Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният градски транспорт отбелязва 120-годишнината си

Снимка: Ани Петрова

Столичният градски транспорт отбелязва днес своята 120-годишнина. 

Преди 120 г. в София е пуснат в движение първият трамвай - номер 13, от централна гарата през Лъвов мост до днешния площад „Славейков“. В града тогава се движат 25 мотриси и 10 ремаркета по още 5 трамвайни маршрута.

От 8.30 ч. на площад „Александър Невски“ ще бъдат изложени превозни средства от различни исторически периоди на обществения транспорт. Ще бъдат представени както реставрирани автобуси и трамваи, така и превозни средства от последно поколение.

С част от изложените експонати се организират безплатни панорамни обиколки по централните улици на столицата. Линиите им ще се пресичат на пл. „Македония“, където желаещите да ползват безплатния ретро транспорт ще могат да сменят превозните средства. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Новото начало е факт!

"Новото начало е факт! Всичко трябва да се случва съгласно устава и законите на Република България". Това прессъбщение дойде от името на председателя на ДПС Делян Пеевски, след като по-рано днес привърженици на Ахем Доган влязоха в в централната на движенето на столичния бул. "Александър Стамболийски". Не става ясно обаче какво смята да..

публикувано на 19.07.24 в 19:26

Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор за шпионаж

Репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години затвор по обвинения за шпионаж, съобщава Франс прес.  Гершкович бе арестуван в град Екатеринбург през март миналата година, при което властите го обвиниха, че издирвал информация за руската оръжейна индустрия в услуга на Централното разузнавателно управление на..

публикувано на 19.07.24 в 18:14