Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни лидери посрещат Байдън с позитивни очаквания

| обновено на 20.01.21 в 21:23
Джо Байдън със съпругата си и Камала Харис с мъжа си преди церемонията по встъпването им в длъжност като президент и вицепрезидент на САЩ.
Снимка: БТА

Позитивни очаквания за новия стопанин на Белия дом дойдоха от световните лидери.

Нямаме търпение да работим с администрацията на  Джо Байдън за по-нататъшното укрепване на отношенията между Съединените щати и Европа, тъй като сме изправени пред глобални предизвикателства, с които никой от нас не може да се справи сам. Това написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да формира „нов основополагащ пакт“ с Европа, работещ по въпроси като мира, сигурността, просперитета, свободата и човешките права. Той отправи покана към Байдън да присъства на извънредна среща на върха на ЕС. За да обсъдят „амбициозен нов дневен ред за Европа и Съединените щати“.

„Съединените щати се завърнаха и Европа е готова за това“, написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен заяви, че очаква с нетърпение да има приятел в Белия дом, с който Европа да може да работи в борбата срещу климатичните промени, справянето с пандемията от Covid-19 и изграждане на мултилатерализма.

Тя изрази и надежда встъпващият в длъжност нов американски държавен глава Джо Байдън да обедини сили с Европейския съюз, за да се наложат законови стандарти и норми в дигиталния свят за справяне с омразата, лъжите и фалшивите новини в дигиталния свят.

Пред репортери в Брюксел фон дер Лайен отбеляза още: "След няколко часа Тръмп ще бъде история, но неговите поддръжници са все още тук". 

А президентът на Франция Еманюел Макрон приветства решението на Джо Байдън да върне Съединените щати в Парижкото споразумение за климата.

"Заедно сме. Ще бъдем по-силни пред предизвикателствата на нашето време", написа на английски в Туитър френският държавен глава. 

„Днес е добър ден за демокрацията. Америка се сблъска с огромни предизвикателства и устоя“, каза във видеообръщение президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Британският премиер Борис Джонсън изрази надежда, че Байдън ще се присъедини към поетия от Лондон ангажимент за намаляване на емисиите парникови газове до нула до 2050-та година. Освен климатичните промени, Джонсън определи като приоритетни за сътрудничеството между Великобритания и новата администрация на Байдън борбата с пандемията и засилването на трансатлантическата сигурност.

„Всяко подобрение в напрегнатите отношения между Русия и Съединените щати ще зависи от Джо Байдън“, беше реакцията на Москва. „Русия ще живее така, както е живяла стотици години - търсейки добри отношения със Съединените щати“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29