Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев насрочи парламентарните избори на 4 април

| обновено на 14.01.21 в 18:33
Президентът Румен Радев обяви датата на изборите в обръщение към народа.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.

„Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. 

Мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 26 март.

“Отговорните органи трябва да обявят ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания и за избирателната активност.

Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока.

Открои се важността от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпва само с осигуряване правото на глас на хората под карантина, каза Радев.

Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да гласуват, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините.

Справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене, машинен вот“, акцентира президентът Радев.

Преди да оповести днешното си решение повече от седмица държавният глава се консултира с парламентарни и извънпарламентарни партии, със здравните власти, ЦИК и българи в чужбина.

„Във време, в което институциите се сриват подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура - изборите добиват съдбовно значение", заяви президентът Румен Радев, припомняйки, че за първи път изборите ще са в условията на пандемия и масивен машинен вот, а от отговорността на институциите зависи запазването на здравето на избирателите, гарантирането на вота на всеки и прозрачността на изборите.

Консултациите при президента през последните дни показали, че въпросите са повече от отговорите.

Радев подчерта, че здравните власти трябва да обявят възможно най-рано мерките, които са решаващи за предизборната кампания и за активността по време на вота.

Президентът призов ЦИК да даде възможност на всички политически формации и организации да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините за вота:

"Да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот."

Насрочвайки изборите за 4 април -  седмица след първата възможна дата за вота, президентът подчерта:

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приемат необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин. Да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ е готова да приеме мобилни урни за лица под карантина

Датата на предстоящите парламентарни избори президентът ще определи като ще се ръководи от готовността на партиите и на изборната администрация. Това уточни в хода на днешните консултации с парламентарните партии държавният глава Румен Радев. Той..

обновено на 12.01.21 в 18:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев,..

публикувано на 25.04.24 в 13:43

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната ѝ. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас.  В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван..

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04