Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спад на икономика с 5% и 4,8% бюджетен дефицит в Германия през 2020 г.

| обновено на 14.01.21 в 18:02

Рекордните 1244 жертви на коронавируса за денонощие и над 25 000 нови случая отчете днес институтът „Роберт Кох“ в Германия. Ръководителят му - Лотар Виилер, призова работодателите да преминат към повече дистанционна работа.

В същото време статистическият институт отчете 5-процентен спад на германската икономика за миналата пандемична година. 

За първи път от 2011 година Германия отчита бюджетен дефицит - хазната е на минус 4,8 процента. През март и април 2020 цели отрасли на германската икономика на практика бяха спрели работа. Затворените граници спряха търговията. 

Петпроцентния спад в икономиката ресорният министър Петер Алтмайер нарече „драматичен“.

„Това, че спадът е с почти един процент по-малък от очакваното в началото на пандемията, не ни носи успокоение“, добави той.

През 2009 година, годината на финансовата криза, най-силната европейска икономика се сви с 5,7 процента. За сега това е най-големият икономически спад в историята на Федералната република.

За следващата година икономическият министър очаква „чувствително възстановяване“, но не назова конкретни цифри. През есента Алтмайер прогнозира ръст през 2021 г. от 4,4 процента.

„Заедно с финансовия министър ще направя всичко възможно да гарантираме необходимите финансови средства, за да се справим с това предизвикателство и да предотвратим необратими щети за германската икономика“, заяви Алтмайер и призова, в годината на регионални и национални парламентарни избори партийните интереси да останат на заден план.

Рецесията през изминалата пандемична година обаче е малко по-сдържана от пазарните очаквания за свиване на БВП с 5,1% и е малко по-плитка от икономическия спад с 5,7% през 2009 г. , когато беше в сила последната глобална финансова криза.

На календарно коригирана база германската икономика се понижи през миналата година с 5,3% след повишение с 0,6% през 2019 г.

Почти всички икономически сектори бяха силно засегнати от коронавирусната пандемия през 2020 г.

В индустрията (изключвайки строителството), която представлява малко над една четвърт от цялата икономика, беше отчетен спад през миналата година от 9,7%, като само в рамките на промишлеността спадът беше от 10,4 на сто.

Промишлеността беше засегната от последиците от коронарната пандемия най-вече през първата половина на 2020 г., отчасти заради временните прекъсвания в глобалните вериги за доставки.

Икономическият спад беше особено силен в сектора на услугите (с 11,3%), като пониженията бяха толкова значителни, колкото никога досега, посочва Destatis.

Междувременно брутната добавена стойност в строителството нарасна с 1,4% през миналата година.

Графика на промяна на БВП на Германия на годишна база


Въздействие от коронарната пандемия беше отчетено и в потреблението. За разлика от финансовата и икономическа криза преди близо десетилетие, когато икономиката беше подкрепена от всички компоненти на потребителските разходи, разходите за крайно потребление на домакинствата през 2020 г. се свиха с 6% годишна база, което беше безпрецедентно намаление, посочва немската статистика.

Правителствените разходи за крайно потребление пък се увеличиха с 3,4% и имаха стабилизиращ ефект на фона на негативните последици от коронавирусната пандемия. Това, наред с други неща, се дължеше на държавните разходи за придобиване на защитно оборудване и за болнични услуги.

Брутното образуване на основен капитал отчете спад от 3,5% - най-голямото намаление след финансовата и икономическа криза от 2008/2009 г. Противно на тази тенденция, бруто образуването на основен капитал в строителството нарасна с 1,5%.

Брутното образуване на основен капитал в машини и съоръжения се срина с цели 12,5% спрямо предходната година. Брутното образуване на основен капитал в други дълготрайни активи, които включват по-специално научноизследователска и развойна дейност, се свиха с 1,1 на сто, показва експресната оценка на Destatis.

