Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: “Овчарица“ да бъде добавен към комплексните и значими язовири

Емил Димитров
Снимка: БТА

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага язовир “Овчарица“ да бъде добавен в списъка на комплексните и значими язовири.

Министър Емил Димитров запозна депутатите от ресорните комисии в Парламента с мотивите за промяната в Закона за рибарството и аквакултурите.

МОСВ отговаря за 52 големи язовира, които покриват около 85% от водния ресурс на страната.

Предложението е язовир "Овчарица", който се намира в Югоизточна България непосредствено до ТЕЦ "Марица-Изток-2", да бъде добавен в този списък.

Екоминистърът подчерта ролята на язовира за поддържането на енергийните мощности:

"Всички енергийни са в този списък. Този са го изпуснали, язовир "Овчарица". Безспорно този язовир трябва да бъде винаги пълен. Нямаме иначе енергетика. Трябва да влезе в националнозначимите, за да му подсигуряваме вода от "Копринка" и от "Жребчево““.

Друго предложение на екоминистерството е в националнозначимите язовири да не пускат риби. Според министъра това ще реши проблема със неограничените права на концесионерите:

"Нека тези 52 националнозначими да ги запазим. Има 6000 други. Нека да си ходят там, да правят каквото искат. Само за пример. НЕК плати 800 000 на някакъв, че му умрели рибите, които бил сложил в техен язовир. Това е все едно да дойда във вашия апартамент, да влезе в една стая и оттам нататък да ви казвам вие как трябва да си ползвате апартамента. Мисля, че човекът е по-важен от рибите. А и никой не им е дал и не им е подарил тези язовири. Тази скрита концесия, която правим, след време ще навреди“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нинова: Георги Свиленски и Иван Ченчев ще ръководят регистрацията на БСП за участие в изборите

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова съобщи, че е дала пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите. "В същото време, аз, персонално, като председател в оставка няма да участвам в тези процеси. Всички да се успокоят малко, да се тушират всякакви спекулации и интриги. Вчера и днес го..

публикувано на 28.08.24 в 16:08
Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър (вляво) и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 28 август 2024

Стармър: Договорът с Германия е шанс за цяло едно поколение

Подготвяният нов договор за сътрудничество с Германия е "шанс за цяло едно поколение“ за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит, заяви британският премиер Киър Стармър, който е на посещение в Берлин. На съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц британският премиер заяви, че договорът е свидетелство за..

публикувано на 28.08.24 в 15:56

Конфискуваха български тир с 6500 фалшиви парфюми на гръцко пристанище

Български тир, превозващ на 6500 опаковки с фалшиви парфюми, е бил заловен на гръцко пристанище. Шофторът е предаден на прокуратурата.  Тир с българска регистрация и собственост на българска фирма е конфискуван на пристанището в Игуменица, съобщават граничните власти. Полицаите са извършили проверка с обучени кучета, вероятно поради съмнение за..

публикувано на 28.08.24 в 15:46
Община Севлиево

Общинските съветници в Севлиево настояват за строеж на язовир

Общинските съветници в Севлиево настояват за строеж на язовир, който да гарантира водоснабдяването на района. Документът е изпратен до Народното събрание и Министерския съвет.  В приетата от общинските съветници на Севлиево декларация се настоява работата по изграждане на язовир "Бяла“ да бъде възобновена. Строителството на хидровъзела е започнало през..

публикувано на 28.08.24 в 15:35

Премиерът възложи спешни разговори с Румъния заради проблема с опашките на "Дунав мост"

Премиерът Димитър Главчев е възложил на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регоналното развитие да разговарят с румънските си колеги за предприемането на спешни мерки за преодоляване на проблема с опашките от тежкотоварни автомобили на "Дунав мост" при Русе. В момента камионите изчакват близо 30 часа да минат съоръжението.  От граничния..

публикувано на 28.08.24 в 15:18
Добромир Иванов

Добромир Иванов: Промените в образованието буксуват в дирекциите на МОН

Ние сме абсолютните жертви на това, че от образователната ни система излизат хора, крайно неподготвени. И ние като работодатели инвестираме много, за да се създадат допълнително академии и да се помогне на нашите млади хора, да се квалифицират, за да се адаптират към средата на труда. Това коментира в интервю пред БНР Добромир Иванов от..

публикувано на 28.08.24 в 15:18
Дан Йоргенсен

Дания е номинирала Дан Йоргенсен като свой кандидат за европейски комисар

Дания е номинирала Дан Йоргенсен като свой кандидат за европейски комисар, предаде "Ройтерс". Йоргенсен е настоящ министър в лявоцентристкото правителство на скандинавската страна, като отговаря за климатичните политики.  От 2004 до 2013 г. той беше евродепутат от групата на "Прогресивния алианс на социалистите и демократите".  В настоящата Европейска..

публикувано на 28.08.24 в 15:11