Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Кутия на доброто” навърши 3 години

„Кутия на доброто” е рубрика за добри новини и добротворчески проекти. Тя беше вдъхновена от репортаж на кореспондентката на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова за 11-годишния /тогава/ Александър Симеонов от възрожденския град Елена, определян като медицинско чудо след като с уроци по цигулка и обичта на две жени преборва парализа. „Кутия на доброто” се роди на 11 януари 2018 г. най-напред в социалната мрежа Facebook като споделяне на добри новини, излъчени в различни предавания на БНР, а след това заживя и в ефир в неделната вечер като част от предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива” от 20 до 22 ч. по програма „Хоризонт”.

Първите новини за 2021 година в „Кутия на доброто” бяха от Израел – за инициатива на общината в Бат Ям доброволци, които вече са преболедували от Ковид 19, да посещават самотни хора за празниците с подаръци, украса за дома и продукти за трапезата, и от София – за благотворителна кампания и интернет сайт „Хора в нужда”, осъществени от студента от Богословския факултет на СУ „Св.Климент Охридски” Мирослав Иванов заедно с колеги и преподавателя от магистърската програма „Църковно социално дело” доц. Костадин Нушев.

Чуйте в звуковите файлове.

Вашите сигнали за добри дела и добротворчески проекти очакваме на адрес castadiva@bnr.bg


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благотворителната инициатива базар „Ние можем“

Красиви, ръчно изработени изделия се продават в базар „Ние можем“ във Велико Търново

Близо 40 социални услуги, центрове за работа с деца и партньорски неправителствени организации се представят на Коледния базар във Велико Търново. Продажбите са с благотворителна цел, за да бъдат осигурени материали за арт ателиетата на социалните институции, за организиране на празници за децата и възрастните в неравностойно положение и за..

публикувано на 04.12.22 в 12:19
Книгата „Свищовската крепост“

Няколко археолози събраха данни за проучвания в книгата „Свищовската крепост“

След три години археологически проучвания проф. Николай Овчаров в съавторство с археолога Марин Маринов и експерта по нумизматика професор Константин Дочев издадоха книгата „Свищовската крепост“, която връща Свищов на историческата сцена. Изданието и археологическите открития са в основата и на проект, с който Община Свищов ще търси..

публикувано на 04.12.22 в 10:03
Тео

Малкият Тео има нужда от помощ, за да проходи

Малкият Тео трябва да премине през тежка и скъпоструваща ортопедична операция на двете тазобедрени стави през януари 2023 година. Семейството му има нужда от подкрепа! Теодор е с диагноза „Детска церебрална парализа, квадрипареза и хидроцефалия“. Преди година, при изследване със скенер, е открита луксация на тазобедрените стави,..

публикувано на 04.12.22 в 06:24
Фондация „Канкордия“

Започна кампания „Детето - най-добрият приятел на животните“

"Тази кампания и инициатива е важна не се само за нас, но и за децата, които ще бъдат включени в нея - основно, за да могат да научат повече за техните права и как да ги уважават", каза за БНР Юлия Йорданова, ръководител фондонабиране във Фондация "Конкордия". Организацията започна кампания „Детето - най-добрият приятел на животните“. Фондация..

публикувано на 03.12.22 в 11:09
Благотворителна изложба в БНР

Благотворителна изложба за деца със специфични потребности

Българското национално радио е домакин на благотворителна изложба в подкрепа на децата, които не чуват от Специалното училище за ученици с увреден слух ”Професор д-р Дечо Денев” и на децата с епилепсия от Асоциацията на деца с епилепсия. В мраморното фоайе на "Драган Цанков" 4 са изложени техни рисунки, картички, пана и коледни играчки.  Целта е да..

публикувано на 02.12.22 в 18:37
Радослав Борисов

19-годишен младеж със 100% инвалидност не може да се яви на матура, ограничен от закона

19-годишен младеж със 100% инвалидност не може да завърши средното си образование и да учи в университет . Несъвършенства в нормативната уредба не дават възможност на Радослав Борисов от Велико Търново да положи държавните зрелостни изпити и да получи диплома за средно образование.  Радослав Борисов е напълно неподвижен, страда от мускулна..

публикувано на 02.12.22 в 06:55

Старинна къща в град Хайфа от преди столетие привлича посетители

Старинна къща, запазила атмосферата на град Хайфа от преди столетие, привлича посетители. Тя е като самотен остров сред район на ултра-религиозни евреи, но успява да се впише. През 1925 година я е построил ландшафтния архитект Херман Щрук, преселник от Германия, по проект на знаменития за времето си архитект Александър Бовелд. Там за пръв път в Хайфа е..

публикувано на 01.12.22 в 14:19