Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови американски санкции за Иран, Хонконг и Куба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ наложиха санкции на компании от Иран, Китай и Обединените арабски емирства заради бизнес отношения с иранска компания за морски транспорт и на три ирански организации за разпространяване на конвенционални оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вашингтон обяви също санкции срещу шестима хонконгски или китайски висши представители, които смята за отговорни за прилагането на новия закон за сигурността в Хонконг след масовите арести на продемократични активисти този месец.

Тези действия на хонконгските власти са пореден ярък пример за подкопаване на фундаменталните свободи и демократични процеси в Хонконг, заяви в комюнике държавният секретар Майк Помпейо.

Американското правителство вчера наложи санкции и на кубинския вътрешен министър Ласаро Касас „за тежки нарушения на правата на човека“.

„Кубинският режим отдавна нарушава човешките права. САЩ ще продължат да използват всички средства, с които разполагат, срещу ужасяващата ситуация с правата на човека в Куба и навсякъде по света“, заяви в комюнике министърът на финансите Стивън Мнучин.

Кубинският министър и ръководеното от него министерство вече няма да имат достъп до американската финансова система, а евентуалните им авоари в САЩ ще бъдат замразени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

Съдът заседава по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен е насрочено заседание по делото за избора на Общинския съвет. Административният съд отложи с един ден изслушването поради големия обем от 600 страници на експертизата и даде възможност на страните да се запознаят със заключението на вещите лица Казусът възникна в края на миналата година след местните избори, когато в 1 дело бяха..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Изслушвания в комисията в НС за "Исторически парк", Ивелин Михайлов свика протест

Днес членовете на временната парламентарна комисия, която проверява създаването и финансирането на "Исторически парк" ще изслуша вътрешния министър, главния секретар на МВР, както и шефовете на ДАНС и НАП. Това е втори опит да бъдат изслушани шефовете на службите, след като на предишното заседание те не се явиха. Собственикът на "Исторически..

публикувано на 24.07.24 в 08:58

Илхан Кючюк: Процесите в ДПС са повече от оздравителни

" Това е успех и за България, и за политическата сила, която ме е излъчила ", заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който вчера бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Според него тази комисия е една от влиятелните . И отбеляза важността на поста: "От гледна точка на..

публикувано на 24.07.24 в 08:39
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в планинските хотели бележи ръст, като в делничните дни тя е около 40%, а през уикендите, от петък до..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента, не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра,..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция В..

публикувано на 24.07.24 в 08:01
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56