Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Сиромахов: Байганьовщината у нас никога не се променя

Снимка: БГНЕС

Байганьовщината е нещото, което у нас никога не се променя. Все същата завист, все същата злоба, омраза към успелите, постоянна и неприкрита враждебност към света“. Това сподели пред БНР сценаристът, драматург и писател Иво Сиромахов. На пазара е новата му книга „Майкини и другите“. 

Според него големият проблем, от който произлиза начинът ни на живот, е недоверието и постоянната тревожност

„Единствено българският манталитет може да обясни положението, в което се намираме. Ние не сме наследници на Ботев и Левски, а на онези, които са ги предали, които са оцелели, защото са били приспособими. За зло или за добро сме наследници точно на такива хора... Едно от добрите ни качества е, че умеем да се надсмиваме над себе си, а това е гаранция, че не сме се взели на сериозно и че бихме могли да приемаме собствените си недостатъци с усмивка“. 

В предаването „Хоризонт за вас“ Сиромахов допълни: 

„Политиката е непредвидима територия... Политиката изисква участието на всички, за да имаме онова, което бленуваме толкова години - гражданско общество“. 

Интервюто с Иво Сиромахов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рени Зарева и Пейо Пеев

"Спринт" с национално турне "Концерти с кауза“ от 12 март

Те са носители на многобройни български и международни награди през годините, делят сцена с емблематични световни музиканти като Лени Кравиц, китариста на "Rolling Stones" Мик Тейлър, Аланис Морисет и много други.  Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената През своите  близо 43 години от съществуването си натрупват внушителен..

публикувано на 12.03.24 в 15:46
Матю Блейк

Британският писател Матю Блейк: Четем криминални истории, за да разпознаем хищниците около нас

Романът "Анна О"  на писателя Матю Блейк се оказа един от най- разпознаваемите нови трилъри на литературния пазар . Смразяваща история за млада жена, която изпада в дълбок сън, след като убива двамата си най-добри приятели.  Матю Блейк, който е работил и като автор на политически речи в Британския парламент, разказа специално за "Понеделник..

публикувано на 11.03.24 в 21:05

Джазмин Майра: Музиката ми е за уязвимостта, израстването и приемането на себе си

С обичта и подкрепата на близки и колеги Джазмин се изправя пред всякакви трудности и продължава напред с работата по втори албум. Rising ("Издигане") ще излезе на 3 май. "Албумът е вид продължение на първия, но не очаквайте да е същият, защото продължавам да се развивам като артист ." В едноименната пиеса Rising, която вече..

публикувано на 10.03.24 в 15:47
Красимир Кръстев - Ломски

Красимир Кръстев - Ломски: Докато съществува човекът, ще съществува и изкуството

Човекът и изкуството Какво е нужно, за да стане светът ни по-добър? Универсалното лекарство за болестите в едно общество винаги е било изкуството. То има уникалната способност, някакъв вид пластичност, с която си пробива път в житейската криза и връща усещането за непреходност, за трайност, за устойчивост. Естетиката и композицията в..

публикувано на 07.03.24 в 12:00

Любомир Дяковски ръководи успешно Плевенската филхармония

Любомир Дяковски е роден на 1 март 1950 година в Дупница. Той е един от най-популярните родни оперни певци. Един от основателите на Плевенска опера "Христо Бръмбаров" и е бил неин член до закриването й.   Пял е на всички български оперни сцени. Репертоарът му включва над 50 роли от световната класика. Продължава да гастролира в престижни..

публикувано на 03.03.24 в 09:23
Отец Сава

Отец Сава: Търсете Бога във всичко

Отец Сава Кокудев е свещеник от 10 години и дякон от 15. Когато е на 21 години, получава Светото кръщение. Завършва „Културология“ във Философския факултет. Сега служи в храма „Свети Николай“ в Бухово и преподава в Богословския факултет. Отец Сава има съпруга и три деца - две дъщери и син. „Свещеникът трябва да премине през..

публикувано на 29.02.24 в 09:56
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50