Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2500 са арестуваните на протестите в подкрепа на Навални в Русия

| обновено на 23.01.21 в 23:30
Снимка: БГНЕС

Над 2500 души са задържани в Москва и в други руски градове на неразрешени от властите протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, включително съпругата му Юлия, предаде Ройтерс, която се позова на независимия медиен проект ОВД-Инфо.

Въпреки многократните предупреждения на властите, че протестът е незаконен, хиляди хора се събраха на “Пушкинския“ площад в центъра на Москва. Според московската полиция - 4000, според независими източници - десетократно повече. Участниците в протеста скандираха „Путин, махай се!“, „Ние сме законът!“ и „Свобода за политическите затворници!“:

Акциите в подкрепа на Навални започнаха и в няколко града на руския Далечен изток.

В региона най-многоброен бе протестът във Владивосток, където се събраха около 3000 души.


По улиците на Южно-Сахалинск излязоха около 400 души, в Хабаровск – над 200, в Якутск – 50 при температура минус 50 градуса. Протести в подкрепа на Алексей Навални са планирани на територията на цялата страна. Демонстрацията в центъра на Москва започна в 14ч. местно време (13 часа българско).

Ето какво сподели Галина - една от участничките в протеста:
“Не искам да живея в несвободна полицейска държава. В последно време стават ужасни неща. Като човек и гражданин не мога да търпя повече. Това е оскърбително и унизително. Няма свободен живот за нашите деца“.

При задържанията периодично се стигаше до спречквания между полицаи и протестиращи. На моменти служителите на реда използваха палки, а протестиращите отвръщаха със снежни топки.

Арест на протеста в Хабаровск.

В навечерието на протестите някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани, други – глобени, на трети бяха връчени предупредителни протоколи. Пресаташето на опозиционера Кира Ярмиш беше осъдена на 9 денонощия арест заради призивите й за участие в протестите. Активистът Георгий Албуров получи 10 денонощия, а юристът на "Фонда за борба с корупцията" Любов Собол беше глобена с 250 000 рубли или около 3300 долара. Арестувани бяха десетки координатори на регионалните щабове на Навални.

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече протестите недопустими и обеща полицията да осигури необходимия ред. Той определи като особено цинични опитите за въвличане в протестните акции на непълнолетни.

Федералната служба за надзор на информационните технологии и масовите комуникации започна да блокира информацията за протестите в социалните мрежи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални бе задържан в Москва след завръщането си от Берлин.

Блумбърг: Кремъл ще хвърли задълго Навални в затвора

Кремъл е решен да държи опозиционера Алексей Навални в затвора за няколко години или повече и така ще наруши практиката за предишните му присъди, които не са били повече от няколко седмици. Това заявяват близки до руското ръководство анонимни източници..

обновено на 22.01.21 в 12:57
Алексей Навални

Руските власти обявиха за незаконни утрешните протести в подкрепа на Навални

Руските власти обявиха за незаконни подготвяните за утре масови протести с основно искане да бъде освободен от ареста опозиционният лидер Алексей Навални. Вътрешното министeрство публикува на своята страница предупреждение, че демонстрациите ще бъдат..

публикувано на 22.01.21 в 18:49
Алексей Навални

Полицията в Русия задържа активисти, близки до Навални

Полицията в Русия задържа превантивно няколко активисти, близки до Алексей Навални. Генералната прокуратура поиска да бъдат блокирани интернет страници и форуми, които публикуват призиви за участие в протестите в подкрепа на опозиционера. Задържани..

публикувано на 21.01.21 в 18:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс...

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на..

публикувано на 16.08.24 в 19:15