Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова предлага отделен многомандатен избирателен район за вота от чужбина

Мая Манолова
Снимка: Ани Петрова

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова предлага изборният вот от чужбина да бъде обособен като отделен многомандатен избирателен район.

Манолова е изпратила предложението си до правната комисия в парламента, стана ясно при посещението ѝ в Шумен.

Въвеждането на 32-ри избирателен район в чужбина може да стане с промени в Изборния кодекс, обясни в Шумен Мая Манолова.

Така българските граждани зад граница ще могат да издигат свои кандидати за народни представители:

"Така, както листа за Шумен, която всяка партия ще подреди, така да има от всяка партия подредена листа за българите, които живеят зад граница. Настояваме също така правилата за образуване на секции за гласуване на българите зад граница да бъдат променени по начин, по който да облекчи хората да участват в изборите".

Трябва да бъде решен проблемът с Великобритания, защото след излизането ѝ от Европейския съюз там могат да бъдат отваряни само 35 секции:

"Хората там гласуват в два пъти повече секции. Това ще бъде огромен проблем за голямата диаспора, която българите имат във Великобритания".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна

Руските въоръжени сили са дали 70 000 жертви само за два месеца, средно по 1200 войници на всеки 24 часа, по данни на британското разузнаване, оповестени от Министерството на отбраната.  След откриването на нова фронтова линия в района на Харков, докато поддържа същото темпо с настъпателните си операции по останалата чест от фронтовата линия,..

публикувано на 12.07.24 в 16:51
Андрей Ковачев

Евродепутати от ЕНП с ясен сигнал към Скопие за нуждата от единодушие за разширяване на ЕС

"Принципът на единодушие в политиката на разширяване е заложен в Договора за ЕС и в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания. Без ясната подкрепа на Гърция, България и всички държави-членки, разширяването е невъзможно". Това се казва в обща позиция на евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Манолис Кефалоянис по повод..

публикувано на 12.07.24 в 16:44

"Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България

Държавното дружество "Напоителни системи" разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за всяка услуга, извършвана от..

публикувано на 12.07.24 в 16:38

НСОРБ иска година отсрочка за прилагането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата „битови отпадъци, който трябва да се прилага от 1 януари следващата година. Това съобщи председателят на общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов и поясни, че проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

ЕК: Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение

Платформата Х (бившият "Туитър") е в нарушение на Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани с тъмни модели, прозрачност на рекламата и достъп до данни за изследователите. Европейската комисия е информирала за това днес Х в своето предварително становище. Решението за несъответствие може да задейства период на засилен надзор...

публикувано на 12.07.24 в 16:17

"Скитане из рая на Земята" с Мария Тарашманова

Пътеводител, но и дневник на пътешественика . Това е "България. Скитане из рая на Земята" на Мария Тарашманова.  Книгата представлява едновременно   пътеводител  и  личен дневник на пътешественика , защото на всяка страница е оставено място читателят да запише свой собствен спомен от посетеното място и да залепи своя снимка,..

публикувано на 12.07.24 в 16:14

Парламентът прие Правилника за организацията и дейността си

Парламентът окончателно прие Правилника за организацията и дейността си.  Депутатите отхвърлиха предложенията да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Искането на  "Възраждане" беше в Правилника за организацията и дейността на НС да бъде записано, че народните представители трябва да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични..

публикувано на 12.07.24 в 16:04