Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-ниска безработица през декември след края на извънредното положение

3
Снимка: БГНЕС, архив

Равнището на регистрирана безработица в страната през декември миналата година е 6,7 на сто, отчита Агенцията по заетостта. Тази стойност е с 0,8 на сто по-висока от декември 2019-а, но е най-ниската след края на извънредното положение на 13 май.

В края на  декември регистрираните безработни са малко над 220 хиляди, или с 1452 лица повече от ноември. На годишна база увеличението е с 25 хиляди и  500.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, „60 на 40“ и „80 на 20“, са запазили  повече от 300 хиляди работни места.

Мярката „Запази ме” за компенсиране на заетите в принудителен неплатен отпуск е осигурила само за месец от старта си гарантиран минимален доход на 14 хиляди и 500 работници в над 3 хиляди и 100 фирми.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през декември са се регистрирали нови 32 607 безработни лица. Освен тях, други 488 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През декември броят на започналите работа безработни лица достигна 12 253, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 8,2%. От започналите работа 81,2% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 26,8% от всички започнали работа, следвани от търговията – с 17,1%, държавното управление – 6,8%, строителството – 4,7%, и др.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 7 572. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (40,0%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10,5%),  строителството (7,8%), административните и спомагателните дейности (7,7%), държавното управление (7,6%) и финансови и застрахователни дейности (5,1%).


Графика на нивото на безработица




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36