Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър договори още 565 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“

Кипърският президент Никос Анастасиадис се имунизира срещу Covid-19 на 18 януари т.г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър договори още 565 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ чрез две допълнителни процедури на Европейската комисия. Целта на правителството е имунизацията на населението в страната срещу коронавируса да завърши до края на септември тази година.

С новото количество общият брой поръчки за тази ваксина за страната достигна близо 1 млн. дози, а общо в рамките на европейските споразумения са осигурени над 3 млн. дози ваксини, съобщи Министерството на здравеопазването.

Поръчаните допълнителни доставки от „Пфайзер/Бионтех“ се очакват през второто и третото тримесечие на тази година.

Кипър участва в двете допълнителни процедури на Европейската комисия с цел да увеличи наличността на ваксини по-рано от първоначално планираното, за да отговори на нуждите на цялото население, кипърски гърци и кипърски турци, се посочва в съобщението на здравното министерство.

С пристигането и на другите ваксини, след като бъдат одобрени за употреба в ЕС, се предвижда до края на март в Кипър да бъдат ваксинирани 120 000 души и още 450 000 души до края на юни.  Целта е да се обхване напълно населението до края на септември тази година.

До края на миналата седмица в страната над 10 000 души са ваксинирани с първата доза, а от неделя е в ход поставянето на втората доза.

Първата приоритетна група бяха здравните специалисти на първа линия, живеещите и работещите в домове за възрастни хора. Сега наред са хората над 80-годишна възраст.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт" неврологът от Александровската болница проф. Теодора Чамова. Тя припомни, че през лятото се засилва..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23
Деница Сачева

Деница Сачева: Това трябва да са последните предсрочни избори

"Още при провала на първия мандат казахме, че в предстоящата предизборна кампания всички политически партии трябва да са наясно, че влизат не с идеята какво не може да се направи и кой срещу кого е, а какво, как и с кого реално може да се направи . Това трябва да бъдат категорично последните предсрочни парламентарни избори ." Това заяви..

публикувано на 21.07.24 в 12:09

Пожар гори в Гърция до границата с България

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. Усилията са насочени към разчистване на зоната от треви и ниска растителност, както и направата на просеки , ако огънят прехвърли и на наша територия, каза пред..

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства, заяви Урсула фон дер Лайен, която преди дни бе преизбрана за председател на Европейската комисия, след като в събота разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, предаде ДПА. Байдън поздрави Фон дер Лайен за началото на втория ѝ мандат начело на изпълнителния орган на Евросъюза..

публикувано на 21.07.24 в 11:40