Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден от мандата на Тръмп

Утре сутринта той ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в длъжност на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън

| обновено на 19.01.21 в 18:54
Войници около Капитолия във Вашингтон.
Снимка: БТА

"Президентът Тръмп ще работи от рано сутринта до късно вечерта. Ще проведе много телефонни обаждания и ще има много заседания и срещи." Това е съобщението от Белия дом за последния пълен работен ден там на Доналд Тръмп.

Преди това стана ясно, че Тръмп е заповядал отмяна от 26 януари на Covid ограниченията за пристигащите в Съединените щати от Шенгенската зона, Обединеното кралство и Бразилия. Но от екипа на Джо Байдън, който утре ще стане президент, заявиха, че тази заповед ще бъде отмeнена незабавно.

Очаква се тази вечер Тръмп да обяви списък с над 100 души, които по силата на правомощията му ще бъдат помилвани или присъдите им ще бъдат намалени.

Тръмп иначе планира да напусне Вашингтон утре сутринта с президентския самолет от военновъздушната база "Андрюс", където ще бъде изпратен с военни почести в посока имението му във Флорида.

Той няма да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън и новия вицепрезидент Камала Харис, която се очаква да започне по това време утре.

Отсъствието на приключващия мандата си президент от тази церемония няма да е прецедент, но ще е факт за първи път от 152 години.

В прощалното си послание първата дама Мелания Тръмп определя последните четири години като незабравими за нея. На видеозаписа 50-годишната Мелания Тръмп прикани към предпазливост и „здрав разум за защита на уязвимите“ и призова да бъде подкрепена нейната инициатива за подрастващите „Бъди най-добрия“.

Хиляди бойци от Национална гвардия вече патрулират по улиците на американската столица Вашингтон преди полагането на клетва на новите президент и вицепрезидент - Джо Байдън и Камала Харис.

Тази вечер в американския Сенат започват изслушванията на номинираните за министри в администрацията на Байдън.

В съответните комисии на въпроси ще отговарят Джанет Йелън - кандидат за министър на финансите, Антъни Блинкън - номиниран за държавен секретар, Лойд Остин - за шеф на Пентагона, Алехандро Майоркас - за министър на вътрешната сигурност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновяват строителните работи по АМ "Хемус"

С началото на строителния сезон се възобновяват активните строителни работи в участъка от Боаза до пътния възел "Дерманци" на магистрала "Хемус". За продължаване изграждането на аутобана са осигурени над 233,6 млн. лв. от републиканския бюджет. За участъци 1, 2 и 3 са подписани тристранни споразумения между Агенция "Пътна инфраструктура",..

публикувано на 29.03.24 в 16:27

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд. По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали. Мъжът, който е представител на фирмата- доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предложение промяната да се гласува окончателно.  От..

публикувано на 29.03.24 в 16:00

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство.  Това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени и посетителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49