Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предстои дигитализиране на строителния процес

Снимка: БГНЕС

„За първи път няколко сходни организации в строителството създадохме координационен съвет, чрез който да решаваме проблеми в сектора“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ новият заместник-председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Огнян Атанасов: 

„В декларация до вицепремиера Томислав Дончев сме се обявили против проект, финансиран с европейски средства, с който се прави проверка на всички регулирани професии. Там се дават два варианта как да бъдат трансформирани Камарите - да бъдат превърнати в обикновени неправителствени организации без задължителен характер на участници в тях към строителния процес. Вторият вариант – за отнемане на зависимостта на професионалните организации, които са коректив на всяко едно управление при законодателни промени, като същите да бъдат на пряко управление на държавната администрация“.

Инж. Атанасов обяви, че ще бъде сезирана и европейската асоциация. 

Ние сега се създаваме със закон от държавата, за да защитаваме обществения интерес, а също така да упълномощаваме проектантите“

Експертът поясни, че готвят и промени в Закона за устройство на територията, според които при обществените поръчки да отпадне формата за инженеринг, която според Камарата е грешна, защото проектантът се съобразява с възможностите на изпълнителя.

„В момента от Камарата изготвяме и писмо до Министерски съвет, и до други министерства във връзка с липсата на подготовка за реакция по време и след земетресение. Ние трябва да имаме строителни инженери, които да участват при земетресения, да са екипирани и оборудвани. В момента и в УАСГ няма такава програма как се действа от строителните инженери, как да реагират в такива ситуации“. 

Скоро предстои и дигитализиране на строителния процес: 

„Ще се изготви единна електронна система за устройствено планиране на инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. Това ще се изготви към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Вече има създадена междуведомствена група за целта“. 

Интервюто с инж. Огнян Атанасов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калина Йорданова и Катя Едрева

Пандемията от Covid-19 се отразява сериозно на психичното здраве на българина

Пандемията от Covid-19 се отразява сериозно и на психичното здраве на хората, независимо дали те са преболедували от коронавируса. Според психиатри тежките депресивни разстройства са се увеличили с 25% от началото на пандемията, а всеки втори има проблеми със съня. От началото на пандемията все повече хора търсят психологична и психиатрична..

публикувано на 17.05.21 в 19:32
Снимката е илюстративна

Разногласия около проекта за нова сграда в центъра на София

77 години след бомбардировките над София, на площад "Княз Александър I Батенберг" и ъгъла на ул. "Аксаков" ще се появи нова сграда. В момента там има само една сграда - някогашното кафене от стария хотел „България". Пететажен апартаментен хотел с обществена функция на първия етаж се очаква да има на празното сега  пространство. Районът е..

публикувано на 17.05.21 в 14:55

Ирена Перфанова: Много участници влизат спекулативно на имотния пазар

Националното сдружение „Недвижими имоти“ започва кампания за популяризиране на професионалния регистър на агенциите и брокерите . Регистърът е създаден през миналата година, за да повиши прозрачността на имотния пазар. Справката в регистъра е безплатна. „Когато има подобен инструмент, какъвто има в един цивилизован бизнес свят, тогава..

публикувано на 17.05.21 в 14:07
Христиана Стоименова

Актрисата Христиана Стоименова е сред 10-те най-изявени млади личности за 2021 година

Актрисата Христиана Стоименова е сред 10-те най-изявени млади личности за 2021 година. "Най-изявените млади личности" (The Outstanding Young Persons - TOYP) е програма, която служи за формално признание на млади хора, които изпъкват в избраните области и са пример за най-добри качества на младите хора в света. Министърът на финансите Асен Василев..

публикувано на 17.05.21 в 11:43

Психолог: Децата платиха най-висока цена по време на пандемията

Провокира ли продължителното онлайн обучение нежелание на децата да се върнат присъствено в класните стаи? Има ли загуба на мотивация – ето какво споделят родители: „ Онлайн обучението нанесе доста сериозни поражения върху психиката на всички ни – не само на децата . С тях ще трябва тепърва да се оправяме.“ „Не им се ходи на..

публикувано на 17.05.21 в 10:45
Фондация „Заедно в час“ организира „Предизвикай се с кауза“

"Заедно в час" организира благотворително събитие "Предизвикай се с кауза"

Повече от 1000 ученици от 19 населени места и 31 училища ще се включат в тренировки с ултрамаратонеца Красимир Георгиев и Фондация "Заедно в час", за да развият ценни умения, физическа активност и да подкрепят първото издание на благотворителното събитие "Предизвикай се с кауза". То ще се проведе на 30 май на различни места в България и..

публикувано на 17.05.21 в 10:35

Цветан Кюланов: Емоционалното послание е в основата на ваксинационната кампания

„България се ваксинира - информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!“ - това е насловът на кампанията, която започва Представителството на Европейската комисия в България с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Световна здравна организация, УНИЦЕФ и Национално сдружение на общините в България. БНР е медиен..

публикувано на 17.05.21 в 09:40