Пандемията от коронавируса също така оказа голямо негативно влияние върху външната търговия на Германия. Износът и вносът на стоки и услуги през 2020 г. се понижиха за пръв път от 2009 г насам, като експортът се сви с 9,9%, а импортът с 8,6 на сто. Спадът беше особено голям при вноса на услуги, като това дължеше главно на високия дял на туризма, където беше регистриран много рязък спад.

Икономическите резултати през 2020 г. бяха постигнати от 44,8 милиона заети лица. Това представлява намаление с 477 000, или с 1,1% спрямо 2019 г. Поради пандемията приключи тенденцията на нарастване на заетостта, която продължи повече от 14 години дори по време на финансовата и икономическа криза от 2008/2009 г. Този спад засегна особено силно заетите лица н непълно работно време и самонаетите, докато броят на служителите, подлежащи на социално осигуряване, остана стабилен. Изглежда, че бяха избегнати големи уволнения най-вече чрез държавната програма за защита на работните места.

Икономическият спад през 2020 г. беше омекотен от безпрецедентния набор от спасителни и стимулиращи мерки, които коалиционното правителство на канцлера Ангел Меркел започна да предприема още от март, когато страната се оказа в първия коронавирусен локдаун.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерки за сигурност в София заради футболната среща ЦСКА - "Арда"

Полицията в София предприема мерки за сигурност заради футболната среща в сряда между отборите на ЦСКА и "Арда"- Кърджали. Засилено ще бъде присъствието на полицейски служители на много места в града. Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители в София ще следят за опазването на обществения ред и недопускането..

публикувано на 18.05.21 в 18:40
eurovision

Евровизия по БНТ от 22:00 часа

От 21 часа местно време в нидерландския пристанищен град Ротердам ще се проведе първият полуфинал на 65-ото издание на песенния конкурс "Евровизия". Силвия Петрова с подробностите: Зрителите в България ще могат да гледат шоуто на живо от Ротердам по БНТ 1 от 22:00 часа. Събитието ще открие миналогодишният победител Дънкан Лоурънс, който ще..

публикувано на 18.05.21 в 18:28

Еврофинансиране и по новата Програма за транснационално сътрудничество

България ще има достъп до европейско финансиране за изпълнение на съвместни проекти по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г. Проекти по програмата ще могат да се изпълняват на цялата територия на страната, а прогнозният бюджет на инструмента е около 230 милиона евро, осигурени от Европейския фонд..

публикувано на 18.05.21 в 18:25
Иван Атанасов, идеолог на

Силна конкуренция за гласовете на левите избиратели

Силна конкуренция за гласовете на левите избиратели се очертава преди предстоящите избори на 11 юли. Преди седмица в предаването "Нещо повече" Иван Атанасов , представян като последен ръководител на младежката организация на БКП и БСП, бивш депутат на левицата, бивш ръководител на Пътната агенция и на проекта "АЕЦ Белене", създател на..

публикувано на 18.05.21 в 18:09

Скопие гони руски дипломат

Властите в Република Северна Македония обявиха руски дипломат за persona non grata и той трябва да напусне страната до дни, съобщиха медиите в Скопие.  Още на 14 май руският посланик Сергей Баздикин е бил извикан във външното министерство, за да бъде информиран за съответното решение. Москва обяви, че обмисля реципрочни действия. Няма..

публикувано на 18.05.21 в 17:55

ЕК одобри над 173 милиона евро допълнително за България

Европейската комисия одобри над 173 милиона евро допълнително финансиране по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за България. Средствата са предназначени за запазване на работни места, укрепване на малките и средни предприятия и подпомагане на семейства с ниски доходи. 53 000 нуждаещи се ще получават здравни и..

публикувано на 18.05.21 в 17:50

Пътната полиция ще следи дали зрелостниците нарушават закона

Дванадесетокласниците се готвят за своите абитуриентски балове. От „Пътна полиция“ обявиха, че стриктно ще следят за нарушения от страна на зрелостниците в цялата страна. Екипите на МВР ще контролират за превишена скорост и излизане от прозорците на автомобилите.  Мария Ботева от "Пътна полиция" обясни: "Нашите екипи работят усилено, но..

публикувано на 18.05.21 в 17:48