Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2500 са арестуваните на протестите в подкрепа на Навални в Русия

| обновено на 23.01.21 в 23:30
Снимка: БГНЕС

Над 2500 души са задържани в Москва и в други руски градове на неразрешени от властите протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, включително съпругата му Юлия, предаде Ройтерс, която се позова на независимия медиен проект ОВД-Инфо.

Въпреки многократните предупреждения на властите, че протестът е незаконен, хиляди хора се събраха на “Пушкинския“ площад в центъра на Москва. Според московската полиция - 4000, според независими източници - десетократно повече. Участниците в протеста скандираха „Путин, махай се!“, „Ние сме законът!“ и „Свобода за политическите затворници!“:

Акциите в подкрепа на Навални започнаха и в няколко града на руския Далечен изток.

В региона най-многоброен бе протестът във Владивосток, където се събраха около 3000 души.


По улиците на Южно-Сахалинск излязоха около 400 души, в Хабаровск – над 200, в Якутск – 50 при температура минус 50 градуса. Протести в подкрепа на Алексей Навални са планирани на територията на цялата страна. Демонстрацията в центъра на Москва започна в 14ч. местно време (13 часа българско).

Ето какво сподели Галина - една от участничките в протеста:
“Не искам да живея в несвободна полицейска държава. В последно време стават ужасни неща. Като човек и гражданин не мога да търпя повече. Това е оскърбително и унизително. Няма свободен живот за нашите деца“.

При задържанията периодично се стигаше до спречквания между полицаи и протестиращи. На моменти служителите на реда използваха палки, а протестиращите отвръщаха със снежни топки.

Арест на протеста в Хабаровск.

В навечерието на протестите някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани, други – глобени, на трети бяха връчени предупредителни протоколи. Пресаташето на опозиционера Кира Ярмиш беше осъдена на 9 денонощия арест заради призивите й за участие в протестите. Активистът Георгий Албуров получи 10 денонощия, а юристът на "Фонда за борба с корупцията" Любов Собол беше глобена с 250 000 рубли или около 3300 долара. Арестувани бяха десетки координатори на регионалните щабове на Навални.

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече протестите недопустими и обеща полицията да осигури необходимия ред. Той определи като особено цинични опитите за въвличане в протестните акции на непълнолетни.

Федералната служба за надзор на информационните технологии и масовите комуникации започна да блокира информацията за протестите в социалните мрежи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални бе задържан в Москва след завръщането си от Берлин.

Блумбърг: Кремъл ще хвърли задълго Навални в затвора

Кремъл е решен да държи опозиционера Алексей Навални в затвора за няколко години или повече и така ще наруши практиката за предишните му присъди, които не са били повече от няколко седмици. Това заявяват близки до руското ръководство анонимни източници..

обновено на 22.01.21 в 12:57
Алексей Навални

Руските власти обявиха за незаконни утрешните протести в подкрепа на Навални

Руските власти обявиха за незаконни подготвяните за утре масови протести с основно искане да бъде освободен от ареста опозиционният лидер Алексей Навални. Вътрешното министeрство публикува на своята страница предупреждение, че демонстрациите ще бъдат..

публикувано на 22.01.21 в 18:49
Алексей Навални

Полицията в Русия задържа активисти, близки до Навални

Полицията в Русия задържа превантивно няколко активисти, близки до Алексей Навални. Генералната прокуратура поиска да бъдат блокирани интернет страници и форуми, които публикуват призиви за участие в протестите в подкрепа на опозиционера. Задържани..

публикувано на 21.01.21 в 18:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29