Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Джузепе Конте оцеля и в Сената на Италия

Джузепе Конте по време на вота на доверие за неговото правителство в Сената на Италия
Снимка: Ройтерс

Минути преди полунощ, Сената на Италия гласува вот на доверие на премиера Джузепе Конте, така както ден преди това направи и Камарата на депутатите. В Сената дебата продължи над  12 часа.

Италианският министър-председател Джузепе Конте спечели с малко вота на доверие в Сената на страната, което ще му позволи да остане на поста си, след като "Италия вива" на експремиера Матео Ренци напусна управляващата коалиция през миналата седмица в разгара на бушуващата коронавирусна пандемия.
   

Tой спечели вота със 156 "за" срещу 140 гласа "против" и 16 "въздържали се" в 321-местния Сенат на Италия. Това представлява по-малка разлика, отколкото се надяваха някои от съюзниците му, и далеч от 161 гласа, необходими за абсолютно мнозинство. Това означава, че мнозинството би било  недостатъчно за да може едно правителство да управлява

В края на вота стана недоразумение: на питане има ли още някой да гласува, нямаше отговор, но при произнасяне фразата, че вота е приключил се оказа, че има двама желаещи за това сенатори . След анализ на случилото се, те дадоха своя вот.

Важно се оказа, че от „Италия вива” се въздържаха, защото с нея гласовете на опозицията са повече от тези на управляващата коалиция. Означава заедно с резултата от вота, че мнозинството би било  недостатъчно за да може едно правителство да управлява.  Конте ще обсъди ситуацията с президента на страната Серджо Матарела, който държи далите му доверие да оформят политическа група в подкрепя на  правителството.

Страната беше изправена пред правителствена криза заради решението на бившия премиер Матео Ренци да изтегли малката си партия от управляващата коалиция. Мотивът му беше разногласия за разпределянето на еврофондовете за излизане от икономическата криза, причинена от пандемията.

Ако Джузепе Конте беше загубил и двете гласувания, трябваше да подаде оставка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 12 часа утре президентът ще приеме ИТН, които връщат третия мандат

Президентът ще приеме представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с връчения им мандат за посочване на кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Представителите на групата на ИТН, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, ще бъдат приети от президента Радев..

публикувано на 04.08.24 в 17:39
На граничния пункт

Въвеждат дезинфекция по всички ГКПП у нас заради риска от чума по дребните преживни животни

България въвежда от утре задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни. Това стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кърджали с участието на заместник-министъра на земеделието Деян Стратев и..

публикувано на 04.08.24 в 17:12

Пожарът край граничното село Църварица е овладян напълно

Пожарът край кюстендилското село Църварица до границата с Република Северна Македония, който гори от петък, е овладян напълно, съобщи  за БНР директорът на Горското стопанство в Невестино Кирил Иванов. Огънят обхвана площ от 1000 декара гора и бивши земеделски земи, площи с храсти и сухи треви, изгоряха и 5 къщи. Няма пострадали хора...

публикувано на 04.08.24 в 16:56

Министерството на цифровата политика в Кипър: С пълното 5G покритие е достигната европейската цел, поставена за 2030 г.

Кипър вече е постигнал 100% покритие с 5G мобилни мрежи, а до края на следващата година ще има 100% обхват и с мрежи с много висок капацитет (Very high capacity network, VHCN). Това съобщиха от правителството, отчитайки значителния напредък на страната в изпълнението на целите на европейското "Цифрово десетилетие 2030". Кипър постига най-висок ръст,..

публикувано на 04.08.24 в 16:49
Заседание на Областната епизоотична комисия в Кърджали заради случаите на чума по дребните преживни животни в съседна Гърция.

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози

До момента в България няма регистрирано огнище на чума по овце или кози, обяви директорът на Агенцията по храните (БАБХ) Светлозар Патарински. Той увери, че живи животни не са влизали в България от Румъния и Гърция, където са обявените огнища на заболяването. Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените..

публикувано на 04.08.24 в 16:24
Индонезийци държат плакати с надпис:

Дипломатически совалки в Близкия изток, в Израел силите за сигурност са в най-висока степен на готовност

Докато дипломатическите усилия за предотвратяване на широкомащабен конфликт в Близкия изток продължават, Израел се подготвя за вероятен масиран удар от Иран и Ливан след убийствата на политическия лидер на "Хамас" в Техеран и на високопоставен военен от "Хизбула" в Бейрут.  Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар Взривоопасна..

публикувано на 04.08.24 в 16:08
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

В понеделник ИТН връщат третия мандат неизпълнен

"Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се постарахме да го изпълним", написа във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. И още: "Пред вас се срещнахме с всички политически партии и независими депутати в 50-тото Народно..

публикувано на 04.08.24 в 15:29