може да ги замени с други хора, за които МВР ще..

публикувано на 26.02.21 в 13:10

Орхан Тахир: Все още чакаме прокуратурата да каже дали ВМРО етнизира извънредното положение

"Все още нямаме отговор от прокуратурата", заяви в "Хоризонт до обед" Орхан Тахир, ромски активист заради това,че миналата година ромски организации подадоха сигнал до прокуратурата срещу ВМРО. Според Тахир пандемията е била етнизирана от представителите на ВМРО. Организациите питаха включително дали дейността на ВМРО е съвместима с..

публикувано на 26.02.21 в 11:36

К. Димитрова: Профилите на „тролове“ трудно могат да бъдат различени, това е цяла индустрия

"Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по време на кампанията платени или провокирани коментатори в социалните медии, защото това е неетична и вредна практика ", коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Камелия Димитрова, председател на Българската асоциация на пиар агенциите във връзка с призива на..

публикувано на 26.02.21 в 09:37

С безплатна храна, ваучери за напитки и екстри за мобилни телефони стимулират ваксинирането в Израел

Израел си постави за цел да отвори икономиката си до 5 април, като дотогава в страната се ваксинират всички подходящи за ваксинация групи в страната. Очаква се до началото на април всички граждани на и над 16 години да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция . Силно са намалели пациентите в Covid отделенията на израелските..

публикувано на 25.02.21 в 10:48
Йоан Запрянов

За кого е проблем сборникът "2020 Отвътре и отвъд"

"Аз се чувствам все пак  отговорен за 17-те автори, работили в продължение на месеци по сборника и после два месеца трябваше да мълчим, докато не дойде една дата, в която разбрахме, че дори и да тръгнем да го издаваме, ние вече влизаме в активна кампания и за активни журналисти, това вече е нещо много проблематично" , каза в "Преди всички" Йоан..

публикувано на 25.02.21 в 10:24

Стела Николова: Неудобните теми се избягват от повечето медии във Варна

Общинската комисия по култура и духовно развитие ще разглежда днес предложения за медийни  партньорства с местни медии. Могат ли те да се окажат скрит инструмент за пропаганда и внушения в предстоящия предизборен период, на какъв принцип се одобряват и каква е ролята им? Оказва се, че подобно медийно партньорство е традиционно, обясни пред БНР..

публикувано на 25.02.21 в 08:11

Преди гонга на предизборната кампания

Броени дни остават до старта на предизборната кампания. Официално тя трябва да започне на 5 март. Никой обаче не чака институционалния гонг. Схватките вече са факт. Специалистите по кризисна комуникация Александър Христов и Любомир Аламанов са категорични – очаква ни кампания, наситена с емоции и патос за сметка на разума и експертизата. А..

публикувано на 24.02.21 в 08:52