Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба на най-интересните археологически находки през 2020 г. в НИМ

| обновено на 20.01.21 в 17:48
Снимка: historymuseum.org

В Националния исторически музей беше открита изложба с най-интересните археологически находки по време на 22 експедиции през изминалата година. Изложбата е наречена „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020“, а ценностите могат да се видят в залата за временни експозиции. Едни от най-интересните находки са от средновековната българска столица Калиакра, каза в интервю за „Хоризонт“ директора на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова

„Проучвайки един средновековен некропол от втората половина на XIV в., попаднах на едно неочаквано погребение за нас – на млада девойка, около 14-годишна, с богати дарове, с изключително скъпо облекло е била облечена при погребението, от което облекло се намериха тъканите и те се изследват в момента. Предположихме, че става въпрос за т.нар. погребение сватба, при което сгодената девойка не е могла да встъпи в брак и е погребана като булка, за да се демонстрира нейният статут в отвъдния свят, както са вярвали тогава хората. За първи път ще го покажем и поне досега точно такова погребение не сме откривали“. 

За четвърта поредна година доц. Петрунова, дългогодишен ръководител на проучванията на Национален археологически резерват „Калиакра“, представя изключителни находки от средновековния некропол, намиращ се във вътрешния град на Калиакра. „Златният сектор“, както го нарича доц. Петрунова, е дал изключителна информация за средновековната българска столица Калиакра.

След откритата през 2017 г. нефритена плочка за колан от времето на китайската династия Юан, през 2018 година беше намерено съкровище от монети и накити, укрити в глинено гърне, а през 2019 година, под нивото на съкровището, бяха разчистени богати гробове от 14-и век, с великолепни дарове, между които - златен пръстен от известния „Калоянов тип“, принадлежащ на Георги - наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през 14-и век).

През 2020 г. са открити още богати средновековни гробове, сред които гроб на 13-14-годишно момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи изработени от скъпи платове. Това е рядко срещания погребален обред "Сватба-погребение", при които сгодената девойка е починала преди бракосъчетанието и е погребана като булка. Представена е и възстановка на ритуалното погребение, както и малка амфора тип Spatheion (Спатейон) с произход от Северна Африка.

Друг акцент в изложбата са амфоровидни съдове - погребални урни, в които са били полагани кремираните костни останки на починали, открити в некропол от късната бронзова епоха, до видинското село Балей. Некрополът е на селище от втората половина на второто хилядолетие преди Христа, което е обитавано в продължение на 400 години. Посетителите ще имат възможност да видят артефакти, които разкриват бита на древно земеделско население от поречието на река Дунав. И през 2020 г. са открити голямо количество движими културни ценности, представящи почти всички археологически и исторически периоди от праисторията до късното средновековие, регистрирани в българските земи. Географският обхват на изследванията се разпростира от Дунавската равнина до Родопите през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различен характер като селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости, столици и селища. 

Интервюто на Светослава Кузманова с доц. Бони Петрунова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Доц. д-р Бони Петрунова

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойко Рашков: Налице е завишен миграционен натиск

Налице е завишен миграционен натиск, съобщи в Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков. За първото полугодие над 17 хиляди са опитите на граждани от трети страни да влязат на територията на страната. Засилено е присъствието на служители на Главна дирекция "Жандармерия" и на Гранична полиция, като на границите ни с Турция..

обновено на 30.07.21 в 10:12

Олимпийско студио на сайта на БНР

Днешното олимпийско студио можете да проследите в сайта на Българското национално радио - bnr.bg - в спортната страница - секция Токио 2020 . Студиото започва в 11 часа.

публикувано на 30.07.21 в 10:04
Александър Морфов

Александър Морфов: „Хъшове“ няма да се играе на сцената на Народния театър

Режисьорът Александър Морфов заявява в открито писмо до медиите, че най-успешният му спектакъл „Хъшове“ няма да се играе на сцената на Народния театър, докато Мариус Донкин е директор на театъра. „Хъшове“ има почти 20-годишен живот на сцената, но през изминалите две години не беше в репертоара заедно с другите постановки на Морфов.  В..

публикувано на 30.07.21 в 09:59
Румен Радев

Румен Радев връчва мандат за кабинет на ИТН днес

Президентът Румен Радев съобщи в Плевен, че още днес ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата политическа сила „Има такъв народ“. Държавният глава Румен Радев направи кратко изявление преди церемонията за връчването на първите офицерски звания на випуска от ВВВУ „Георги Бенковски“: „Дадох време на..

обновено на 30.07.21 в 09:48
Соня Момчилова

Обнародван е указът за назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ

Указът на президента Румен Радев за назначаването на Соня Йорданова Момчилова-Йовева за член на Съвета за електронни медии е обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Тя ще заеме мястото на Ивелина Димитрова , която подаде оставка като член на медийния регулатор от президентската квота. Соня Момчилова има над тридесетгодишен опит..

публикувано на 30.07.21 в 09:45
Велислав Минеков

Нова методика за избор на директори на културни ведомства

Министърът на културата Велислав Минеков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук страницата  на Министерския съвет. Диалогът онлайн е по инициатива на служебното правителство, започнала преди седмица с рубриката „Властта говори! Открито“. Минеков съобщи, че се подготвя нова методика за избор на директори на културни..

обновено на 30.07.21 в 09:25

Спешните медици няма да засичат минутите за работа с Covid-пациенти

На сайта на Министерството на здравеопазването е качено разяснение по новата методика на заплащане на спешните медици за работа с пациенти с коронавирус. Методиката, която предвижда те да получават 11 стотинки на минута за работа с Covid-пациенти, предизвика реакция на работещите в Спешната помощ. Не е необходимо да се измерват минутите, в които..

публикувано на 30.07.21 в 09:23