Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският принц Уилям призова всички британци да последват примера на кралицата и да се ваксинират

Принц Уилям
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският принц Уилям призова всички британци да последват примера на кралица Елизабет Втора и да се ваксинират срещу Covid-19, докато властите се борят с неоснователни опасения за безопасността на ваксините, предаде АП, цитирана от БТА.

Внукът на кралицата, който е втори в линията за наследяване на трона, отправи призива си по време на видеоразговор със служители на Националната здравна служба и доброволци. Медиците са заявили пред принца, че някои хора се колебаят да приемат ваксините, разрешени от регулационните органи.

„Моите баба и дядо получиха ваксината и аз съм много горд с това, че го направиха“, заяви принцът и допълни: „Много е важно всички да получат ваксината, когато им се каже“.

94-годишната кралица Елизабет Втора и 99-годишният ѝ съпруг принц Филип съобщиха миналата седмица, че им е била поставена първата доза от ваксината. Целта на изявлението беше да се прекратят спекулациите по въпроса и да се повиши доверието във ваксините. Британските здравни служби искат до средата на февруари да ваксинират всички лица над 70-годишна възраст, които са изложени на най-голям риск от фатален изход при заразяване с Covid-19.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сватба на о-в Санторини

Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм

Гръцкият остров Санторини се задъхва от прекалено много туристи, а кметът призова местните жители днес да останат по домовете си, докато се очакват няколко круизни кораба със 17 хиляди пътници. Жителите на Санторини се оплакват, че са" под карантина" поради свръхтуризъм. Островът вече е приел хиляди туристи, като хотелите и вилите са заети..

публикувано на 24.07.24 в 13:29
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари, Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Спор между лекари и общински съветници в София заради сливането на две болници

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска болница в София има 75 легла, а медицинският персонал е наполовина по-малко от необходимия. Голяма..

публикувано на 24.07.24 в 13:14

ЕК: Все още няма напредък, който да гарантира достатъчно на брой окончателни присъди за корупция в България

Все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия - това е една от констатациите в доклада за върховенството на закона за България за миналата година, оповестена от Европейската..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Гуцанов за третия мандат: Държавнически подход трябва

БСП ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство, ако го получи от президента. Това увери председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов: Ако президентът вземе решение да го връчи на парламентарната група на "БСП за България", ще направим всички възможни опити да има редовен кабинет, но кабинет, който да бъде..

публикувано на 24.07.24 в 12:59

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели.  Главчев припомни, че помощите за пострадалите са първо по линия на социалното министерство 1578 лв. за неотложни нужди..

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Производство в КЗК заради спрения конкурс за възстановяване на военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 12:52

Разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил след руска атака с дронове

Руска атака с дронове причини разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил. Трима души са били ранени.  Няколко сгради в района на пристанището са били засегнати при нападението. Взривната вълна е избила прозорците на пететажен жилищен блок, рухнала е част от фасадата и стълбище. Ударите с дронове тази нощ, изпратени от руска..

публикувано на 24.07.24 в 12:39