Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Матева: Няма да има хаос на изборите, достатъчно е времето до 4 април

| обновено на 18.01.21 в 15:27
Росица Матева
Снимка: Ани Петрова

"Не мисля, че ще има хаос на изборите, има достатъчно време до 4 април". Това каза пред БНР Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК. По думите ѝ датата 4 април е като всяка останала, която би могла да бъде посочена от президента за провеждане на вота:

"Дори тази дата дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовка на изборите". Тя уточни, че голямото им притеснение е за гласуването на българите в чужбина, тъй като датата съвпада с Великден за католическия свят и припомни, че затова Общественият съвет към ЦИК е предложил гласуване по пощата.

Матева обясни, че препоръките на Обществения съвет към ЦИК е избирателната комисия да съгласува действията си със здравните власти и да вземе своевременно решение, за да се изработят правила, по които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори:

"Общественият съвет препоръчва да бъдат осигурени предпазни ръкавици не само на членовете на избирателните секции, но и за гражданите, които ще гласуват в тях".

Росица Матева посочи, че производителят на машинните за гласуване дава препоръка те да се дезинфекцират със 75% етилов спирт, което трябва да успокои избирателите, че противоепидемичните мерки ще се спазват.

Общественият съвет към ЦИК ще отправи искане да участват в процеса на установяване и сертифициране на машините.

Според Матева може да се появи проблем с намирането на членове на избирателните комисии заради притеснение от пандемичните условия:

"За да могат всички членове на СИК да участват в обученията, препоръчваме по-рано да се представят списъците от политическите сили, които по закон предлагат членове на СИК, да бъде изискано съгласието на хората, които са включени в списъците, да участват в обучението. Нашето предложение е РИК да направят база данни от хора, които досега са били членове на СИК и имат такова желание, да бъдат обучени, за да има резерв от обучени хора, които могат незабавно да бъдат включени в комисиите".

Във връзка с гласуването на карантинираните хора, Росица Матева подчерта, че ЦИК трябва да разпише правила как да става това:

"Нашата препоръка е да става това или чрез подвижни избирателни кутии, или в отделни секции, които да бъдат на открито". 

Интервюто на Снежана Иванова с Росица Матева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Радев

Радев: Най-подходящото време за избори беше септември

Президентът Румен Радев заяви, че най-подходящото време за провеждане на изборите е било през септември, след протестите с искане на оставката на правителството. По думите му правителството носи вина за починали от Covid-19 , защото не е..

публикувано на 17.01.21 в 16:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон

Топлофикационното дружество във Велико Търново приключва отоплителния сезон и от 1 април започва поетапно спиране на подаването на енергия за отопление. От "Топлофикация - ВТ" напомнят, че само и единствено служителите на дружеството имат право..

публикувано на 19.03.24 в 12:00

СГС пусна "Червения пират" на свобода

Мъжът, когото прокуратурата обвини, че е изпращал заплашителни имейли до магистрати, политици и други публични личности, излиза на свобода. Според Софийския градски съд, чието определение е окончателно, отправените заплахи от Илко Захариев,..

публикувано на 19.03.24 в 11:58

Ревизия установи системни нарушения и пропуски в СРП

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. В ревизията участваха 21 върховни обвинители, заведени..

публикувано на 19.03.24 в 11:51
Отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван срещу решението на Светия Синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия. Свещеник обяви гладна стачка срещу решение на Светия синод Напрежението..

публикувано на 19.03.24 в 11:38

Франкофонията днес

Утре е Международният ден на франкофонията. 321 милиона души по света говорят френски език, 88 държави са постоянни и асоциирани членове на международната франкофонска общност. България се присъединява към нея през 1993 г. Французите имат много..

публикувано на 19.03.24 в 11:08

500 глобени за неправилно паркиране в Кюстендилско

Близо 500 водачи са санкционирани за неправилно спиране и паркиране в Кюстендилския регион от началото на годината, информират от Областната дирекция на полицията. Всяка седмица се провеждат специализирани акции за контрол в зоната на пешеходни..

публикувано на 19.03.24 в 11:07

Избраха митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов..

публикувано на 19.03.24 в 11:00