Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев изпрати поздравително писмо до Байдън

Снимка: БНР, архив

Успех във високоотговорната му мисия е пожелал днес президентът Румен Радев на новия американски президент Джо Байдън.

В поздравително писмо държавният ни глава е посочил, че съюзническите отношения между България и Съединените щати са се превърнали през последните десетилетия в доказано и трайно приятелство и логично са придобили статут на стратегическо партньорство.

„България високо цени политическото, икономическото и културното сътрудничество със Съединените щати, както и задълбоченото партньорство в областта на сигурността и отбраната, в борбата с международния тероризъм и организираната престъпност“, подчертава президентът Радев в писмото си до президента Байдън.

Държавният глава изразява надежда за напредък в диалога за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания.

Българският президент посочва още, че страната ни ще разчита на подкрепата на САЩ за кандидатурата за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и по редица други въпроси от взаимен интерес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Комисията по отбрана подкрепи проекта за зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проект за придобиване на германски зенитно-ракетни комплекси за над 356 милиона лева. Ако бъде сключено споразумение, първият етап ще бъде осъществен до 39 месеца.  През 2023 година правителството упълномощи министерството на отбраната да преговаря с компанията "Диел Дифенс".  След проведени..

публикувано на 06.08.24 в 15:01

Областният управител на В. Търново иска от Общините подробна информация за ВиК мрежата

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков е изискал от 10-те Общини в региона да изготвят подробна информация за състоянието на водопреносната и канализационната мрежа. След това ще се проведат срещи с кметовете за поставяне на проблемите и търсене на решенията.  Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш - Свищов..

публикувано на 06.08.24 в 14:59

Проблемите с безводието във Великотърновско се задълбочават. Хората заплашват да не гласуват

Проблемите с безводието в област Велико Търново се задълбочават. В свищовско и в горнооряховско е обявено безсрочно бедствено положение. В различни населени места, засегнати от липсата на питейна вода, хората излизат на протести. Днес това направиха десетки жители на село Майско. Те блокираха една от улиците в общинския център Елена и настояват..

публикувано на 06.08.24 в 14:59
Флагът на групировката

"Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове срещу военни цели в Северен Израел

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла рояк атакуващи дронове срещу военни цели в Северен Израел. Най-малко осем души загинаха при израелски въздушни удари на Западния бряг на река Йордан. А през нощта петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушна база в Западен Ирак. Насилието се случва на..

публикувано на 06.08.24 в 14:27

Каква ще е политиката на бъдещия президент на САЩ към Югоизточна Европа и Близкия изток?

Политиката на бъдещия президент на Съединените щати по отношение на Централна и Югоизточна Европа и Близкия изток и до колко тази тема ще бъде застъпена в кампаниите за изборите през ноември на основните претенденти - Камала Харис и Доналд Тръмп. Темата коментира пред БНР Юлия Жожа - експерт по Черноморския регион в Близкоизточния институт в..

публикувано на 06.08.24 в 14:14
Стоян Стоянов е новият генерален директор на НКЖИ.

Стоян Стоянов е новият генерален директор на НКЖИ

Министърът на транспорта назначи нов генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" до провеждане на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Постът се заема от Стоян Стоянов, който е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния транспорт, посочват в..

публикувано на 06.08.24 в 14:06
Вирусът на западнонилската треска обикновено се пренася от комари.

Трима починали и 17 заразени със Западнонилската треска в Албания

Западнонилската треска се завърна в Албания след 13 години, като от нея са починали трима души, а още 17 са заразени, съобщи албанският информационен портал "Шчиптаря", цитиран от БТА. Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система. Директорката на..

публикувано на 06.08.24 в 14:03