Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млад мъж спаси бездомник в Габрово, вече има подслон

Институциите се задействали след гражданска инициатива за помощ

Бездомникът Цвятко от Габрово
Снимка: Велина Махлебашиева

История за доброто, което обединява хората, развълнува мнозина в Габрово. 

Млад мъж пое инициативата в помощ на бездомник, който от години е без покрив. И в жега, и в студ е на главната пешеходна улица в града, в компанията на своите четириноги приятели.

Силвето, Черньо, Сара и Тошко са приятелите на Цвятко от улицата. Кучетата го следват навсякъде и не се отделят от него. Споделя, че може би заради омразата между хората се обърнал към животинките. Цвятко много добре реди думите, но трудно се разбира какво казва.

Всеки път първо храни кучетата, после изяжда останалото. Обяд му дават от църквата, помагат му и от съседните магазини. И джобовете му не са съвсем празни, благодарение на минувачите.

В Габрово няма приют, но зимно време Общината прибира бездомните хора. Цвятко отказва, макар и временно, да съжителства с други като него. По думите му сред тях имало агресивни и затова предпочитал да е навън. Аз не ги харесвам и те не ме харесват, казва човекът с кучетата, който е на 64 години и в последните 12 живее без покрив.

Подавали са му ръка. Преди можел да се справя и сам, но вече му е трудно с болестите, които има – диабетик е, засегнати са краката му, страда от сърдечна недостатъчност и хипертония.

Цвятко и кучешкото му семейство привличат вниманието на млад човек от Габрово, който замисля да снима документален филм, но в разговорите помежду им решава да се заеме да му помогне.

„Може би месец и нещо го подготвям – да ми сподели, да си поговорим, евентуално да му помогна“, споделя Даниел Ненов.

Чрез социалните мрежи той се свързва с други габровци и обединяват усилията си. От агенция за недвижими имоти му помагат в търсенето на жилище под наем и получава разбиране от собственичката. 

„Тя каза – настанете го, пък оттам нататък ще мислим за средствата. Бях много притеснен, нито един лев нямах в мен, даже и в момента съм безработен. Стана едно малко чудо. Хората трябва да осъзнаем, че трябва да поемем някаква инициатива. Не може все да викаме – аз не мога да направя това, защото примерно нямам парите да го направя. Не, не е така“, казва Даниел.

Точно преди да стане снежно и мразовито, Цвятко беше подслонен, а местни жители дариха 1500 лева за покриване на разходите и за нуждите му. Лекар е поискал да помогне, като плати два наема, други хора ще поемат сметките за ток. С Даниел се свързали и габровци, които не живеят в града.

Вчера ми писа една жена, която иска да му прати колет. Тя е живяла в Габрово известно време и е успяла да изгради някаква връзка с Цвятко, да говори с него. Жената беше въодушевена от това, че сме му помогнали“. 

Институциите в града се задействаха, имаме тяхната подкрепа и тяхното съдействие, отбелязва още Даниел Ненов.

Очаква се тези дни 64-годишният мъж да бъде освидетелстван от ТЕЛК. Тогава вече може да кандидатства за настаняване в дом за хора с увреждания, за което ще съдействат от местната дирекция за социално подпомагане. Засега Общината ще му осигури грижи чрез социалния патронаж, регулярно ще го посещава и медицинска сестра.

Стореното от 21-годишния Даниел развълнува мнозина. Той успя да обедини хората в помощ на Цвятко и затова има своите лични причини.

„Баща ми е алкохолик и до някаква степен виждам в него един друг Цвятко. И знам, че той може да е също на улицата, да е в същата ситуация. Цвятко ми сподели, че неговият баща е бил алкохолик. Значи той е бил на моето място“, разказва младият мъж.

А на Цвятко му е трудно да повярва, че има покрив над главата си и топла стая. На хората, на които го дължи, пожелава „да са живи и здрави всички.“

Мислите му са при четириногите му приятели. Загрижен е дали ще оцелеят. 

Чуйте историята на Цвятко в звуковия файл.

Снимка: Велина Махлебашиева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Усилията на Сдружението за развитие на туризма в Тутракан за опазване на околната среда

Усещането да се спуснеш със сал по Дунав не може да се сравни с нищо, каза за БНР Кристиян Якимов от Сдружението за развитие на туризма в Тутракан. „ Когато си в лодката, пътува брегът, когато си на брега, пътува лодката - там движението не се усеща , в сала всичко пътува покрай теб, целият свят се върти около теб“. В предаването „Графити..

публикувано на 18.01.21 в 11:21

Спомени за предаването "Нощен хоризонт", което се излъчва от 36 години

Началото на предаването "Нощен хоризонт" е поставено на 3 януари 1984 г. Първоначално „Нощен хоризонт“ се излъчва шест пъти в седмицата, а сигналът му е фрагмент от „Мечтание“ на Шуман. От проф. Веселин Димитров тръгва идеята за създаване на нощен блок. "Ние нямахме толкова много сведения за европейското радио и търсих какво ли не,..

публикувано на 17.01.21 в 13:57
д-р Даниел Иванов, проф. Владимир Аврамов, Симона Станиславова Йорданова, Симона Веселинова Йорданова

Симона и Симона - талант във време на пандемия

В условията на социална изолация и дистанционно обучение изкуство се прави трудно, казват студентите и техните преподаватели от факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В точно тези трудни времена две студентки от Тутракан, носещи едно и също име - Симона Йорданова, направиха за..

публикувано на 17.01.21 в 12:05
Пламен Войков

Семейството на Пламен Войков от Троян отново се нуждае от помощ

През миналата година Община Троян чрез различни инициативи, проекти и дарителски кампании е подкрепила много нуждаещи се лица. Активно се включва и бизнесът като дарява продукти, които произвежда. Общината е помогнала и на семейството на Пламен Войков. Младежът страда от таласемия и ежемесечно се нуждае от кръвопреливане .  За заболяването..

публикувано на 17.01.21 в 10:44
Обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница спазват традициите на етносите

Децата от обединеното училище „Петко Славейков“ в село Джулюница в община Лясковец са пример за толерантност и спазване на традициите на етносите. Дори в условията на дистанционно обучение, в училището със 124 ученици от първи до десети клас, продължават часовете по фолклор на етносите, които изграждат мост между децата и създават..

публикувано на 16.01.21 в 17:43
Нощем с белите коли...

Midnight Run на повече от 4 гуми

Блъскани, удряни, разпарчетосвани на съставните си части, одрасквани, пребоядисвани, чупени и въобще – тероризирани под всякаква форма от ръцете и въображението ни. Такава е съдбата на не една и две малки колички, паднали в плен на ръцете и въображението ни. Някои играчки с размер на кибритена кутия обаче спасяват кожата и лака , защото..

публикувано на 15.01.21 в 21:40
Изглед отвътре в One Book Bookstore

One Book Boostore: Прът в колелото на многотията

НЯМАШ ИЗБОР Това е мотото на One Book Boostore - книжарница, в която се продава само една книга. Автор на ексцентричната идея и неин реализатор е Йордан Радичков - внук на големия писател.  Отидохме да видим какви ги е сътворил до парка Заимов в центъра на София.  „Разполагаме с една книга, можеш да разгледаш на..

публикувано на 14.01.21 в 20:03