Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

130 психичноболни ще бъдат изведени от държавните психиатрични болници в нови центрове

2
Корпус към Дома за възрастни хора с деменция „Приста“ в Русе.
Снимка: БГНЕС
Започнахме проверки в домовете за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост – те са 40 на брой общо в страната и са в най-лошо състояние“, каза пред БНР Николина Иванова, директор Дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социални услуги“ към новата Агенция за качество на социалните услуги у нас. Агенцията беше създадена през септември 2020 година.

Още през октомври започнаха първите проверки в социалните домове.

„10 от тези домове са в процес на закриване, а от останалите 30 сме проверили 22 дома за хора с психични и умствени проблеми. Осем дома не сме проверили, защото бяха под карантина. Но в най-скоро време и там ще влезем. И след това ще изготвим цялостен доклад и анализ какви мерки трябва да предприеме държавата по деинституционализацията на тези домове“, разясни още Николина Иванова в предаването „Преди всички“.

Тя уточни, че първите 10 дома ще се закрият с помощта на европейски средства – по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“.

Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Имренчево, Община Велики Преслав.
„Към момента се изграждат общо 52 центъра за грижа, в които ще бъдат настанени по 15 души, като общият брой е 780 - 650 от тях ще се изведат от тези 10 дома, които се закриват, а 130 ще се изведат от държавните психиатрични болници, като тези лица живеят в тях, защото няма къде да бъдат настанени, а те всъщност нямат нужда от болнично лечение. Този голям проблем ще бъде разрешен“.

Вече се изграждат новите домове и центрове, като в общините Кюстендил и Струмяни са почти готови – там ще има седем центъра, като в Струмяни има дом за хора с психични разстройства в момента, а в Кюстендил има дом за хора с умствена изостаналост.

Няма да се закриват домовете за стари хора в страната – те са общо 82 с 6000 души общо настанени. Те само ще бъдат реформирани – държавата чрез европейски средства ще подпомогне общините да ги реновира по най-съвременен начин“, каза още Иванова.

По думите ѝ най-важният проблем, който спешно трябва да се разреши е, че в домовете за хора с психични и умствени проблеми има недостиг на медицински персонал, а и на специализиран персонал. А домовете често са в малки населени места, в които също няма достатъчно лекари. За целта във всички социални услуги трябва да се увеличат работните заплати, както и да се повишава непрекъснато квалификацията на тези кадри.


„Според проучване на Агенцията в рамките на проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“, по които се закриват тези 10 дома, става ясно, че хората с висше образование и хората в големите градове имат по-положително отношение към проблемите на тези хора и тяхната интеграция. Обратно, хората от малките населени места смятат, че тези хора трябва да бъдат затворени някъде и да не бъдат пускани. Затова вече е обявена обществена поръчка за комуникационна стратегия точно в тази посока - за приобщаване на хората с психични разстройства и умствена изостаналост - всички ние трябва да започнем да ги приемаме и да им помагаме“, обобщи още специалистът.

Интервюто с Николина Иванова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР: Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на Сената

Министерството на външните работи излезе с позиция по повод становището на двамата американски сенатори , които предупредиха, постоянната корупция и влошената медийна среда у нас са сред заплахите за българко-американските отношения. От външното министерство изразяват учудване по повод личната позиция на Боб Менендес и Джим Риш, която не изразява..

публикувано на 05.03.21 в 18:42

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие. Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждане в експлоатация . Санираните сгради също трябва..

публикувано на 04.03.21 в 12:12

Политическите кампании онлайн - тролене без позитивни послания на микро ниво

Онлайн комуникационните канали са ефективни само тогава, когато се използват постоянно, а не кампанийно, както се случва при повечето български партии. Това каза пред БНР Калин Василев от Агенцията за управление на онлайн репутация и дигитален маркетинг. Според него п олитическите формации правят две основни грешки в използването на онлайн..

публикувано на 04.03.21 в 10:45

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

"В изолацията и пандемията  хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от  Националната информационна линия , което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ  за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за..

публикувано на 02.03.21 в 11:28
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09

Какви посоки задава референдумът в Обзор

Не са били засечени сериозни нарушения на изборния процес по време на местния референдум в Обзор за отделянето му в самостоятелна община. Това обясни пред БНР Даниела Божинова, изпълнителен директор на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Сдружението е имало 9 наблюдатели.  „Освен известен муден процес в началото,..

публикувано на 01.03.21 в 10:01
Доц. Атанас Мангъров

Мангъров ще води листата на АБВ в 23-ти МИР в София

Партия АБВ представи водачите на своите листи в София. В 23 многомандатен район начело е доц. Атанас Мангъров,   в 24-ти - председателят на младежката организация Пламена Заячка, а в 25-ти район - председателят на софийската структура Христо Колев. Доц. Мангъров обяви за свой приоритет противопоставянето на безумните, по думите му, мерки срещу..

публикувано на 28.02.21 в 18:49