Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Таймс" анулира олимпийските игри в Токио

Снимка: БТА

Поредни брожения в Япония по повод на летните олимпийски игри през това лято. Те се появиха след информация в британския "Таймс", че на правителствена среща е била обсъждана втора отмяна на тяхното провеждане. Изданието пояснява, че цитира високопоставен представител на управляващата коалиция, който смята, че спортният празник е обречен. 

Според публикацията, министри от правителството на Япония са коментирали нов вариант с отлагане заради поредния бум на заразени в страната, която е и в извънредно положение. Към днешна дата се регистрират по над 1000 случая дневно само в Токио, като по-рано през януари беше достигнат и връх от над 2400 за денонощие.

Таймс уточнява, че решението за отмяната на игрите вече е взето неофициално и се очаква нейното потвърждение. И цитира своя източник, който казва: „Никой не иска да застане и пръв да го обяви, но в правителството има консенсус, че ситуацията е тежка." 

Британски издания, както и американският Нюзуик припомнят и настроенията сред хората в Япония - 80 процента са „за“ отмяна на игрите. В допълнение ситуацията се използва от опозицията в японския парламент, чиито представители призовават те да не се провеждат. 

От своя страна, президентът на лекарската асоциация на страната Харуо Озаки заяви пред местния "Асахи Шимбун", че те  биха могли да се състоят, но пред празни трибуни. В същия хор е изявлението на високопоставен представител на Международния олимпийски комитет, според когото присъствието на зрители на състезанията не е задължително условие.

След публикацията в "Таймс" отвсякъде последва отричане. Както от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, така и от кметството на Токио и от организационния комитет, а също от говорител на японското правителство. В общо изявление се казва: „Надяваме се, че нормалното всекидневие ще бъде възстановено възможно по-скоро и ще продължим да полагаме всички усилия за безопасното провеждане на игрите.“ Томас Бах допълни пред агенция Киодо: В момента няма каквато и да било причина да смятаме, че олимпийските игри няма да бъдат открити на 23 юли. План Б не съществува.“ А кметът на Токио - госпожа Юрико Койке, дори заплаши "Таймс" с протест.

Положението продължава да е неясно. И вероятно крайното решение за съдбата на игрите ще зависи от пандемичната ситуация в страната. Но ако японското правителство отпише игрите, ще трябва да отпише и 25 милиарда долара, вече заделени за тяхното провеждане. Миналата година решението за отлагането беше протакано до април. Същият месец може да се приеме и за своеобразен краен срок и сега, но всички очакват да има яснота по-рано. Да не говорим, че слуховете пречат на подготовката на спортистите.

Горките японци, не им върви. Ако игрите все пак бъдат повторно отменени и на практика анулирани, Токио ще трябва да се нареди отново на опашката на кандидатите, като първата свободна година е 2032-ра. Следващите издания на летните олимпиади вече са поверени на Париж - през 2024 година, и на Лос Анджелис през 2028-ма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ФК Крумовград

Крумовград победи Славия, влезе в първата шестица

Отборът на Крумовград победи Славия с 2:0 в среща от последния 30-ти кръг от редовния седон в Първа футболна лига. Головете за домакините на стадион "Никола Щерев - Старика" паднаха през първата част.  Серкан Юсеин откри резултата в 36-та минута, а в 42-та Патрик Луан увеличи на 2:0. Успехът изпрати Крумовград сред най-добрите шест в елитната ни..

публикувано на 19.04.24 в 21:57

Ботев Враца победи Етър на старта на 30-ия кръг в Първа лига

Ботев (Враца) спечели с 2:0 срещу Етър (Велико Търново) и остави "болярите" на осем точки зад себе си в битката за оцеляване в българската футболна efbet Лига.  Ботев е 15-и с 22 точки, а Етър остава на последното място с едва 14 от 30 мача. Етър остана с човек по-малко още в десетата минута, когато Принц Мбаке бе изгонен с втори жълт картон.  Мартин..

публикувано на 19.04.24 в 20:08
Рами Киуан (в червен екип)

Рами Киуан е на победа от медал на Европейското по бокс

Рами Киуан постигна втора убедителна победа за България в днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът на България не остави шанс на румънеца Мариан Булеу. Под наставленията на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров той срази съперника си с 5:0 (30:26, 30:27, 30:27, 30:26,..

публикувано на 19.04.24 в 18:12
Валентина Георгиева

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на Световната купа в Доха

Валентина Георгиева спечели бронзов медал на финала на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Доха (Катар). Състезателката на Филип Янев получи оценка от 13.466 точки (13.433 точки първи и 13.500 точки втори прескок).  Пред националката се наредиха представителката на Панама Карла Навас с 13.850 и Чан Ок Ан (КНДР) с 13.833 точки...

публикувано на 19.04.24 в 17:57
Открита тренировка на националите по спортна гимнастика

България с пълни отбори на ЕП по спортна гимнастика в Римини

България ще бъде представена с пълни отбори при мъжете, младежите и жените на европейското първенство по спортна гимнастика. Шампионатът на Стария континент за мъжете и младежите ще се състои от 24 до 27 април, за жените и девойките ще е от 2 до 5 май. "Подготовката си минава добре, работих по нови неща, тренирах много. Световната купа беше..

публикувано на 19.04.24 в 12:20
Берое надигра Монтана и поведе във финала

Берое поведе във финала срещу Монтана

Тимът на Берое надигра Монтана 2003 с 87:72 (21:19, 20:11, 23:19, 23:23) като домакин в Стара Загора в първата среща от финалния плейоф за титлата в първенството на България по волейбол за жени. Така старозагорки, които са носителки на трофея от последните три сезона, поведоха с 1-0 победи в серията, в която се играе до три успеха от пет..

публикувано на 18.04.24 в 20:43
Марица поведе с 2:0 победи срещу ЦСКА

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе..

публикувано на 18.04.24 в 20:38