Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира втората фаза на имунизацията срещу Covid-19

| обновено на 18.01.21 в 12:26
2
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов бе прегледан преди да получи втора доза от ваксината в Александровска болница.
Снимка: Евелина Стоянова

Част от ваксинираните с първата доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ от днес започват да получават втората доза. 

В 10.00 ч. започна вторият етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска академия (ВМА). Втора доза бе поставена на началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, а такава ще получат и всички медици, които бяха ваксинирани срещу Covid-19 в края на месец декември.

Мутафчийски заяви пред журналисти, че ваксинирането срещу коронавируса ще става все по-масово и затова са направени предложения за специализирани центрове в големите болници с мобилни екипи и имунизационен център, който да бъде с удължено работно време:

„Процесът започва да става все по-масов и ние го предложихме и на Националния ваксинационен щаб - такива ваксинационни центрове, които се правят в големи болници, да имат мобилни екипи, ние имаме такива във всичките ни болници.  

И ваксинационен център, който да работи на две смени, минимум до 10 ч. вечерта, защото при масова ваксинация, знаете, че ще възникне проблемът - хората отиват на работа и в работно време не могат да излязат да се ваксинират. Предвидили сме го това нещо и ще работим до 10 часа“, каза началникът на ВМА след ваксинацията.

Във ВМА вече има списъци на учители и персонал от детските градини, които са в следващия етап за имунизация, каза още Мутафчийски.

Втора доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ бе поставена на началника на ВМА Венцислав Мутафчийски. Снимка БГНЕС

Днес бе имунизиран срещу коронавируса и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Преди това му бе направен основен преглед, измерване на кръвно, температура и бе попитан дали е имал странични реакции след първата ваксина. Това се случва 22 дни след поставянето на първата доза. 15 минути министърът бе под наблюдение на лекарите в Александровска болница и по думите му се чувства добре.

Здравният министър коментира:

„Ако бяхме ваксинирали 35 хиляди български граждани, сега 17 хиляди български граждани нямаха да имат втора доза ваксина, защото фирмата намали доставките. И сега ние щяхме да бъдем наричани с други имена. Само че ние, мислейки за интереса на всеки български гражданин, сме осигурили втората ваксина за всеки, който е ваксиниран за първи път“.

От днес частично започва ваксинирането във втората фаза на учителите и възрастните хора в социалните домове

Досега у нас са ваксинирани над 18 хиляди души, като за последното денонощие те са 121, сочат данните на Единния информационен портал. За всички ваксинирани е обезпечена втора доза от поставената им ваксина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Боршош

"Класически" протест пред Столичната община срещу "чалгата пред НДК"

Протест с класическа музика пред сградата на Столичната община се обяви срещу "чалгата пред Националния дворец на културата", представена като културно мероприятие и за изграждането на войнишкия паметник пред НДК. Един протестиращите бе председателят на комисията по култура в СОС Мирослав Боршош: С произведенията на Бах, Панчо..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

СГС решава за европейска заповед за арест за трима чужденци заради опита за убийството на Алексей Петров

Софийският градски съд ще заседава по искане на прокуратурата да бъде издадена европейска заповед за арест за трима чужди граждани, които от 9 години се издирват с червена бюлетина на Интерпол, във връзка с опита за убийство на Алексей Петров през 2015 година. Става дума за украинците Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков, за които..

публикувано на 11.07.24 в 13:00

Общо 30 пожара са избухнали от началото на месеца

От началото на юли до момента са избухнали 30 горски пожара, изгорели са 2540 хектара горски площи, 68 ха гори са напълно унищожени, съобщават от Агенцията по горите. За първите шест месеца на тази година в страната са възникнали 211 горски пожара. 56% от тях  са започнали  поради човешка небрежност. Умишлено са причинени 6 на сто от всички..

публикувано на 11.07.24 в 12:53
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Ако вторият мандат отиде в ПП-ДБ и ни поканят, ще имаме разговор

Ако вторият мандат отиде в "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ни поканят на разговор с цел създаване на кабинет, ще имаме разговор. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов. Какво ще стане – не знам, добави депутатът. От ИТН ще изпратим..

публикувано на 11.07.24 в 12:35

Стачка на таксиметровите шофьори в Атина

Шофьорите блокираха таксиметровия транспорт в Атина с 24-часова стачка. Настояват за оттегляне на проектозакон, който, според тях, застрашава сигурността на пътниците. Нито едно такси не се движи в цялата област Атика. Голям брой автомобили участват в протестна демонстрация пред министерството на транспорта и пред министерството на туризма...

публикувано на 11.07.24 в 12:25
Владимир Малинов в НС, архив.

Има неформално споразумение "Булгаргаз" да прехвърли част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

Постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с турската енергийна компания "Боташ" на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката по време на изслушване в парламента. Той уточни, че това е договорено на среща, провела се по негова инициатива с турския му..

публикувано на 11.07.24 в 12:16

Възможно е АЛДЕ да изключи от редиците си ДПС

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от Великобритания. Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен заяви пред..

публикувано на 11.07.24 в 12:11