Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армин Лашет е новият председател на германския ХДС

| обновено на 16.01.21 в 18:02
Армин Лашет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армин Лашет беше избран за председател на германския Християндемократически съюз след балотаж срещу Фридрих Мерц, съобщиха информационните агенции.

За Лашет гласуваха 521 от участващите 1001 делегати в първия дигитален конгрес на партията срещу 466 за съперника му. 

Лашет (59 г.) е министър-председател на провинция Северен Рейн- Вестфалия и много вероятно той да наследи на поста канцлерката Ангела Меркел, когато тя се оттегли след следващите парламентарни избори през септември.

„Искам да направя всичко, така че следващия канцлер в резултат на федералните избори да бъде от съюза ХДС/ХСС“, обяви Лашет след избирането си за лидер на ХДС. 

За председателското място се състезаваха старият съперник на Меркел - икономическият експерт и представител на по-консервативното крило в партията Фридрих Мерц, премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия и поддръжник на политиката на Меркел Армин Лашет и бившият министър на околната среда Норберт Рютген.

Дотук се стигна след като преди почти година настоящата лидерка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер изненадващо обяви, че се оттегля от поста си и се отказва и от кандидатурата си за канцлер на следващите избори. Тя остава обаче министър на отбраната.

Стъпката си тя обясни с това, че за нея за кандидат-канцлер на партията трябва да бъде издигнат нейният лидер, а тъй като тя не се стреми към канцлерския пост, се налага да се откаже и от председателството на ХДС.

Заклет европеец и защитник на мултикултурализма - така световните агенции описват Армин Лашет, а изборът му обещава да продължи наложения от Ангела Меркел центристки курс на християндемократите. Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия стана известен у нас през лятото, когато обвини българите, че са донесли заразата с коронавирус.

Известен е като умерен политик и прагматик.

Роден е в спа курорта Аахен до границата на Германия с Белгия и Нидерландия. Голям фен е на кралят на франките Карл Велики - център на неговата империя е бил град Аахен, а той е известен с обединяването на Европа.

Семейството на Лашет дори твърди, че са наследници по пряка роднинска връзка с Карл Велики.

Съпругата му е от френско говорящата Валония, имат три деца.

Лашет учи право и политология в Мюнхен и Бон, работил е като журналист в баварски радиостанции и телевизията и като редактор на католически вестник.

Влиза в Бундестага през 94-а година и в Европарламента през 99-а. Застава начело на християндемократите в Северен Рейн-Вестфалия през 2012-а и премиер на провинцията от 2017-а.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангела Меркел с лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер

Рихард Хилмер: Само лидер на ХДС, избран с убедително мнозинство, може да претендира за канцлер

Днес може би ще знаем, кой е претендентът за поста на  Ангела Меркел . На многократно отлаган заради пандемията конгрес, управляващата партия в Германия, Християндемократическият съюз, избира председател на първия си в историята изцяло..

публикувано на 16.01.21 в 12:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  –..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим...

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата..

публикувано на 30.06.24 в 14:14