Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредици в Мездра, пратиха жандармерия

Има петима задържани, други се издирват, образувани са 2 досъдебни производства

| обновено на 13.01.21 в 20:15
3
Блокираната ул. „Сливница“ в Мездра, където бяха безредиците.
Снимка: Ива Антова

Две досъдебни производства за хулиганство и повреда на имущество са образувани за безредиците в Мездра днес около обяд пред дома на заподозрения по случая с починалото момче. Петима са задържаните. Продължава издирването на другите участници в размириците. 

Домът, където последно е гостувало починалото момче при друго дете и който е собственост на баща му, задържан по случая, се охранява от МВР още след инцидента миналия петък.

Днес по обед, когато възникват безредиците, в района е имало над 10 полицаи.

Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков:

„По първоначална информация имаме няколко на брой лица, които са хвърляли камъни и са увредили два автомобила на конкретния адрес. Работи се към настоящия момент, издирват се участвалите в това деяние“.

На къщата са счупени прозорци с хвърлени предмети, обърнати са два високопроходими автомобила, собственост на задържания.

След безредиците към охраната бяха присъединени и сили на жандармерията.

Старши комисар Янко Янколов – директор на областната дирекция на МВР във Враца:

„Нашата цел е да не допуснем нарушаване на обществения ред, особено с такава дързост“.

Дядото на починалото момче – бившият депутат Тома Томов, заяви, че безредиците са провокирани от обърканото, по думите му, разследване.

„До снощи, до 17.00 часа, се срещнах и с главния прокурор, и с окръжния прокурор. Аз бях убеден, че всичко е наред, да има спокойствие, обаче от снощи започна да вали информация и то се оказа за съжаление, че е истинска. Няма местопроизшествие. Телефоните са били при тях постоянно. Не са извикали криминалисти. Тогава се появяват тези неща, когато хората започват да се съмняват в справедливостта и в закона. Кой провокира тези неща?“.

Томов изрази недоумение защо такъв случай на причинена смърт се разследва от районна прокуратура, при условие, че това е в компетентността на окръжната. Каза още, че са предприети действия случаят да бъде поет от окръжната  прокуратура във Враца.

Той изрази удовлетворение от срещата си вчера с главния прокурор, който днес преди обед беше в Мездра, където се срещна с разследващите по случая.

От МВР съобщиха по-рано, че части на полицията и жандармерията се изпращат спешно към Мездра, за да възстановят реда. 

Безредиците възникнаха, след като главният прокурор Иван Гешев си тръгна от Мездра.

"Няма официален документ - известие, че ще се предприемат протестни действия на тази улица. Ако има нещо, то е самоуправство". Това заяви пред БНР кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Той посочи, че от полицията има информация, че са предприети охранителни дейности, всичко е под контрол и от МВР ще излязат с информация.

Улицата, където е домът на задържания за убийството. Снимка: Ива АнтоноваУлицата, където е домът на убитото момче. Снимка Ива Антонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат покана от ПП-ДБ, ще се явят на разговори. Тя коментира и възможностите за техническо..

публикувано на 12.07.24 в 10:55
Делян Добрев, Искра Михайлова, Джевдет Чакъров

В очакване на мандата: Какво ще предложат от ПП-ДБ? После партиите ще мислят

Политиците очакват да видят какво ще предложат от коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с втория мандат като програма, и тогава ще вземат решение дали ще го подкрепят. Това стана ясно от изявленията на представители на различни парламентарни групи преди днешното заседание на Народното събрание. Всички те отчитат и коренно..

публикувано на 12.07.24 в 10:31

Пада възрастта при зависимостите

" Възрастта при зависимостите пада . На първа употреба пада възрастта и се променя типът зависимост или причините, които активират зависимости. От най-ранна възраст, например от 2-годишна възраст, започват екранните зависимости ".  Това коментира пред БНР Павел Павлов от Българската федерация на терапевтичните общности.  Той обясни, че между..

публикувано на 12.07.24 в 10:24